Simons: EULEX dostavio srpskom tužilaštvu dokumenta – svedočenja o ratnim zločinima na Kosovu

Malkom Simons
FOTO: Kallxo

Bivši glavni sudija EULEX-a, Malkom Simons, nakon višebrojnih najava, govorio je danas pred Odborom kosovske skupštine o navodnoj korupciji u ovoj misiji. Kazao je da je jedan od zadataka ove misije bila eliminacija „velikih riba“ iz političkog života, pomenuvši ujedno sada preminulog lidera GI SDP, Olivera Ivanovića. Ujedno je kazao da je EULEX navodno dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti. Osvrnuo se i na rad Specijalnog suda u Hagu, rekavši da mu veruje isto koliko pravosudnim organima u Rusiji i Iranu. Specijalni sud stvoren je samo kako bi osudio bivše komandante OVK, kazao je Simons.

U nastavku prenosimo pregled kosovske štampe o obraćanju Simonsa.

Simons: Od EULEX-a tražena politička eleiminaciju „velikih riba“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od EULEX-a se tražilo da ukloni sa političke scene neke ljude koji su opisani kao „velika riba“, kaže bivši glavni sudija misije Malkom Simons. Govorio je o slučaju sada preminulog srpskog političara, Olivera Ivanovića.

Simons je rekao da su želeli da politički eliminišu srpskog političara koji je u to vreme bio otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu, prenosi Express.

„Šef misije me je gurnuo da iznesem slučaj Olivera Ivanovića napred. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu“, rekao je.

Pred poslanicima iz Odbora za zakonodavstvo, mandate i imunitete, poslovnike i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije, Simons je rekao da je s ciljem kažnjavanja visokih političara izvršen pritisak međunarodne zajednice i postavljeni su konkretni zahtevi odlučno.

„Rečeno mi je da je misija imala za cilj uklanjanje iz političkog života osoba koje su nazivali velikim ribama. Rečeno mi je da čekaju da ih EULEX-ove sudije osude“, rekao je Simons.

Simons: Izricanje presude bivšim liderima OVK bilo traženo, inače bi se smatralo neuspehom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši predsednik Skupštine EULEX-ovih sudija Malkom Simons kazao je da je postojao politički uticaj u slučaju „Klečka“ gde su bivši komandant OVK, Fatmir Ljjimaj (Limaj) i još devet bivših članova OVK optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zatvorenika rata, prenosi Gazeta Express.

Citirao je sudiju Čarlsa Smita (Charles Smith), koji je, kako kaže Simons, rekao da bi optuženi trebalo da budu osuđeni.

„Zemlje članice EULEX-a čekaju izricanje presude“, citirao je Simons sudiju Čarlsa Smita.

Simons je rekao da je sudija u tom slučaju imenovao sebe za apelacionog sudiju.

Simons je rekao da mu je pretio britanski sudija, koji je, prema njemu, zatražio izricanje kazni u ovom slučaju.

„Za četiri odvojena slučaja postojali su navodi da je Čarls Smit pokušao da se umeša u suđenje. Mogu vam dostaviti dokumenta za sva četiri slučaja. I nije samo sudija Smit hteo da interveniše“, rekao je Simons.

Rekao je da se svaka presuda kojom su bivšim pripadnicima OVK izricane oslobađajuće presude smatrala neuspehom.

„Oslobađajuća presuda viđena je kao neuspeh“, rekao je Simons.

Rekao je da u ovom slučaju postoje slabi dokazi i da je istraga koštala milione evra.

„Klečka je slučaj koji nikada nije trebalo da ide na suđenje“ rekao je Simons.

U leto 2012. godine Fatmir Ljimaj i još devet pripadnika OVK optuženi su za ratne zločine nad civilima i ratne zločine protiv ratnih zarobljenika, navodno počinjene od početka 1999. do sredine 1999. juna te godine, u improvizovanom pritvornom centru OVK, koji se nalazi u selu Klečka.

17. septembra 2013. godine suđenje je proglašeno zatvorenim – oslobađajućom presudom za optužene. To je bio drugi put da je Fatmir Ljimaj oslobođen optužbi za ratne zločine. 30 novembra 2005. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu oslobodio je Ljimaja, koji je februara 2003. godine optužen za umešanost u zločine nad albanskim i srpskim civilima rata 1998.

Simon: EULEX dostavio dokumenta srpskom tužilaštvu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Malkom Simons, bivši vrhovni sudija misije Evropske unije na Kosovu – EULEX, rekao je Odboru za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i Agenciju za borbu protiv korupcije da je misija srpskim tužiocima dostavila dokumenta u vezi sa slučajevima ratnih zločina.

Simons je rekao pred poslanicima da su među njima konkretne informacije za svedoke tih zločina albanskog porekla, prenosi Gazeta Express.

„2014. godine otkrio sam mnoštvo dokumenata za ratne zločine koje su dobili srpski tužioci. Ove optužbe su za navodne zločine koje su počinile osobe srpske nacionalnosti tokom rata. Ovi dokumenti su sadržali informacije o tim licima, ali i lične podatke i detalje svedoka albanskog porekla. Te zločine su na Kosovu nad stanovnicima Kosova počinili Srbi, od kojih su mnogi takođe bili državljani Kosova“, rekao je Simons.

Rekao je da slučajevi zločina koje su počinili Srbi na Kosovu, EU žele da uopšte ne budu istraženi bez obzira na to koje dokaze imaju.

„Srpske vlasti osudile su samo jednu osobu za 10 godina, u misiji koja je koštala milione evra“, rekao je Simons.

Simons je rekao da je Specijalni sud mehanizam koji je Evropska unija koristila kao rešenje u dijalogu između Kosova i Srbije.

„Zašto Srbi nisu optuživani pred Specijalizovanim komorama? Zašto je EU mislila da je rešenje da se srpske vlasti same bave slučajevima ratnih zločina. Znali su da za to nemaju ni kapaciteta, ni volje“, rekao je Simons.

Pokazao je da međunarodni predstavnici ne veruju kosovskim sudovima, ističući da je „Specijalni sud bio mehanizam koji je EU koristila sa Srbijom u dijalogu Kosova i Srbije“.

Simons: Specijalni sud stvoren samo kako bi osudio bivše komandante OVK, Vlada Kosova da reaguje

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši predsednik Skupštine EULEX-ovih sudija, Malkom Simons, rekao je da ne veruje Specijalnom sudu.

Rekao je danas pred kosovskim poslanicima da je njegov nivo poverenja u Specijalizovane komore jednak poverenju koje ima u pravosuđe Rusije ili Irana“, prenosi Express.

„U Specijalni sud imam isto toliko poverenja koliko bih imao u sud u Rusiji ili Iranu. Ovo je nivo poverenja koji imam u Specijalizovana veća Kosova“, rekao je Simons.

Dodao je da u međunarodnoj zajednici postoje primedbe na Specijalni sud.

„Na nivou međunarodne zajednice postoje velike zabrinutosti zbog nivoa nadležnosti Suda i oko toga kako se deli pravda“, rekao je Simons.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova trebalo bi da reaguje nakon što je rekla da je Specijalni sud „tu samo da kazni bivše komandante OVK“.

Naglasio je da Misija vladavina prava Evropske unije na Kosovu zapošljava mnoge zvaničnike koji razmišljaju samo o tome kako da džepove napune novcem.

„U EULEX-u postoje pošteni i otvoreni ljudi koji rade svoj posao i koji su na Kosovo došli s namerom da čine dobro. Ali, nažalost, postoji mnogo zvaničnika koji žele da napune džepove. Oni ovo vide kao priliku za zaradu i nemaju interes za Kosovo i građane Kosova“, rekao je Simons.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.