Funkcioneri SLS-a danas u 11 protestno prešli Merdare; Haradinaj najavio kontramere

Slobodan Petrovic SLS konferencija
Foto: RTV Kim

Vest je ažurirana.

Funkcioneri Samostalne liberalne stranke (SLS) na čelu sa predsednikom partije Slobodanom Petrovićem i ministarkom poljoprivrede Dijanom Živić su u znak protesta, zbog sve češćeg zaustavljanja funkcionera ove stranke na administrativnim prelazima od strane srpske policije, prešli administrativni prelaz Merdare, ušli na teritoriju Srbije i vratili se na Kosovo, prenosi RTK2.

,,Na ovom prelazu smo pre svega želeli da izrazimo protest jer se već nekoliko meseci unazad vrši tortura nad funkcionerima SLS-a koji su i u institucijama, u vladi i parlamentu. Juče je bio sedmi put kako su zaustavili člana našeg glavnog odbora”, rekao je lider SLS-a Slobodan Petrović.

Kosovska policija nije dozvolila medijima da prate članove SLS-a.

,,Na ovaj način smo želeli da pošaljemo široj javnosti, ne samo javnosti na Kosovu i Srbiji, da ovo što se radi sa nama je iz čistog političkog razloga. Upravo i sada, kada smo svi zajedno, kolektivno došli do prelaza gde smo dali svoja dokumenta, oni su već imali najavu, tako da su policajcima iz BIA javili da nas ne zadržavaju i to je ono što smo mogli da vidimo i čujemo. Očekujemo da će i dalje da se na ovaj način ponašaju“, dodao je on u izjavi okupljenim medijima, prenosi RTK2.

Kaže da on i njegovi saradnici na ovaj način pokazuju gorčinu, ne strah, „jer se ne bojimo, i mi pripadnici srpske zajednice, i svih drugih na Kosovu smo decenijama imali mnogo većih problema, i nekako smo na to navikli“, ističe.

,,Ono što je poražavajuće za institucije Republike Srbe i predsednika Srbije, MUP-a Srbije i BIA, jer se na ovaj način one urušavaju, na ovaj način se ponižava čitav srpski narod i na ovaj način se pokazuje da postoje građani prvog i drugog reda. Ovo je 21. vek i svako ima pravo da kaže ono što misli, a da zbog toga ne bude linčovan“, istakao je Petrović.

U četvrtak je srpska policija na prelazu Bela Zemlja zadržala savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Srđana Jovanovića, su kako je navedeno iz ove stranke, zadržali na putu ka Vranju rekavši mu da imaju nalog da ga zadrže dok ne dođu pripadnici BIA i obave razgovor sa njim.

Iz stranke je zatraženo da se povodom ovog incidenta oglase predstavnici međunarodne zajednice, što su učinili i visoki kosovski zvaničnici, premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji.

09:42 – Funkcioneri SLS-a danas u 11 protestno prelaze Merdare; Haradinaj najavio kontramere

Članovi SLS-a organizovano će danas u 11 časova preći prelaz Merdare u znak protesta zbog učestalih zaustavljanja funkcionera ove stranke pri ulazu u centralnu Srbiju i ispitivanja od strane pripadnika srpske BIA-e, saopštili su iz ove stranke.

U međuvremenu, na konferenciji nakon današnjeg sastanka Vlade, Haradinaj je oštro reagovao na zaustavljanje članova SLS-a i najavio kontramere kojima će srpskim zvaničnicima onemogućiti posetu Kosova. Za sada nije poznato više detalja, već samo da će ove mere biti sporovedene u skorijoj budućnosti, javljaju kosovski mediji.

Jedna od političkih partija koja predstavlja kosovske Srbe, SLS, najavila je ovu protestnu akciju nakon što je juče, u rasponu od nešto manje od pet meseci zaustavljen peti član ove partije na jednom od administrativnih prelaza sa centralnom Srbijom i nakon višečasovnog zadržavanja ispitan od strane članova srpske Bezbednosno informativne agencije.

Do sada su članovi SLS zadržavani, prvenstveno na prelazu Merdare, ali u najnovijem slučaju, i na Beloj zemlji. Svaki put im je saopšteno da pričekaju jer sa njima treba da se obavi informativni razgovor.

Na prelazima su zaustavljani predsednik, potpredsednici i članovi Glavnog odbora Samostalne liberalne stranke, Slobodan PetrovićBoban StankovićNebojša JakovljevićSrećko Spasić i Srđan Jovanović.

Samostalna liberalna stranka se nakon svakog zaustavljanja njenih članova obraćala javnosti i tražila reakcije EU i domaćih i međunarodnih institucija povodom „maltretiranja članova SLS-a“.

Uživo prenos portala Periskopi možete pogledati ispod.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.