FOTO: Naslovne strane srpskih listova o situaciji na KiM

U jeku prošlonedeljnih izjava i napisa u medijima o podeli Kosova kao mogućem rešenju kosovskometohijskog pitanja, odnosno upozorenja o mogućnosti tzv. dogovorenog incidenta – iz pojedinih beogradskih medija i tabloida stigla je nova serija upozorenja za Srbe na Severu Kosova. Predsednik Srbije se Srbima sa KiM-a nakon toga obratio otvorenim pismom da „nove ‘Oluje’ na Kosovu i Metohiji neće biti“, održane su hitne sednice za nacionalnu bezbednost u Beogradu i Prištini, predsednik Vučić sastao se i sa patrijarhom. Obratio se novinarima pred Patrijaršijom uz poruke o „stranim agenturama“ i merama koje će bezbednosne službe preduzimati po tom pitanju.

Trećeg avgusta mediji su javljali: „Britanci spremaju ‘Oluju’ na Kosovu! London napravio strašnu grešku, na pomolu novi pogrom Srba!“; „Otkrivamo pakleni plan za osvajanje Severa KiM: Albanci spremaju Oluju, hoće etnički čist Kosmet!“; „Postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode“; „Kosovski Albanci za subotu ujutru pripremaju upad na sever Kosova i otimanje akumulacije Gazivode kako bi onemogućili da Srbi dobiju bilo šta na Kosovu“.

Dan kasnije alarmantne najave su se nastavile i to na naslovnim stranama pojedinih beogradskih listova.

Na terenu u tom periodu nisu zabeleženi incidenti, u skladu sa novim porukama Predsednika Srbije o miru za Srbe na Kosovu i Metohiji, a bilo je i više izveštaja sa terena beogradskih redakcija da je situacija na terenu takođe mirna.

Ali nakon Sednice saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu upozoreno je na „agenturno delovanje“ i na to da su oni koji su govorili o „lažnim scenarijima“ nametnuli „jednu vrstu psihoze“, te da nisu delovali u interesu svoje zemlje.

Po mišljenju zvaničnika, za to snose odgovornost „pojedini politički predstavnici“ i „verski predstavnici“.

U nastavku objavljujemo naslovne stranice beogradskih listova:

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.