Slobodan Petrović zadržan na Merdaru: Zatražili da sačeka dolazak BIA-e

 

Samostalna liberalna stranka SLS

Poslanika Skupštine Kosova i predsednika Srpske liberalne stranke, Slobodana Petrovića, zadržali su juče na prelazu Merdare pripadnici srpskog MUP-a, a potom i kako mu je objašnjeno, pripadnici Bezbednosno informativne agencije.

SLS u saopštenju medijima navodi da je Petrović juče putovao u Beograd (radi porodične krsne slave), ali da je tom prilikom zadržan na prelazu Merdare preko četiri sata.

„Pitali su me neke opšte poznate stvari i oko onoga što se piše po medijima. Ja sam njih pitao, što su me zadržali i da li sam uhapšen. Oni su rekli da nisam ali da moraju da obave razgovor sa mnom. Rekao sam im ako nemaju više šta da me pitaju, da me puste jer me čeka familija i da sam krenuo kod sestre u Beograd na slavu. Međutim, on je rekao da ne može da me pusti dok ne pozove nadležne u Beogradu,“ Petrović je rekao za RTV KIM.

RTV Kim dalje prenosi, kako tvrdi Petrović, predstavnik BIA koji nije želeo da se predstavi, nakon obavljenog telefonskog razgovora, kazao mu je da mora da sačeka do 16 časova i da potom može da ide „kuda god hoće“.

Petrović se međutim, nakon isteka tog vremenskog roka, umesto za, kako je planirao, Beograd na porodičnu krsnu slavu, uputio nazad ka Gračanici.

„Ja sam u šoku, ne znam zbog čega su me držali četiri sata, niti da li sam bio uhapšen, niti bilo šta drugo. Ovo mi se prvi put dešava“.

Kaže da je o ovom događaju obavestio i predstavnike Vlade Kosova, Skupštine, ali i ambasade zapadnih zemalja i da očekuje njihovu reakciju.

Petroviću su, nakon provere ličnih dokumenata pripadnici srpskog MUP-a zatražili da sačeka dolazak pripadnika BIA-e iz Prokuplja. Posle dva sata pripadnici BIA-e su stigli na prelaz nakon čega je Petrović bio primoran da čeka još dva sata kako bi dobili razjašnjenje iz Beograda zbog čega je zadržan.

Ovom političaru je kasnije dozvoljeno da nastavi putovanje ali obrazloženje za zadržavanje nije dobio.

Iz SLS-a traže odgovore iz MUP-a i BIA-e na pitanje zašto je poslanik Slobodan Petrović bio zadržan skoro pet sati u policijskim prostorijama na prelazu Merdare.

Reagovala kosovska vlada: Ovo nije prvi put

Na informaciju o zadržavanju Petrovića reagovala je i kosovska vlada.

„Vlada Republike Kosovo podseća da ovo nije prvi put da se građani Republike Kosovo, posebno oni koji pripadaju srpskoj zajednici i rade za kosovske institucije podvrgnu ispitivanju, budu maltretirani i vređani od strane srpskih vlasti,“ navodi se u saopštenju.

Pozivaju na obustavu ove prakse i nadaju se da u budućnosti kosovski građani, bilo koje etničke pripadnosti, neće imati sličnih problema.

„Srbija treba jednom zauvek da shvati da takve situacije ne vode dobrosusedskim odnosima,“ zaključuje se u saopštenju kosovske vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.