EULEX o navodima bivše tužiteljke o sumnji na korupciju: „Glasine i priče rekla-kazala“

Nepotkrepljene optužbe, glasine i priče rekla-kazala, ovako je EULEX definisao navode bivše tužiteljke ove misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, Marije Bamije, koja je danas ponovo iznela navode o sumnji na korupciju u EULEX-u.

Bamije je danas u Prištini održala konferenciju za štampu na kojoj je govorila o slučajevima na kojima je radila dok je bila tužilac EULEX-a, odnosno pre suspenzije.

Osvrnula se na slučaj Iljira Toljaja (Ilira Tolaja), bivšeg sekretara kosovskog ministarstva zdravlja, navodeći da je na osnovu prisluškivanja došla do sumnji da se sudija EULEX-a, Frančesko Flori, sastajao sa njegovim posrednicima, s ciljem da se „eliminiše slučaj“ koji se vodio protiv Toljaja, a „u zamenu za isplatu novca“, preneli su prištinski mediji.

U međuvremenu se oglasila misija EULEX-a, navodeći da Bamije nije iznela nikakve nove dokaze.

„Na današnjoj konferenciji za novinare čuli smo Mariju Bamije kako ponavlja nepotkrepljene optužbe, glasine i priče rekla-kazala“, poručili su iz ove misije.

Podsetili su i na istragu koju je vodila kancelarija glavnog tužilaštva Kosova 2016. godine.

„Dokazi prikupljeni tokom istrage nisu uspeli da utvrde bilo kakvo pogrešno postupanje bivšeg sudije EULEX-a na koje se stavljaju optužbe“, naznačili su iz EULEX-a.

Podsetili su na svoje saopštenje iz 2016. godine, u kojem se konstatuje da je došlo do obustave krivične istrage, odnosno odbacivanja optužbi protiv četvoro okrivljenih za krivična dela davanja i primanja mita.

„Dokazi prikupljeni tokom istrage potvrđuju, po navodima kancelarije kosovskog glavnog tužioca, da bivši EULEX-ov sudija Frančesko Flori nije počinio nikakvo krivično delo tokom vršenja svojih dužnosti u svojstvu sudije“, dodaje se u ovom saopštenju.

Iz EULEX-a su ujedno dodali da je predmet Bamije protiv EULEX-a u Ujedinjenom Kraljevstvu odbačen 2018. god.

„Kao Misija vladavine prava, verujemo u pravdu kakvu donose pravosudne institucije“, podcrtali su iz ove misije.

Sa druge strane, podsetili su da je Bamije pokrenula građansku parnicu u Velikoj Britaniji u vezi sa pitanjima zapošljavanja protiv svog poslodavca (FCDO), Misije i kolega.

Kada je „slučaj Bamije“ bio aktivan na Kosovu o njemu smo redovno izveštavali. O tome se podsetite u samo nekoliko poslednjih naslova:

Nakon Simonsa i bivša tužiteljka EULEX-a želi da izvesti kosovsku skupštinu o „skandalima“ misije

Pod istragom bivša tužiteljka EULEX-a

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Bamije najavljuje tužbu protiv šefa EULEX-a

Podsetimo, Bamije je 3. jula ove godine postigla sudski sporazum sa britanskom vladom da bude obeštećena sa 423 hiljade funti, pre nego što je razmatranje njenog slučaja uopšte počelo.

O ovome je nedavno pisao britanski Gardijan, navodeći ujedno da Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO) nastavlja da negira tvrdnje Marie Bamije da joj je rečeno da ignoriše dokaze o korupciji u EU.

Ovaj medij je javio da je odštetni zahtev Bamije trebalo da bude razmatran pred tribunalom za zapošljavanje u maju i junu ove godine, ali i da je nagodba od nešto manje od 423.000 funti dogovorena neposredno pre prvog ročišta bez priznanja odgovornosti.

Bamije je bila prva zaposlena u ovoj misiji koja je progovorila o navodnoj korupciji u EULEX-u, odnosno da su zvaničnici ove misije uzimali mito od kosovskih političara. Bamije se tokom 2017. sudila i sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije, jer nije želelo da ispita njene tvrdnje o dosluhu između zvaničnika EULEX-a i osumnjičenih za kriminal na Kosovu.

Krajem septembra 2017. godine Osnovno tužilaštvo u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela, protiv nje je započelo istragu zbog sumnji da je zloupotrebila službeni položaj dok je bila tužiteljka u EULEX-u i za neobjektivnu i jednostranu istragu u slučaju Iljira Toljaja i Bujara Bukošija.


Podsetimo, osim Bamije, još jedan bivši zaposleni u EULEX-u nedavno je govorio o navodnoj korupciji u ovoj misiji.

Bivši glavni sudija EULEX-a, Malkom Simons, jula meseca prošle godine obratio se Odboru kosovske skupštine gde je kazao da je jedan od zadataka ove misije bila eliminacija „velikih riba“ iz političkog života, pomenuvši ujedno preminulog lidera GI SDP, Olivera Ivanovića.

Simons je kazao da su centri moći u EULEX-u „želeli da politički eliminišu srpskog političara koji je u to vreme bio otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu“, a protiv kojeg je EULEX već vodio sudski postupak za navodne ratne zločine.

„Šef misije me je naterao da pokrenem slučaj Olivera Ivanovića. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu“, kazao je Simons prošle godine kosovskim poslanicima.

Tada je takođe reagovala misija EULEX-a navodeći da tvrdnje Simonsa da ga je šef misije EULEX-a „naterao da pokrene slučaj Ivanovića“ ne mogu da se potkrepe, ali i podsećaju da se Ivanović 2017. ipak kandidovao.

Iz EULEX-a su tada poručili da su sudije i tužioci ove misije delovali po principu nezavisnosti, te da su odluke donosili zasebno i nezavisno.

„Simonsove optužbe, kao i mnoge izjave, stoga su neosnovane“, zaključili su iz ove misije EU za vladavinu prava na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.