BIA ispitala još jednog funkcionera SLS-a na Merdaru

Boban Stanković, SLS
Boban Stanković, Foto: Gračanica online

Zamenik ministra za omladinu i sport u Vladi Kosova i potpredsednik SLS-a Boban Stanković zadržan je danas nekoliko sati na Merdaru gde su ga ispitivali pripadnici Bezbednosno informativne agencije Republike Srbije, kazao je za RTV Kim predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović koji je pre mesec dana zadržan i ispitivan na istom prelazu.

Prema Petrovićevim rečima, Stanković je danas krenuo put centralne Srbije i na prelazu Merdare su ga zadržali pripadnici MUP-a Srbije i kazali mu da sačeka predstavnike Bezbednosno informativne agencije radi ispitivanja. Nakon nekoliko sati, Stanković je ispitan i pušten.

Petrović kaže da mu se Stanković na kratko javio posle ispitivanja, ali da ne zna sve detalje razgovora sa pripadnicima Bezbednosno informativne agencije Srbije.

Petrović osuđuje ovakav postupak pripadnika srpske policije i BIA-e prema njegovom stranačkom kolegi.

„Mislim sve najgore. Ovo više nema smisla,“ kaže predsednik SLS-a i poslanik u Skupštini Kosova koji je 8. decembra bio zadržan i ispitivan na prelazu Merdare od strane pripadnika policije Srbije i BIA-e.

Na pitanje da li je dobio objašnjenje zbog čega je bio zadržan, Petrović kaže: „Nikakvo pojašnjenje nisam dobio. Bio sam u Parizu na konferenciji za zaštitu ljudskih prava i više sam informacija o tome dobio tamo nego od onih koji su to uradili.“

Petrović očekuje reakciju predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu povodom oba slučaja zadržavanja. Kaže da je i o današnjem zadržavanju Bobana Stankovića obavestio Kosovsku policiju i nadležne institucije.

Povodom ovog, najnovijeg slučaja zadržavanja funkcionera SLS-a na Merdaru, oglasio se kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na društvenim mrežama. U slučaju zadržavanja Petrovića, reagovala je bila i Vlada Kosova saopštenjem.

“Provokacije i nekonstruktivni pristup srpske države nastavljaju se prema građanima Kosova. Danas je na prelazu Merdare priveden zamenik šefa Samstalne liberalne stranke i zamenik ministra u Ministarstvu kulture, omladine i sporta Boban Stanković. Njega drže srpski policajci bez ikakvog razloga i na osnovu informacija koje imamo, ispituju ga srpski zvaničnici BIA.

Pozivamo srpske vlasti da zaustave takvu praksu pritiska na građane Srbije koji žele da izgrade svoje živote u Republici Kosovo. Kosovo je država svih svojih građana i nećemo prihvatiti da se na ovaj način naši građani zastrašuju,“ napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu, prenosi Gračanica online.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.