Bamije najavljuje tužbu protiv šefa EULEX-a

Suspendovana tužiteljka EULEX-a iz Velike Britanije, Marija Bamije, najavila je da će tužiti za klevetu šefa te međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, Gabrijela Meučija, javljaju prištinski mediji.

Meučije je ranije optužbe za korupciju u EULEX-u, koje je Bamije iznela na račun kolega koje rade ili su radili u misiji, ocenio kao rasističke, podsećaju mediji.

Prištinska TV Klan prenosi da je Bamije tu Meučijevu izjavu ocenila kao klevetu.

"Meučijeve izjave predstavljaju klevetu i razmišljam da pokrenem sudsku proceduru," kazala je Bamije, a prenosi TV Klan.

Bivša tužiteljka EULEX-a je prošle godine, pre nego što je suspendovana, optužila svoje kolege da su uzimali mito u pojedinim slučajevima, u zamenu za okončanje istraga.

Bamije je krajem januara govorila o korupciji u EULEX-u pred Odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu i, pored ranijih optužbi, iznela i da su visoki zvaničnici EULEX-a proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.

Korupcionaška afera u EULEX-u izbila je pre nekoliko meseci zbog sumnji da je bivši predsednik saveta, sudija EULEX-a, Frančesko Flori, uzeo mito da bi okončao krupne slučajeve kriminala i korupcije na Kosovu. Sumnja se da su u te slučajeve bili uključeni i glavna tuziteljka EULEX-a Jaroslava Novotna i zamenik šefa tužilaštva, Džonatan Ratel.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.