Aleksić u Gračanici: SL maltretira Srbe; Petković odgovara: Pomažeš Kurtiju u razbijanju srpskog jedinstva

Miroslav Aleksić Kosovo
FOTO: Narodna stranka

„Srpska lista na Kosovu i Metohiji kao produžena ruka vlasti u Beogradu drži Srbe kao taoce i reketira ih, ucenjuje i preti im i ponaša se kao vlasnik celog našeg naroda na Kosovu“, izjavio je potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, u Gračanici. Odmah mu je stigao odgovor iz Beograda. Aleksić se „stavio u službu Aljbina Kurtija, želeći da mu pomogne da zatre srpski otpor“, poručuje Petar Petković.

Miroslav Aleksić boravio je u više mesta na Kosovu gde se sastao sa Srbima, saopštila je Narodna stranka.

„Narodna stranka će zaštititi naš narod na Kosovu i Metohiji i borićemo se za rešavanje njegovih problema i u Skupštini Srbije. Srbi na Kosovu i Metohiji moraju imati pravo na izbor i slobodnu reč. Sramno je što su izloženi pritiscima i svojih sunarodnika, kao da nekome nije dovoljno što su Srbi već 20 godina izloženi pritiscima Albanaca“, rekao je Aleksić u Gračanici.

Miroslav Aleksić Kosovo
FOTO: Narodna stranka

On je ujedno saopštio da je Narodna stranka formirala svoje odbore u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici, Vitini i u Novom Brdu.

„Svi ljudi sa kojima smo razgovarali su naveli da im najveći problem predstavlja Srpska lista, koja im uzima deo plate, a visina socijalne pomoći zavisi od toga koliko su glasova obezbedili za Srpsku listu“, rekao je Aleksić.

Iz Narodne stranke poručuju da je njihov potpredsednik razgovarao i sa Srbima u Lipljanu i Kosovskom Pomoravlju.

Najavio je da će poslanici Narodne stranke posetiti sva mesta na KiM u kojima žive Srbi i da će zastupati njihove interese u republičkom parlamentu i iznositi sve probleme sa kojima se suočavaju.

„O tim problemima se godinama ćuti zbog straha koji širi Srpska lista“, ocenio je Aleksić.

Iz ove stranke prenose izjavu njihovog člana predsedništva zaduženog za KiM, Žarka Ristića, koji je rekao da će u Kosovskom Pomoravlju biti otvorena kancelarija stranke u kojoj će građani moći da dobiju svu potrebnu pomoć i informacije.

„Narodna stranka će u narednom periodu osnovati odbore i u centralnom delu Kosova i Metohije. Građani Srbije na Kosovu i Metohiji za Narodnu stranku imaju isti značaj kao i građani u ostalim delovima Srbije“, naveo je Ristić.

Ristić je dodao da slučaj Ivice Đurđića iz Vitine „najbolje pokazuje odnos Srpske liste prema našem narodu“.

„Đurđić je otac petoro dece i on već nedeljama štrajkuje sa svojom porodicom i blokira opštinu da bi se izborio za elementarna prava koja mu pripadaju, pošto je i njemu i članovima njegove porodice ukinuta socijalna pomoć samo zato što je odbio da obezbeđuje glasove za Srpsku listu i odbio joj poslušnost. Nedopustiv je takav odnos prema Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Ristić.

Petković: Aleksić se sa Jeremićem stavio u službu Aljbina Kurtija

Ubrzo nakon oglašavanja Narodne stranke, saopštenjem se obratio javnosti i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je ujedno član predsedništva SNS-a.

„Nije slučajno Miroslav Aleksić izabrao da napadne Srpsku listu baš u danima kada njenim čelnicima stižu policijski pozivi i optužnice iz Prištine zato što su zajedno sa svojim narodom branili pravo na slobodu kretanja i svoja legitimna prava. Ponovo se ovim tempiranim napadima Aleksić sa svojim gazdom Vukom Jeremićem stavio u službu Aljbina Kurtija, želeći da mu iz sve snage pomogne da zatre srpski otpor na prostoru Kosova i Metohije“, tvrdi Petković.

Njemu je očigledno da su Jeremiću „presušili strani izvori prihoda i finansiranja“, pa da sada „traži novog gazdu u čiju bi se službu stavio, ali preko leđa i muke srpskog naroda sa KiM, napadajući one kojima su svakoga dana glave u torbi zajedno sa našim narodom u pokrajini“.

Optužio je Aleksića da „ne sme da pomene nijedan incident kojem su izloženi Srbi“, te da „ne sme da kritikuje vlasti u Prištini“, već da „udara na Srpsku listu“.

„Nisu Srbi sa Kosova i Metohije zaboravili kako su se Jeremiću zahvaljivali u Prištini jer im je na tacni isporučio međunarodnu verifikaciju jednostrane secesije postavljajući katastrofalno pitanje pred Međunarodnim sudom pravde“, ocenio je Petković.

Ujedno je Narodnoj stranci poručio da ne obećavaju zaštitu Srbima na KiM, jer „dok su se oni o njima ‘brinuli’, Srbe su proterivali puškama i vatrom sa njihovih vekovnih ognjišta“.

Optužio ih je još jednom za to da pokušavaju da „razbiiju srpsko jedinstvo“ te da „pomažu Kurtiju“, ali im i poručio da im to „neće poći za rukom“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.