Tači posle Vašingtona: Pale laži o noževima i mapama, oni koji su stvorili konfuziju – da se izvine građanima

Tači
FOTO: Koha

Drago mi je što su pali oni mehuri laži koje su se proširile o noževima i mapama. Oni koji su iznosili takve zavere i optužbe trebalo bi da se izvine građanima zbog konfuzije koju su stvorili u javnom mjenju, poručio je danas kosovski predsednik Hašim Tači nekoliko dana od potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa u Vašingtonu, ali i ocena opozicije na Kosovu, i pojedinih analitičara da će se u Vašingtonu postići sporazum koji uključuje „razmenu teritorija“.

Tači je najpre ocenio sastanak srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu najozbiljnijim diplomatskim poduhvatom Sjedinjenih Američkih Država u poslednje dve decenije, i još jednom izrazio zahvalnost američkom predsedniku Donaldu Trampu i specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine, Ričardu Grenelu, na posvećenosti i uloženim naporima.

Tači protiv kojeg je Specijalno tužilaštvo podnelo predlog optužnice za zločine na Kosovu,  nije prusustvovao prošlonedeljnom sastanku u Vašingtonu.

Na današnjoj konferenciji je istakao da za njega nije važno ko predstavlja Kosovo, već šta sporazumi sadrže.

„Za mene su bitni duh i suština sporazuma”, kazao je Tači, naglašavajući da je sporazum važniji od „fizičkog prisustva”.

Tvrdi da se nijedan budući korak ne može načiniti bez političkog jedinstva na Kosovu, tj podrške opozicije procesu dijaloga.

„Samo zajednički doprinos svih može rezultirati uspehom za našu zemlju, posebno u procesu primene ovog sporazuma. Svi smo želeli da američko rukovodstvo ima vodeću ulogu, to se i dogodilo”, ocenio je Tači.

Dodao je da neće dozvoliti „da plemenski mentalitet utiče na kašnjenja koja Kosovo skupo plaća“.

Osim toga, osvrnuo se i na kritike Turske zbog jedne od 16 tačka sporazuma potpisanog u petak u Beloj kući, a koja se odnosi na uređivanje odnosa Kosova i Izraela, odnosno na međusobno priznanje dve strane, i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu.

U nameri da odagna zabrinutosti kosovske javnosti zbog kritika Turske i Arapske lige koje se protive ovom potezu, izjavio je da je razgovarao sa turskim predsednikom Erdoganom, te da to „priznanje ni na koji način neće uticati na prijateljsko i bratsko partnerstvo sa Turskom”.

Podsetimo, u toku jučerašnjeg dana Palestina je najavila prekid odnosa sa zemljama koje otvore ambasadu u Jerusalimu, dok je ujedno ambasada Turske u Prištini saopštila da je  razočarana tačkom sporazuma koji je potpisala Priština o odnosima sa Izraelom, navodeći da je reč o odluci koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Više o tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.