Gardijan: Britanska tužiteljka dobila odštetu veću od 400.000 funti nakon otkrića korupcije u EULEX-u na Kosovu

Foto: Ekonomiaonline

Izvor: The Guardian (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

FCDO nastavlja da negira tvrdnje Marie Bamije, koja tvrdi da joj je rečeno da ignoriše dokaze o korupciji u EU.

Tužiteljka, otpuštena s posla u Ministarstvu spoljnih poslova nakon što je upozorila na sumnju na korupciju u najvećoj stranoj misiji EU, dogovorila je nagodbu sa vladom Velike Britanije u iznosu od više od 400.000 funti.

Proteklih osam godina, advokat Maria Bamije tvrdila je da Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO) nije pružila podršku nakon što je pokušala da razotkrije mogući tajni dogovor zvaničnika EU i osumnjičenih kriminalaca na Kosovu.

Umesto toga, navodi ona, vladini zvaničnici su joj rekli da ignoriše očigledne dokaze o tajnom dogovoru u misiji EU za vladavinu prava – EULEX-u.

Njen odštetni zahtev trebalo je da bude razmatran pred tribunalom za zapošljavanje u maju i junu ove godine, ali je nagodba od nešto manje od 423.000 funti dogovorena neposredno pre prvog ročišta bez priznanja odgovornosti. FCDO je saopštila da i dalje snažno poriče tvrdnje koje je iznela Bamije.

Govoreći prvi put nakon nagodbe, Bamije je u izjavi za Gardijan rekla da je trebalo da bude pohvaljena zbog razotkrivanja dokaza o korupciji, ali je umesto toga bila maltretirana i prisiljena da napusti posao.

„Verujem da je FCDO trebalo da me pohvali i podrži što sam izrazila zabrinutost zbog moguće korupcije u EULEX-u i tretmana koji sam pretrpela nakon toga, ali sam se umesto toga osećala napuštenom“, rekla je ona.

Komentarišući slučaj, predsednik komiteta za spoljne poslove, Tom Tugendhat, pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova da preuredi svoje žalbene procedure.

Potrebna je velika moralna čvrstina i hrabrost da podignete glavu iznad parapeta, znajući da ćete zbog toga možda platiti značajnu ličnu cenu

„Kultura prikrivanja nikome ne koristi. Možda ako bi Ministarstvo spoljnih poslova ojačalo svoje žalbene procese i poveća svoju otvorenost, zaposleni ne bi morali da pribegavaju tako drastičnim merama“, rekao je on.

U vreme kada je prvi put izrazila zabrinutost – sredinom 2012. godine – Bamije je radila na Kosovu kao međunarodni tužilac za EULEX.

EU je uspostavljanje EULEX-a koštalo više od milijardu evra (703 miliona funti), uz obećanje da će loviti „velike ribe” među kosovskim političarima za koje se tvrdilo da su umešani u organizovani kriminal.

Bamije, bivša tužiteljka i advokat UN-a koja se bavila ratnim zločinima i organizovanim kriminalom, rekla je Tribunalu da je propust FCDO da podrži i interveniše doveo do prestanka njenog radnog odnosa u FCDO krajem 2014.

Sudski dokumenti tvrde da je 2012. godine Bamije otkrila zaveru da se potkopaju njene istrage o korupciji u vezi sa kosovskim zdravstvenim službenikom. Razgovori snimljeni prisluškivanjem koje je odobrio sud sugerisali su da su posrednici zvaničnika koji je bio pod istragom razgovarali o ometanju istraživanja Marie Bamije sa višim sudijom EULEX-a, tvrdi se u sudskim dokumentima.

Činilo se da je još jedno curenje informacija pokazalo da je viši tužilac podelio detalje o istragama koje je vodila Bamije sa kontaktom zvaničnika ministarstva zdravlja, tvrdi se.
Bamije, koja je bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova i dodeljena EULEX-u, tada je prenela svoju zabrinutost zvaničniku britanske vlade u junu 2012.

Prema njenom svedočenju, Bamije je organizovala sastanak sa tadašnjom liderkom kontingenta Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu u bistro baru u Prištini, glavnom gradu Kosova. Diplomati su uručene kopije relevantnih dokumenata, uključujući transkripte snimaka nabavljenih prisluškivanjem, koji pokazuju da su i sami subjekti njene istrage bili nezakonito informisani, tvrdi se.

Bamije je navela da diplomata nije pogledala dokaze, već joj je savetovala da „zažmuri na jedno oko“, premda je FCDO to kasnije demantovala.

Bamije je kontaktirala i visoke zvaničnike iz ambasade u vezi sa ovim navodima, tvrdi se u dokumentima.

Sledeće godine, protiv Bamije je pokrenut predmet disciplinski postupak zbog prekršaja pri parkiranju automobila i nepoštovanja procedura o mogućnostima radnog iskustva.
Disciplinski postupak je bio upadljiv u poređenju sa načinom na koji je drugo osoblje EULEX-a tretirano u sličnim okolnostima, tvrdili su advokati Marie Bamije.

Godine 2014. najavljeno je da će FCDO smanjiti broj tužilaca u EULEX-u. Bamije je naknadno uručeno obaveštenje o raskidu ugovora u novembru.

Majk Kejn, partner u advokatskoj firmi „Leigh Day“, koji je zastupao Bamije, navodi: „Zaštita uzbunjivača je ključna za pravedno i funkcionalno demokratsko društvo. Ovo naročito važi tamo gde se vrši javna vlast, kao što je bio slučaj kada je naš klijent formirala i prijavila svoju zabrinutost kako na Kosovu, tako i višim službenicima unutar FCDO.

Bamije se nada da će svedočiti pred izabranom komisijom za spoljne poslove o svom tretmanu sa drugim EULEX-ovim uzbunjivačem, Malkolmom Simonsom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao: „Složili smo se da rešimo ovaj dugotrajni slučaj bez ikakvog priznanja odgovornosti i nastavljamo da snažno pobijamo ove navode“.

Kada je „slučaj Bamije“ bio aktivan na Kosovu o njemu smo redovno izveštavali. O tome se podsetite u samo nekoliko poslednjih naslova:

Nakon Simonsa i bivša tužiteljka EULEX-a želi da izvesti kosovsku skupštinu o „skandalima“ misije

Pod istragom bivša tužiteljka EULEX-a

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Bamije najavljuje tužbu protiv šefa EULEX-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.