EULEX: Ne mogu da se potkrepe izjave Simonsa – da je nateran da pokrene slučaj Ivanovića

Navodi bivšeg glavnog sudije EULEX-a, Malkoma Simonsa – da ga je šef misije EULEX-a 2017. godine „naterao da pokrene slučaj Ivanovića“ ne mogu da se potkrepe. Misija EU za vladavinu prava na Kosovu oglasila se danas sa još jednim saopštenjem, a povodom tvrdnji koje je Simons nedavno izneo pred kosovskim poslanicima, izveštavajući o navodnim nepravilnostima i korupciji u radu EULEX-a.

Simons je tokom svog izveštavanja putem video veze, ovog ponedeljka između ostalog, kazao da je jedan od zadataka EULEX-a bila eliminacija „velikih riba“ iz političkog života, spomenuvši pritom sada ubijenog lidera GI SDP, Olivera Ivanovića.

Bivši sudija EULEX-a kazao je u svom svedočenju ove nedelje da su centri moći u EULEX-u „želeli da politički eliminišu srpskog političara koji je u to vreme bio otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu“, a protiv kojeg je EULEX već vodio sudski postupak za navodne ratne zločine.

„Šef misije me je naterao da pokrenem slučaj Olivera Ivanovića. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu“, kazao je Simons kosovskim poslanicima.

Iz misije EULEX-a reagovali su sada ponovo, konkretno povodom tvrdinji Simonsa o slučaju Olivera Ivanovića, navodeći da su sudije i tužioci ove misije delovali po principu nezavisnosti.

„Odluke su donosili zasebno i nezavisno“, poručili su.

Navode da je Simons, koji je vršio funkciju predsednika EULEX-ovih sudija, bio upoznat sa svim pravosudnim aktivnostima, da je učestvovao u usmeravanju i nadgledanju rada ostalih sudija.

Takođe poručuju da je Simons ocenjivao rad ovih sudija, ali i učestvovao u izboru istih i u raspodeli predmeta, uključujući i slučaj Olivera Ivanovića.

„Navodi Simonsa da ga je šef misije 2017. godine naterao da pokrene slučaj Ivanovića ne mogu da se potkrepe“, podcrtali su iz EULEX-a.

Dodali su, međutim, da se rad menadžmenta misije EULEX-a zasnivao na određivanju prioriteta, smernica i upravljanje radom svih jedinica, uključujući i jedinicu kojom je upravljao Simons.

Ove aktivnosti sprovodile su se kako bi se obezbedilo da sudije i tužioci efikasno i blagovremeno izvršavaju svoje zadatke, a posebno kada je uprava bila svesna da su EULEX-ove sudije bile na Kosovu, ali da ročišta nisu zakazana, dodaju iz ove misije.

„Rukovodstvo Misije je imalo pravo da se raspita o vremenu i rasporedu suđenja, a posebno kada su postojale praktične, logističke ili bezbednosne implikacije kao i pitanja ljudskih prava koja su mogla uticati na sudske postupke“, precizirali su iz EULEX-a.

Tvrde da je reč o uobičajenoj praksi upravljanja bilo kojim sudskim telom ili organizacijom.

Povodom navoda Simonsa da mu je šef misije „jasno rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na lokalnim izborima na Kosovu“, iz EULEX-a podsećaju da se Ivanović ipak kandidovao.

„Kao što najverovatnije znate, Oliver Ivanović je učestvovao na izborima u novembru 2017. godine. Simonsove optužbe, kao i mnoge izjave, stoga su neosnovane“, zaključuju iz ove misije EU za vladavinu prava na Kosovu.

Izjave Malkoma Simonsa komentarisala je prethodnih dana i porodica ubijenog Olivera Ivanovića.

Za razliku od EULEX-a, Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera Ivanovića, koji je istovremeno i sudija, kazao je nedavno za novine „Nova“ da mu iskaz sudije Simonsa deluje kao nešto što ovog momenta treba da se istakne.

Govoreći o postupku koji je EULEX vodio protiv Olivera, naznačio je da je od jednog novinara nakon ubistva, dobio informaciju – da mu je šef Misije u neformalnom razgovoru rekao da je suđenje Oliveru bilo iskonstruisano.

„Sve to potvrđuje one naše tvrdnje da je cela stvar iskonstruisana i da je cela ta priča o Oliveru i tada imala političku pozadinu, da je Oliver trebalo da se spreči, zaustavi u njegovoj kandidaturi za gradonačelnika i da Oliver kao politički lider u tim trenucima nije odgovarao, da su postojala neka druga razmišljanja“, kazao je Miroslav Ivanović.

Iste tvrdnje izneo je danas i bratanac Olivera Ivanovića, advokat Aleksandar Ivanović za agenciju Beta.

Međutim, on kaže da izjava Simonsa, iz koje se zaključuje da je Oliveru nameštena lažna optužnica za ratne zločine, nije nikakva novina za porodicu.

Porodica je od prvog trenutka znala da je to sve bila nameštena igra kako bi se Oliver eliminisao iz političkog života, tvrdi Aleksandar Ivanović.

Oliver Ivanović ubijen je s leđa sa šest hitaca 16. januara 2018. godine u jutarnjim satima pred prostorijama svoje kancelarije u centru Kosovske Mitrovice.

Međutim, četiri godine ranije – 2014, takođe u januaru, uhapšen je zbog sumnje da je počinio ratni zločin, a suđeno mu je u procesu koji je vodilo upravo sudsko veće EULEX-a.

Osuđen je na devet godina zatvora dok je manje od godinu dana pred ubistvo oslobođen da se brani sa slobode u ponovljenom sudskom procesu i to nakon što je u pritvoru proveo skoro tri i po godine. 

Po izlasku iz zatvora, a nakon odluke da se sa svojom građanskom inicijativom kandiduje za kosovske izbore, dospeo je u medijsku i političku stigmatizaciju, onih struktura kojima upravlja, odnosno kontroliše, najjača stranka kosovskih Srba – Srpska lista, a zapaljen mu je i auto.

U međuvremenu, nakon atentata, postupak protiv Ivanovića je i zvanično obustavljen.

U javnosti, uključujući i značajan deo međunarodne, pre svega onih koji su sarađivali sa Ivanovićem tokom godina, ostao je gotovo nepodeljen utisak da se radilo o nepravednom, odnosno montiranom procesu, kako je sam Ivanović govorio od prvog dana svog pritvora.

Povezane vesti: 

Simons: EULEX dostavio srpskom tužilaštvu dokumenta – svedočenja o ratnim zločinima na Kosovu

EULEX o navodima Simonsa: Skup neistina; Nismo predali predmete ratnih zločina srpskom tužilaštvu

Miroslav Ivanović povodom navoda Simonsa o Oliveru: Priča ima pozadinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.