Nakon krivične prijave zbog „ugrožavanja teritorijalne celine“ Vulinu preti tužba zbog izraza „Šiptari“

Vulin

Vest je ažurirana

Nakon krivične prijave od strane Vojnog sindikata Srbije zbog zalaganja za „razgraničenje sa Albancima“, mesec dana kasnije, ali sada zbog izraza „Šiptari“ u gotovo identičnoj izjavi, ministru odbrane Srbije, Aleksandru Vulinu, preti i tužba Nacionalnog saveta albanske manjine.

13:10: Vulin najavu tužbe vidi kao kompliment

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, danas je reagovao na najavu tužbe Nacionalnog saveta albanske manjine, rekaviš za Novosti da nju vidi kao „kompliment doslednosti i upornu borbu za istinu“, prenosi N1.

Osim toga, najavljenu tužbu tumači i kao „nastavak zabrane odlaska u Jasenovac ili na prostor Kosova – Srbi koji ne ćute – moraju biti ućutkani“, poručio je Vulin.

A potom je i objasnio značenje „sporne reči“.

„To je termin koji Šiptari koriste sami za sebe i ne znam zašto bi bio uvredljiv. Za mene bi uvreda bila da me neko zove drugačije nego što ja zovem sebe. Šiptar je termin koji označava Albance s Kosova i pokazuje da se ne misli na Albance koji žive u centralnoj Srbiji ili u Albaniji i ne znam šta je tu sporno“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno je izneo „svoj lični stav“ da se zalaže za što hitnije razgraničenje s Albancima, upotrebivši reč „Šiptari“ i to više puta, jer će Srbija, kako je objasnio, samo tako moći da nastavi da se bavi sobom i svojim narodom.

Ova izjava izazvala je reakciju Nacionalnog saveta albanske manjine u Srbiji, koji zbog „korišćenja uvredljivog termina“ za Albance, kako je izjavio predsednik saveta Ragimi Mustafa za RSE, razmišlja da podigne tužbu.

Poručuje da se time „omalovažavaju Albanci i stavljaju u grupu drugorazrednih građana“.

„To je uvredljivi jezik devedesetih. Ne bi trebalo da se tako etiketiraju Albanci. Taj jezik gospodina Vulina poručuje nam da mi nismo deo ovog društva“, rekao je Mustafa za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nedavni incidenti ispred pekara u beogradskom naselju Borča i Dolovu kod Pančeva, po rečima Mustafe, predstavljaju posledicu govora koji promovišu mediji, ali i pojedini zvaničnici u Srbiji.

Zbog gotovo identične izjave pre nepunih mesec dana, osim što je umesto izraza „Šiptari“, ovaj ministar upotrebio izraz „Albanci“, od kojih treba „što pre da se razgraniči Srbija“, protiv njega biće podneta krivična prijava od strane Vojnog sindikata Srbije.

Osim krivične prijave, Vojni sindikat Srbije zatražio je njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje, a sve to zbog, kako su naveli u saopštenju, „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.