Eparhija raško-prizrenska o incidentu u Štrpcu: Ugrožavanje opstanka srpskog naroda

Eparhija raško-prizrenska osudila je jučerašnju akciju specijalne jedinice Kosovske policije koja je u nameri da rastera učesnike protesta protiv izgradnje mini-hidrocentrale u Štrpcu upotrebila, kako je više mešta posvedočilo za KoSSev, prekomernu silu i tom prilikom, kako su takođe meštani posvedočili, povredila oko dvadeset osoba. Ove navode nije potvrdila Kosovska policija, već je u svom saopštenju za medije potvrđujući incident navela samo da je korišćen suzavac kako bi se demonstranti sklonili sa puta.  

„Eparhija raško-prizrenska izražava oštar protest povodom incidenta u Štrpcu gde je specijalna Kosovska policija palicama i suzavcem povredila najmanje 20 meštana opštine Štrpce kada su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane“, poručuju iz ove eparhije.

Napominju da su meštani nakon „dva meseca protestovanja za odbranu reka Šar planine“ uspeli da zaustave gradnju, kao i da su na taj način „izrazili svoje demokratsko pravo da spreče nezakonite radove“ pa da samim tim „ne mogu biti predmet upotrebe policijske sile“.

Izrazili su zabrinutost zbog jučerašnih dešavanja jer se time, kako kažu „dodatno ugrožava opstanak srpskog naroda u ovoj južnoj opštini Kosova i Metohije“.

„Ubuduće ovakve reakcije prištinskih vlasti ne smeju biti dozvoljene“, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Posebno je naglašeno da „Crkva čvrsto ostaje uz svoj narod u zaštiti njegovih prava, slobode mirnog izražavanja mišljenja i zaštite prirodnog bogatstva Šar-planine“.

Osude akcije Kosovske policije

Na dan incidenta kod mesta Obereke, „prekomernu silu specijalne jedinice“ najoštrije su osudili Kancelarija za KiM i gradonačelnik opštine Štrpce Bratislav Nikolić.

„Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično smo oduvek bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno dvadeset meštana naše opštine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način”, istakao je Nikolić u saopštenju za javnost.

Tom prilikom su rekli i da će o svemu što se juče dogodilo „razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primene sile nad nedužnim stanovnicima Štrpca“.

Iz Kancelarije za KiM incident u Štrpcu opisali su kao „upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale“.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da „garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi“.

Intervenciju specijalnih jedinica danas su osudili Demokratska stranka Srbije i Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“.

Akcija Kosovske policije, kako navode iz DSS-a, predstavlja jasno upozorenje da bi razgraničenje, za koje se, kako kažu, mnogi zalažu, „imalo katastrofalne posledice po srpski narod na KiM“.

„Ovaj incident podseća da bi svaki sporazum sa albanskim secesionistima koji podrazumeva direktno ili indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova na celini ili delu teritorije sadašnje pokrajine srpski narod ostavio izložen progonu bez ikakve zaštite i da bi usledio njegov egzodus sa ovih prostora“, ističu iz DSS-a.

Za gradonačelnika Štrpca, Bratislava Nikolića, koji je juče osudio ovaj incident i poručio da će lokalno rukovodstvo, kao i on lično uvek biti uz narod, iz Pokreta „Otadžbina“, međutim, poručuju „da je dozvolu za izgradnju mini-hidrocentrale dao lično on“, kao i da „dok je ROSU tukla Srbe po Sirinićkoj župi (opština Štrpce) predsednika nigde nije bilo“.

Otadžbina iznosi slične zaključke kao i DSS, navodeći da „ovaj čin pokazuje „da bi razgraničenje bilo pogubno za Srbe“.

„Ako Srbi ovako stradaju od separatista dok im dražava još uvek nije međunarodno priznata može se zamisliti šta će se dešavati kada im Aleksandar Vučić omogući dobijanje stolice u Ujedinjenim nacijama“, zaključuju u saopštenju.

Meštani Štrpca su i danas protestovali a protestni skup je protekao bez incidenata, potvrdili su za KoSSev učesnici protesta. O tome čitajte u posebnoj vesti: Štrpce i danas u protestu: „Ne može iz čista mira da se bije narod kako bi prošao jedan bager“

Pročitajte još:

Štrpce i danas u protestu: „Ne može iz čista mira da se bije narod kako bi prošao jedan bager“

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.