Urednik Gazeta Express: Jedan neprijatan telefonski razgovor sa Kadrijem Veselijem

Leonarda Kerčuki
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Kadri Veselji pozvao je telefonom glavnog urednika Gazeta Express i T7 Leonarda Kerčukija. Rečnik kojim se koristio bio je ulični, ali zarad transparentnosti objavljujemo njegove glavne navode, piše Gazeta Express.

Nakon objavljivanja teksta da je Kadri Veselji otputovao u Hag, Predsednik Skupštine je telefonom pozvao glavnog urednika Gazeta Express, Leonarda Kerčukija. U nastavku prenosimo Kerčukijev opis ovog telefonskog razgovora.

Gazeta Express dobila je pouzdane informacije iz Haga da je g. Kadri Veselji, predsednik Skupštine, otputovao danas popodne u pravcu glavnog grada Holandije – pozvan kao osumnjičeni od strane Specijalnog Suda. Prema istim informacijama, on je otputovao preko Ljubljane.

Novinari Gazeta Express pokušavali su tokom celog dana da potvrde ove informacije preko Veseljijevog kabineta, ali to nije bilo moguće.

U ovoj situaciji, jedino rešenje za nas je bilo da objavimo vest – sigurni u istinitost dobijenih informacija.

Nakon objavljivanja vesti, sam predsednik Skupštine, Veselji kontaktirao me je preko WhatsApp-a na moj privatni broj telefona.

U početku sam mislio da je reč o šali nekog kolege, ali u toku razgovora shvatio sam da je zapravo reč o predsedniku PDK. Veselji je na početku razgovora pokušao da pokaže uzdržanost, ali ga je zatim izdao jezik; koristeći rečnik – nepodoban za jednog Predsednika Skupštine, a nepodoban i zbog naših službenih i samo službenih odnosa.

Veselji je kategorički negirao to da je pozvan od strane suda, dok se u međuvremenu trudio da deluje opušteno kada je reč o ovoj temi.

„Ovo je kleveta, to je vaša propaganda“, ponovio je nekoliko puta.

Ukazao sam mu na to da smo mi novinari i da smo pokušali da uradimo naš posao, pokušavajući nekoliko puta da dobijemo informacije iz njegovog Kabineta.

„Vi zloupotrebljavate slobodu izražavanja. Nastavite…ali znajte da sam ja već 30 godina u politici i vrlo dobro razumem ove fore“, nastavio je on.

Ni jednog trenutka Veselji nije rekao da se nalazi u Prištini, osim što je ponavljao da „je ovde, ovde…“.

„Uvek će biti OVK-a i Kosova, uvek“, ponavljao je on tokom ovog telefonskog razgovora.

„Vi i anketu NDI-a niste u potpunosti izneli, vi znate zašto ste ovo učinili“, dodao je dalje.

U ovim trenucima došlo je do degradacije njegovog načina izražavanja – pominjući i direktora Gazeta Express, Berat Bužalju, a zatim i članove njegove porodice.

„Vi idite ako hoćete i kod moje majke Ajše… Ali ne zaboravite da ljudi imaju porodice, imaju decu – ne može ovako“.

„Govorim ti kao Predsednik Skupštine Kosova. Zloupotrebljavate. Nastavite“.

„Ova stvar meni samo hladi… znaš li šta hoću da kažem“, nastavio je on.

Zatim je, poručio Bužalji:

„Reci onom klempi da mu ja nisam smestio oca u zatvor… Zna on… Ali znaj da će OVK i Kosovo uvek biti ovde“, rekao je on.

Insistirao sam na tome da će list da napiše demant i ispravku vesti – ako nije istina da će biti ispitan u Sudu, ali Veselji je insistirao na tome da ga uopšte ne interesuje ova stvar.

Za kraj, želim da kažem da sam ja novinar od 2004, a glavni urednik Gazete Express od 2010. Dobio sam na stotine poziva od političara ili običnih građana koji su reagovali zbog različitih vesti, ali ovo je najneprijatniji telefonski razgovor koji sam do sada imao. Ne kvalifikujem ga kao pretnju, iako se u principu pozivi političara na ovom nivou mogu smatrati kao takvi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.