Nakon Simonsa i bivša tužiteljka EULEX-a želi da izvesti kosovsku skupštinu o „skandalima“ misije

Foto: EkonomiaonlineIzvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Nakon svedočenja bivšeg predsednika EULEX-ovih sudija, Malkoma Simonsa pred parlamentarnim Odborom za zakonodavstvo u Skupštini Kosova, drugi tužilac EULEX-a poslao je pisani zahtev da podnese izveštaj ovom odboru.

Tužiteljka Maria Bamije (Marian Bamieh), poslala je pisani zahtev predsedavajućem ovog odbora Adnanu Rustemiju (Rrustemi) kako bi izvestila ovaj odbor o skandalima i drugim pitanjima vezanim za EULEX, izveštava Reporteri.

„Svedočila sam pred Evropskim Parlamentom i ne želim da ponovim ovo svedočenje, ali mogu da priložim moje svedočenje ako me pozovete. Ja, kao i Malkom Simons, nisam dobila nikakav odgovor na navode koje sam iznela protiv EULEX-a u mom slučaju u Londonu“, rekla je ona.

U celosti pismo Bamije upućeno predsedavajućem odbora

Gospodine Rustemi, pišem vam da bih vas pitala da li mogu svedočiti pred parlamentarnim odborom radi preispitivanja uloge EULEX -a na Kosovu.

Svedočila sam pred Evropskim parlamentom i ne želim da ponovim ovo svedočenje, ali prilažem svoje svedočenje koje mogu dati ako me pozovete.

Kao dodatne informacije prilažem i svoje svedočenje koje sam dala pred Parlamentom Evropske unije.

Ja, kao i Malkom Simons, nisam dobila nikakav odgovor na navode koje sam iznela protiv EULEX-a u mom slučaju u Londonu. Kako je rekao gospodin Simons EULEX nije odgovorio na navode koje smo izneli. Oni su branili slučajeve, tvrdeći da EULEX nije pravno lice i da britanski sudovi nemaju nadležnost da razmatraju te predmete. Trenutno čekam svoj slučaj u Londonu, koji je podnet ministarstvu spoljnih poslova Britanije, u vezi sa njihovim propustom da me zaštite od represivnih akcija EULEX -a protiv mene. Kao rezultat pandemije kovid, određena su odlaganja u tim sudskim postupcima.

Nadam se da ćete uzeti u obzir moje priloženo svedočenje, upućeno Skupštini Kosova i mogu vam dostaviti druga dokumenta i dokaze u prilog mojim tvrdnjama, ako me pozovete da dam svoj iskaz.

Prevela sam oba dokumenta kako bih vam pomogla da identifikujete i rešite probleme.

Srdačan pozdrav, Maria Bamije.

 Britanka Marija Bamije, bivša tužiteljka EULEX-a, bila je prva zaposlena u ovoj misiji koja je progovorila o navodnoj korupciji u EULEX-u, odnosno da su zvaničnici ove misije uzimali mito od kosovskih političara. Bamije se tokom 2017. sudila i sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije, jer nije želelo da ispita njene tvrdnje o dosluhu između zvaničnika EULEX-a i osumnjičenih za kriminal na Kosovu.

Krajem septrembra 2017. godine Osnovno tužilaštvo u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela, protiv nje je započelo istragu zbog sumnji da je zloupotrebiila službeni položaj dok je bila tužiteljka u EULEX-u i za neobjektivnu i jednostranu istragu u slučaju Iljira Toljaja i Bujara Bukošija.

 KoSSev: Više o ovome pročitajte na našoj tematskoj stranici: Korupcija u EULEX-uPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.