Tači: SAD imaju vodeću ulogu u dijalogu, EU prvo da odobri liberalizaciju pa može da igra ulogu

Hašim Tači
Foto: KoSSev

Kakva je trenutna politička situacija i koji će se koraci preduzeti u budućnosti, posebno nakon sastanka u Vašingtonu između srpskog i kosovskog predsednika posredstvom Ričarda Grenela – teme su o kojima je kosovski predsednik, Hašim Tači, razgovarao tokom današnjeg dana sa predstavnicima parlamentarnim stranka na Kosovu. SAD imaju rukovodeću ulogu u dijalogu, jasno je istakao Tači danas, a Evropskoj uniji poručuje da prvo odobri viznu liberalizaciju za Kosovo, te da će posle toga moći da „igra ulogu u dijalogu“.

Tači o sastancima sa liderima političkih partija na Kosovu

U kabinetu kosovskog predsednika tokom dana – defile. Na njegov poziv smenjivali su se lideri kosovskih parlamentarnih stranka i opozicije, među njima i šefovi Srpske liste, ali ne i Aljbin Kurti. Kurti je prethodno Tačiju krajem prošle nedelje uputio poziv za hitan sastanak čim stigne iz Vašingtona sa tri predložena termina, a Tači je tog dana odabrao da održi konferenciju za medije.

Tema današnjih sastanaka: dijalog Beograda i Prištine, politička situacija na Kosovu, unutrašnja i spoljašnja konsolidacija, budućnost u EU i NATO, i sve to u cilju „nacionalnog interesa“ i „konsolidacije“.

Da li je Vašington ‘preoteo’ dijalog Briselu?

U jeku su snažni pritisci na Kurtija da bezuslovno i u potpunosti ukine takse na robu iz Srbije i BiH, koje je krajem 2018, uveo tadašnji premijer Ramuš Haradinaj i koje se vide kao glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Vidljive su snažne razlike u pristupu sa Zapada prema dijalogu Beograda i Prištine; sa snažnom inicijativom iz Vašingtona da se takse ukinu, kako bi se otkočio dijalog, koji, kako već više glasova upozorava, što pre treba da dobije konačni epilog; a sa druge, tišinom iz EU, odnosno oprezom, pre svega iz Nemačke da se ne požuruje i da se isključi svaka mogućnost etničke podele teritorija.

One su se očekivano prelile i na političku scenu u Prištini, i to ne samo između opozicije i vlade, već i unutar same vlade. LDK podržava stav Vašingtona jasno naglašavajući da se ne sme ulaziti u konflikt sa najjačim kosovskim saveznikom, dok Kurti u pismima koja šalje međunarodnim zvaničnicima navodi da je doneo odluku da ukine takse, postepeno, početkom marta, a potom i 15. u potpunosti. On insistira, međutim, na reciprocitetu, odnosno uslovima za Srbiju: da prestane sa tzv. kampanjom odpriznavanja i da ukine sa svoje strane barijere za kosovsku robu. Srbija, iako spremna da ukine barijere, ukoliko se takse ukinu u celosti, nastavlja sa kampanjom odpriznavanja.

Uz sve to, uključujući i najnoviju inicijativu koju su za javnost iznenada pokrenule SAD sa imenovanjem Grenela za Trampovog izaslanika za dijalog i potpisivanjem pisma o namerama za avio i železnilki saobraćaj, tako se i težište posrednika pomera na američko tle.

Sastanke sa Isom Mustafom, te sa liderom svoje stranke Kadrijem Veseljijem, Tači je opisao kao „sjajne“, a pohvalio se i sa „prijateljskim“ razgovorima sa bivšim kosovskim premijerom i liderom AAK, ali i suparnikom – Ramušem Haradinajem.

„On je takođe podržao napore za što širi institucionalni konsenzus. Podržava zajednički stav o pitanjima koja su od državnog interesa, jer stavovi sa sastanka su bili da jedino ujedinjeni…možemo postići dobre rezultate u daljim angažovanjima“.

A da bi proširio „politički konsenzus poštujući sve građane i mišljenja o evroatlantskoj budućnosti“ – održao je, kako kaže, dobar sastanak i sa predsednikom i potpredsednikom Srpske liste – Goranom Rakićem i Daliborom Jevtićem.

„Uloga srpske zajednice je od posebnog značaja u izgradnji demokratije i multietničke države“, kazao je Tači.

Potvrdu o političkom jedinstvu dobio je i od predsednika AAK, Bedžeta Pacolija, sa kojim je razgovarao telefonskim putem, potvrdio je Tači.

Tvrdi da će se ove konsultacije nastaviti i u budućnosti.

„Kosovo, građani i partneri nemaju vremena za gubljenje i da budu žrtve nečijeg ćefa“

I dok se Tači hvali da je došao do zajedničkog jezika sa svim liderima političkih partija sa kojima se danas sastao, jedan od njih je odbio da se odazove pozivu – kosovski premijer i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Tači je potvrdio da je sastanak sa njim bio zakazan za danas u 13 časova, ali i da je pet minuta pre zakazanog vremena otkazan od strane Kurtija.

„Ja ću se sastajati sa njim kada god on bude smatrao da je u interesu Kosova da se sastajemo ali Kosovo nema vremena za gubljenje. Kosovu je potrebno političko jedinstvo. Kada smo bili ujedinjeni bili smo uspešni i verujem da ćemo imati uspeha i sada“, poručio je.

Na pitanje zašto je Kurti odbio da dođe i da li postoje toliko velike razlike u stavovima o spoljnoj politici i dijalogu Beograda i Prištine, Tači poručuje da bi ono trebalo da bude postavljeno Kurtiju.

„On je sam zatražio sastanak od mene“, poručio je Tači, dodajući da „Kosovo, građani i partneri nemaju vremena za gubljenje i da budu žrtve nečijeg posebnog ćefa“.

Na pitanje Anđelke Ćup sa TV Prva, ‘kako vidi to što se njegovom pozivu za sastanak odzavao Isa Mustafa ali ne i njegov koalicioni partner’, Aljbin Kurti, te ‘da li to znači da postoji institucionalna kriza, odnosno razlaz u koaliciji LVV i LDK’, Tači odgovara da ne veruje da je do toga došlo.

„Kosovo će biti uspešno u procesu koji će se završiti recipročnim priznanjem do kojeg će doći između Kosova i Srbije kao suverenih dražva“, dodao je Tači.

Ćup ga je podsetila i na to da je nedavno izjavio da će više miliona evra biti uloženo ukoliko se postigne sporazum između Beograda i Prištine – ‘šta to tačno znači, da li je nešto ponuđeno i vama i Vučiću’, upitala ga je. Međutim, Tači nije odgovorio na ovo pitanje.

SAD imaju vodeću ulogu u dijalogu

„Kosovo je uvek tražilo da za pregovaračkim stolom gde se diskutuje o budućnosti i prošlosti Kosova budu SAD koje imaju rukovodeću ulogu i uživaju potpuno poverenje građana Kosova“, poručio je ujedno Tači nakon sastanka.

„U budućim procesima u kojima je dijalog bio rukovođen od strane EU, sve političke partije, institucije, svi smo želeli da makar Vašington bude za stolom. Ali su neki mislili da ukoliko SAD budu prisutne da će Srbija tražiti da bude prisutna Rusija. Sada kada su veoma povoljne okolnosti za Kosovo, kada ne samo da su SAD za stolom nego rukovode ovim procsom, onda mislim da je svaki glas koji je drugačiji – glas koji nije usklađen sa realnošću. Mi treba da u potpunosti verujemo u angažovanje ambasadora Grenela i predsednika Trampa i da verujemo u taj dinamičan proces“.

Politički savetnik kosovskog predsednika, Artan Behrami ujedno je danas poručio da postoji inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa da se proces dijaloga premesti u Vašington, preneli su kosovski mediji.

Sa druge strane, Tači tvrdi da EU „nije jedinstvena – sa rukovodstvom koje još uvek nema ni viziju što se tiče Kosova ni zapadnog Balkana“.

„Drži Kosovo izolovanim, kažnjava Kosovo jer ne donosi odluku o liberalizaciji viza“, dodaje Tači.

EU prvo da odobri liberalizaciju pa može da igra ulogu u dijalogu

„EU treba prvo treba da donese odluku o liberalizaciji viza a onda može da misli o ulozi i da može da igra ulogu u dijalogu. Ali ne da nam gube vreme. A ukoliko oni traže dijalog a drže Kosovo izolovanim moj odgovor je negativan za njih“, rekao je.

Ove poruke preneće i savetnicima Emanuela Makrona i Angele Merkel na sutrašnjim sastancima, kaže.

O teritorijama se nije razgovaralo u Vašingtonu

Tači je ponovo demantovao tvrdnje više stranih analitičara da je u Vašingtonu razgovarano o teritorijama.

„Što se tiče sastanaka i mogućnosti o kompromisu, teritorijalni integritet Kosova je netaknut i niko to nije pomenuo ni na jednom sastanku.

Umesto toga razgovaralo se o mogućnostima za ekonomski razvoj, blagostanje i bolji životu građana i budućnost Prištine i Beograda u EU, ali i regionalnoj saradnju.

„Tako da nije bilo suštinskih razgovora, ali je to dobra volja i dobar stav. Svako rešenje koje se postigne biće u okviru Ustava Kosova“, dodao je Tači.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.