Večeras i sutra na Kosovu i Metohiji dva protesta „#1od5miliona“

Proteset Gračanica Mitrovica Jedan od pet miliona

Pre dve nedelje, građani Kosovske Mitrovice, a prošle i građani Gračanice pridružili su se protestima #1od5miliona koji su do sada organizovani u preko 50 gradova i mesta širom Srbije, a najavljeni u još dvadesetak. Protesti su najavljeni i za ovu nedelju, i to, u Gračanici večeras, a u Kosovskoj Mitrovici sutra u 18 časova.

Gračanica večeras u 18 časova pita: Šta je razgraničenje? Šta kompromis?

„Ista maršruta kretanja, isti ciljevi – jasni odgovori na jasna pitanja. Sloboda misli, sloboda izražavanja, slobodni mediji. Šta je razgraničenje, šta je kompromis? Slobodni izbori bez ucena i pritisaka,“ preneo je u svojoj objavi na Fejsbuku glavne zahteve protestanata jedan od organizatora gračaničkih protesta Branislav Marković.

On je ujedno pozvao sve „koji ne rade nigde, ili čekaju da im se ispuni obećanje za posao od pre pet godina u zamenu za glas na izborima“, da im se pridruže.

„Očekujem da dignete glas i vi koji živite dobro, a znate da je ovo nepravda,“ dodao je.

Učesnici protesta u Gračanici su pozvani da se okupe večeras u 18 časova ispred spomenika srpskim herojima.

Kosovska Mitrovica sutra u 18 časova: Zbog Olivera, zbog Zorana, zbog slobode

Ponovo pritisci?

Kao i tokom prve protestne šetnje u Mitrovici, 2. februara, organizatori i pred ovu šetnju imenuju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića kao odgovornog za „protivpravne protiske i kažnjavanja ljudi zbog protesta ili suspenzije sa posla zbog lajka na Fejsbuku“.

Poziv da im se pridruže uputili su i organizatori mitrovičkih protesta #1od5miliona .

„Druga protestna šetnja #1od5miliona. Okupljanje kod spomenika Caru Lazaru u centru grada. Šetnja „Sutjeskom“ ulicom do mesta gde je ubijen Oliver Ivanovic i nazad do spomenika Caru Lazaru! Vidimo se,“ poručili su.

Jedan od organizatora bivši odbornik SO Severna Mitrovica Marko Jakšić poručio je da „nemaju nameru da se takmiče sa bilo kim u brojevima“, kao i da je 19 učesnika dovoljno.

Zahtevi protestanata su isti kao i 2. februara, tražiće otkrivanje nalogodavaca i počinioca ubistva Olivera Ivanovića, tražiće oslobađanje Zorana Đokića koji se nalazi u jednomesečnom pritvoru nakon što je na Jarinju priveden zbog sumnje da je učestvovao u izvršenju ratnog zločina. Međutim, ovog puta, mitrovčani će protestovati i protiv odluke Vlade Kosova da uvede takse od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Šetaćemo zbog Olivera, zbog slobode, zbog različitosti, zbog Zorana Đokića, zbog Srbije ali i protiv taksi,“ najavljuju mitrovčani.

Okupljanje učesnika protesta je pored spomenika Kneza Lazara u 18 časova. Protestna šetnja ići će ulicom Sutjeska do stranačkih prostorija SDP gde je ubijen Oliver Ivanović i gde će građani zapaliti sveće na trinaestomesečnicu njegovog ubistva. Protestna šetnja će se, potom, istom ulicom vratiti do spomenikag Knezu Lazaru.

Pročitajte još:

#1od5miliona u Gračanici: I da se zna, Ibar nije granica!

Ove subote „1 od 5 miliona“ u Gračanici, pitanje za Srbiju: Šta znači razgraničenje?

On je stvarno bio #1od5miliona u Gračanici

Ne znaju u čemu je naša pobeda

Zašto sam u subotu šetala?

#1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici: Dosta terora

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.