Palestina najavila prekid odnosa sa zemljama koje otvore ambasadu u Jerusalimu

Palestina, Izrael
FOTO: Autonomija

Vest je ažurirana

Palestinske vlasti saopštile su da će prekinuti odnose sa svim državama koje budu otvarale ambasade u Jerusalimu ili ih premeštali iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi N1 pisanje agencije Anadolija.

Generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saib Urejkat na Tviteru je objavio to upozorenje, bez da je naveo imena Srbije, koja je najavila premeštanje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, kao i Kosova koje je najavilo priznavanje Izraela i otvaranje ambasade u Jerusalimu.

„Pozivamo sve države da poštuju međunarodno pravo. Kršenje međunarodnog prava nije pokazatelj moći, već slabosti“, poručio je Urejkat.

Predsednik SAD Donald Tramp je pre dva dana izjavio da će Srbija preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a kamere su u Beloj kući zabeležile iznenađenje na licu srpskog predsednika Aleksandra Vučića u trenucima kada je čuo tu informaciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pak saopštio da će Kosovo priznati Izrael i otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

KoSSev: Tačka 16 sporazuma potpisanog u Vašingtona kojom se Kosovo i Izrael obavezuju na međusobno priznanje, uz to da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu, naišla je i na kritike Turske.

Naime, ambasada ove zemlje u Prištini saopštila je da je razočarana ovom odlukom, te da je reč o odluci koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Turska je jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, i takođe je osigurala veliku podršku u naporima međunarodnog priznanja od samog početka. Ne smatramo pravednim da se taj proces gradi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pogotovo nad patnjama palestinskog naroda, čije su teritorije pod okupacijom“, stoji u saopštenju.

Turska je pozvala Kosovo da se pridržava rezolucija UN-a da se „palestinski konflikt može rešiti samo putem stvaranja nezavisne države Palestine u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“.

Ambasada je pozvala Kosovo i da se „uzdrži od delovanja koja mogu sa oštete istorijski i zakonski status Jerusalima i koje će sprečiti Kosovo da ga priznaju druge države u budućnosti“.


Pročitajte još:

Dačić: Za Izrael i SAD je bitno da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu

Diplomatija: Izrael darivali Kosovom i Srbijom

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

Premijer Izraela: Kosovo prva muslimanska zemlja koja otvara ambasadu u Jerusalimu

Gazeta: Nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu Kosovo će priznati jedna moćna država

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.