Pacoli: Brnabić zabranjen ulazak na Kosovo; Brnabić: Otići ću na Kosovo kad budem želela

brnabić pacoli
Vest je ažurirana

Kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, zabranio je premijerki Srbije, Ani Brnabić ulazak na Kosovo zbog njene jučerašnje izjave da je „zabrinjava situacija na Kosovu“, jer, kako kaže, tamo „imate posla sa ljudima koji su bukvalno izašli iz šume“ dok su „neki od njih teroristi“. Otići ću na Kosovo kad budem želela, s druge strane, poručila je Brnabić.

„Sa ljudima, mislim, koji i jesu bukvalno izašli iz šume. To su ljudi, neki od njih su i teroristi koji nisu osuđeni, bili su optuženi, bili su u Haškom tribunalu, nisu osuđeni samo zato što su u tom procesu svi svedoci pobijeni. I to je ono što mene plaši“, izjavila je premijerka Srbije na konferenciji za medije održanoj juče, u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija,

Kosovski ministar spoljnih poslova, u objavi na Fejsbuku, jučerašnju izjavu srpske premijerke ocenio je „odvratnom i potpuno neprihvatljivom“ i poručio da joj neće dozvoliti da uđe na Kosovo dokle god bude „vodila rasističku i nezakonitu ideologiju protiv naroda Kosova i između etničkih grupa koje ovde žive“.

U međuvremenu, premijerka Srbije reagovala je na ovu izjavu Pacolija. Ona nije „naročito zabrinuta“ zbog tvrdnje kosovskog ministra spoljnih poslova i sigurna je da će joj, kada bude želela da ode na Kosovo, to biti omogućeno.

„To su osobe koje sprečavaju protok robe, a sledeći korak je onemogućavanje slobode kretanja ljudi, iako se radi o osnovnim civilizacijskim vrednostima. Ako misle da je to u interesu boljeg života na Kosovu, sa tim se ne slažem“, izjavila je Brnabić na konferenciji za štampu sa premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem

„Oni su u uniformi bili u šumi, iz nje su izašli i direktno postali deo političke elite u Prištini. Volela bih da su došli iz nevladinog sektora, ali nisu. Pacoli nije izašao iz šume i čudi me da se našao prozvanim“, objasnila je dalje Brnabić.

Prema njenim rečima, lideri kosovskih Albanaca su bili optuženi za najteže ratne zločine, ali su oslobođeni jer su svi svedoci ubijeni tokom suđenja.

Prošle godine, pre odluke o taksama i niza drugih događaja koji su doprineli degradaciji komunikacije na političkom nivou, komunikacija Brnabic i Pacolija izgledala je sasvim drugačije. Za razliku od današnjeg negodovanja i optužbi na račun Brnabić, Pacoli je tada u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde se održavalo zasedanje Generalne skupštine, poručio da je srpska premijerka „gospođa koju mi uvažavamo jako puno“.

Video klip ovog susreta sa osmehom na licima dva zvaničnika uz rukovanje možete pogledati ovde:

„Ovaj institucionalizovani rasizam u Srbiji, krivac je za ultranacionalističku ideologiju bolesnih, koju promoviše vlada Ane Brnabić“, poručio je Pacoli.

Izrazio je nadu da „Evropa danas razume sa kakvim se ljudima suočavamo, onima koji su podržavali masovna ubistva i onima koji poriču ratne zločine koje je Beograd počinio u bivšoj Jugoslaviji“.

Pacoli je poručio Brnabić, da kao ministar spoljnih poslova Kosova, „odgovorno tvrdi“ da joj neće dozvoliti da uđe na Kosovo dokle god bude „vodila rasističku i nezakonitu ideologiju protiv naroda Kosova i između etničkih grupa koje ovde žive“.

Tači: Evropska unija da osudi „rasistički rečnik“ srpske premijerke

Na izjavu srpske premijerke reagovao je i kosovski predsednik Hašim Tači poručivši da „ona ne predstavlja ništa novo“, jer su dobro upoznati sa „genocidnim karakterom Srbije“.

I dok Brnabić traži „odlučnije reakcije međunarodne zajednice“ na poteze Prištine, Tači je „razočaran gorkom činjenicom da EU ne osuđuje ovakvo rasističko i antievropsko ponašanje Srbije“, prenosi RSE.

Dodao je i da su „otvorena vrata jednoj državi koja je počinila genocid i koja ni danas ne veruje u evropske vrednosti“, dok, sa druge strane, „Evropske unija građane Kosova nastavlja da diskriminiše, bez nade za učlanjenje u Uniju“.

Tači je poručio da od EU očekuje da što pre „osudi i da se distancira od ovakvog rasističkog rečnika srpskih zvaničnika koji podstiče mržnju i minira napore za pomirenje i normalizaciju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.