Diplomatija: Izrael darivali Kosovom i Srbijom

Ričard Grenel Tvite nalog
FOTO: Richard Grenel/Twitter

Izvor: The Guardian (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Kosovo sa većinski muslimanskim stanovništvom priznaće jevrejsku državu, dok je Srbija obećala da će premestiti ambasadu u Jerusalim.

Izrael je postigao dva diplomatska uspeha u petak kada je Kosovo sa većinski muslimanskim stanovništvom pristalo da prizna jevrejsku državu, a Srbija je rekla da će premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Odluke su donete nakon što su dvojica balkanskih suparnika, dve decenije nakon završetka žestokog rata, pod posredstvom Bele kuće sklopila sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rekao je da će Srbija biti prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu premestiti u Jerusalim – nakon što je Donald Tramp pre skoro tri godine priznao grad kao prestonicu Izraela.

Kosovo će takođe uspostaviti svoju ambasadu u Jerusalimu, a u zamenu za to Izrael će priznati Kosovo, budući da ono pokušava dodatno da legitimiše svoju deklaraciju o nezavisnosti i državnosti iz 2008. godine.

„Zahvaljujem svom prijatelju predsedniku Srbije… na odluci da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i da tamo premesti svoju ambasadu“, rekao je Netanjahu, dodajući da će kontroverzni potez biti završen do jula 2021. godine.

Ovo je bila, na diplomatskom frontu, druga velika vest za Izrael koja je iz Vašingtona pristigla u poslednjih mesec dana. SAD su avgusta posredovale u dogovoru o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, koji je u ponedeljak simbolično obeležen prvim komercijalnim avionskim letom između dve zemlje.

Sporazum, koji bi trebalo da bude potpisan na ceremoniji u Beloj kući u narednim nedeljama, bio bi prvi sporazum između Izraela i neke zalivske države.

Palestinci su imali ciničan odgovor na najave o budućim potezima Kosova i Srbije u Izraelu, sugerišući da oni imaju za cilj da pojačaju Trampove izglede da za dva meseca ponovo bude izabran za predsednika.

„Palestina je postala žrtva izbornih ambicija predsednika Trampa, čiji bi tim učinio sve, ma koliko to imalo destruktivni uticaj na mir… kako bi on ponovo bio izabran u novembru“, objavio je Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), na Tviteru. „Ovde nije u pitanju, baš kao i kod sporazuma između UAE i Izraela, mir na Bliskom Istoku“.

Trampov viši savetnik i zet, Džared Kušner, rekao je da će ovi potezi unaprediti mir i doneti veću bezbednost Amerikancima.

„Današnje postignuće je zaista istorijsko“, rekao je Kušner u Beloj kući. „Ovo je samo još jedno poglavlje koje je ova administracija uspela da napiše kako bi svet učinila sigurnijim i mirnijim mestom“.

Tradicionalno je većina diplomatskih misija u Izraelu imala sedište u Tel Avivu, jer su države zauzimale neutralan stav prema spornom gradu Jerusalimu, koji je sveto mesto za tri abrahamske religije, sve dok se njegov status ne bude rešio izraelsko-palestinskim mirovnim sporazumom.

Izrael je 1967. godine preuzeo kontrolu nad Istočnim Jerusalimom i kasnije ga pripojio – potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izrael gleda na ovaj grad kao na svoj nepodeljeni glavni grad, dok Palestinci vide istočni deo Jerusalima sa većinski arapskim stanovništvom, uključujući Stari grad sa svetim mestima, kao ilegalno okupiranu prestonicu njihove buduće države.

Ujedinjene nacije i Evropska unija, glavni ekonomski partner Izraela, rekle su da Izraelci i Palestinci moraju da pregovaraju o konačnom statusu grada, navodeći da do tada države ne bi smele da tamo premeste svoje ambasade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.