Večernje novosti posle „odsecanja“ i „otkidanja Severa“ ponovo: „Amerika sprema Albance: Ubrzali obuku za udar na sever KiM“

Obuka KFOR BSK Novosti„NOVOSTI OTKRIVAJU AMERIKA SPREMA ALBANCE: Ubrzali obuku za udar na sever KiM“ – novi je naslov uglednog beogradskog dnevnog lista Večernje novosti. Isti list prethodno je krajem maja i početkom juna objavio da „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO“ i da „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“. Posle ovih napisa stiglo je još niz medijskih i političkih upozorenja o „okupaciji“, „otimanju“, „zauzimanju“ Severa i operaciji Oluja. Najnoviji tekst beogradskog lista prenosimo izvorno i u celosti. 

„Pripadnici američkog KFOR nedeljama spremaju Albance na planini Bajgora, obodu podujevske opštine. Ovaj deo KiM bio baza OVK terorista. Priština kupila od SAD 27 ‘hamera’, 24 dobila na poklon

Kosovski Albanci ubrzano intenziviraju vežbe sa Amerikancima, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom ‘Zlatna sablja’, koja se u bezbednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja severa Kosova i Metohije i zaokruživanja ‘suvereniteta’ lažne države – saznaju Novosti.

Prema našim informacijama, pripadnici američkog Kfora već nedeljama, na planini Bajgora, obučavaju pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za buduću ‘vojsku Kosova’. Naši izvori tvrde da se obuka sprovodi za najmanje stotinu pripadnika KBS, koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori.

Ova planina, koja se nalazi na obodima podujevske opštine i prostire se prema severu, odnosno ka Kosovskoj Mitrovici, bila je jedno od najvećih uporišta tzv. OVK, odakle su svojevremeno planirane i sprovođene mnoge terorističke akcije. Na Bajgori je bio štab tzv. Labske grupe OVK, koja je počinila mnogobrojne otmice, ali i ubistva Srba na području podujevske opštine, ali i magistrale prema Vučitrnu i Kosovskoj Mitrovici.

Ove uznemirujuće bezbednosne informacije dolaze u trenutku podignutih tenzija na KiM i sve češćih spekulacija da Priština samo čeka okidač za akciju kojom bi krenula u zauzimanje severa Kosova. U sklopu toga je i puštena priča da će Srbi jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština, što je liderima kosovskih Albanaca trebalo da posluži kao alibi za upad u opštine sa srpskom većinom i zaokruživanje svoje ‘nezavisnosti’ na celoj teritoriji KiM.

Iako predstavnici SAD na Kosovu javno ističu da su za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u ‘vojsku Kosova’ neophodne ustavne promene i sveobuhvatan dijalog svih zajednica na KiM, ponašanje američkih pripadnika Kfora na terenu govori da su ti procesi daleko odmakli. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima do kojih je došao naš list, oni, osim što obučavaju pripadnike KBS, uveliko i naoružavaju ove snage, odnosno buduću ‘vojsku Kosova’.

– Komanda KBS otkupila je od Amerikanaca 27 borbenih vozila ‘hamer’, dok su 24 dobili na poklon – otkriva izvor ‘Novosti’.

Prema do sada raspoloživim podacima, KBS od naoružanja poseduju automatske puške, minobacače, manja oklopna vozila dok bi, prema najavama, uskoro mogla da usledi i nabavka helikoptera, jer su za potrebe naoružanja prištinske insititucije iz budžeta izdvojile 40 miliona evra. Krajem prošle godine Albanci su naručili čak 12.000 komada nemačkog lakog raketnog bacača ‘armbrust’.

Obuka Kfor KBS Novosti

Priština već ima razrađen plan, po kojem bi ‘vojska Kosova’ trebalo da ima 8.000 pripadnika, od kojih bi 3.000 bilo u rezervnom sastavu, a punu operativnost trebalo bi da ostvare do kraja 2019. godine.

Posle informacija da se KBS sprema da najpre zauzme strateški važne hidroelektranu ‘Gazivode’ i trafostanicu ‘Valač’, kao i masovnog preseljenja trupa Kfora sa juga KiM, na sever, u subotu ujutru, Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na celoj teritoriji zemlje. Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno i da će, u okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi Vojske od danas, pa naredih pet dana nadletati područje Niša i juga Srbije.

Održane su i dvočasovne konsultacije vrha države na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj su donete odgovarajuće odluke i mere kako bi Srbija bila spremna na sve izazove. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će naša zemlja dati sve da po svaku cenu sačuva mir.

Prema poslednjim informacijama, većina pripadnika Kfora, koji su se u subotu ujutru rasporedili oko HE ‘Gazivode’, povukla se tokom jučerašnjeg dana. Na ulazu u objekat ostala su samo dva vozila pored kojih je dežuralo nekoliko naoružanih vojnika.

Obuka Kfor KBS 2 Novosti

Napuštaju KBS

Ministar u privremenim institucijama u Prištini Rustem Beriša izjavio je da 51 pripadnik KBS srpske nacionalnosti želi da napusti tu instituciju, što svedoči o tome da broj srpskih pripadnika koji nameravaju da napuste ovu formaciju raste. Kako saznajemo, procedura za napuštanje KBS traje minimum šest meseci.

Drecun: Hoće da zaokruže etničko čišćenje

Predsednik Skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun upozorava, za Novosti, da je bezbednosna situacija na Kosovu višeslojno nestabilna i da su sve očiglednije namere Prištine da dovrši etničko čišćenje i sa Tiranom zaokruži ideju ‘velike Albanije’:

– Ulje na vatru samo doliva jasna namera Prištine da formira svoju vojsku, što će samo podići tenzije u celom regionu.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.