FDA: Modernina vakcina protiv kovida efikasna i bezbedna za decu

Vakcina vakcinacija korona fajzer
FOTO: KoSSev

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da se vakcina protiv kovida-19 kompanije Moderna čini bezbedna i efikasna za upotrebu kod dece uzrasta od šest meseci do 17 godina. Na sastanku naučnika ove nedelje biće doneta odluka da li će regulatoru biti preporučeno da odobri ovu vakcinu.

Recenzenti FDA rekli su u dokumentima koji su objavljeni prošle nedelje da je vakcina izazvala sličan imuni odgovor kod dece kao što je to primećeno kod odraslih u prethodnim ispitivanjima, prenosi Reuters.

„Dostupni podaci podržavaju efikasnost Modernine vakcine protiv kovida-19 u prevenciji simptomatskog kovida-19 u pedijatrijskim starosnim grupama od šest meseci do 17 godina“, rekli su iz FDA.

Ova agencija je takođe saopštila da vakcina generalno ima sličan profil neželjenih efekata kod dece kao kod odraslih, iako su mlađa deca češće imala temperaturu.

Obe vakcine protiv kovida-19 zasnovane na mRNK koje su proizvele kompanije Moderna i Fajzer/Bajontek povezane su sa retkim slučajevima zapaljenja srca zvanog miokarditis, posebno kod mladih muškaraca.

Neke zemlje u Evropi ograničile su upotrebu Moderninih vakcina za mlađe starosne grupe nakon što su pojedine studije pokazale da je to povezano sa većim rizikom od upale srca.

FDA je saopštila da je miokarditis poznat rizik povezan sa vakcinom, ali da pedijatrijska ispitivanja proizvođača lekova nisu bila dovoljno velika da kvantifikuju učestalost retkih zapaljenja srca u pedijatrijskim starosnim grupama.

Fajzer/Bajontek vakcina je već odobrena u SAD za starije od pet godina. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u maju da su izveštaji o miokarditisu nakon te vakcine bili mnogo manji kod dečaka od pet do 11 godina nego kod adolescenata i mladića, što predstavlja samo neznatno povišenu stopu od normalnog.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.