Dveri: Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Vulina povodom izjave da se zalaže za razgraničenje

Dveri
FOTO: dverizvezdara.com

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da je rešenjem Višeg javnog tužilaštva odbačena krivična prijava za krivično delo kapitulacija ili okupacija koju je Boško Obradović podneo početkom aprila protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog izjave da se zalaže za razgraničenje na Kosovu, ali je na ovo rešenje podnet prigovor, prenosi Beta.

„Smatramo da je ovo Rešenje Višeg javnog tužilaštva nepravilno i prigovorom tražimo da se ono poništi i da se izda nalog javnom tužiocu da pokrene krivični postupak protiv Vulina. Sada čekamo da vidimo da li će tužilaštvo i sudstvo početi da rade svoj posao ili će ostati sluge Aleksandra Vučića i njegove veleizdaje“, ocenila je članica Dveri, Marija Janjušević.

U saopštenju se navodi da je neverovatna činjenica da tužilac smatra ministra kao nedovoljno relevantnu ličnost.

„Da njegovo potpisivanje akta o kapitulaciji, odnosno priznavanje kapitulacije ili okupacije, ima neki značaj za onoga u čiju se korist vrši, mora ga druga strana prihvatiti kao ličnost kompetentnu da se izjasni o kapitulaciji ili okupaciji“, prenose Dveri obrazloženje iz rešenja Viđeg javnog tužilaštva.

KoSSev: Osim krivične prijave od strane Dveri, protiv ovog ministra krivičnu prijavu je podneo i Vojni sindikat Srbije a zbog takođe zalaganja za „razgraničenje sa Albancima“. Kako je saopšteno iz ovog sindikata, krivičnu prijavu su podneli zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, i zatražili su i njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

Sa druge strane Aleksandru Vulinu preti i tužba Nacionalnog saveta albanske manjine, zbog izraza „Šiptari“ koji je iskoristio tokom obraćanja medijima.

Ministar Vojni, najavu tužbe saveta albanske manjine ocenio je kao „komplimet“, a medijima je objasnio da je u pitanju termin „koji Šiptari koriste sami za sebe i ne znam zašto bi bio uvredljiv“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.