On je stvarno bio #1od5miliona u Gračanici


Dok je stotinu ljudi u Kosovskoj Mitrovici u subotu šetalo po prvi put, sa porukom da su jedan od pet miliona onih zbog kojih predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće da ispuni nijedan zahtev iako izađu na ulicu, jedan čovek upisao je i Gračanicu na mapu onih srpskih gradova koji protestuju od decembra prošle godine.

„Ja sam Branislav Marković i živim u kosovskoj Gračanici. Hteo bih da iskoristim ovu priliku i da Srbima iz Kosovske Mitrovice koji su večeras izašli da se bore za svoja prava i slobodu, da dam punu podršku. Da dam podršku da uvek i u svakom trenutku bez straha i oklevanja kažu sve ono što im je na duši kao i da zamolim ljude iz Vlade Srbije da više nikad, nijednom Srbinu, u nijednom gradu, ne zabrane da se šetaju ulicama grada u kojem su rođeni“ – poručio je u tami pred čuvenim srpskim manastirom kroz video poruku i fotografije koje je podelio preko društvenih mreža.

Vest o protestu u Kosovskoj Mitrovici izazvala je veliku medijsku pažnju u Srbiji, ali i u regionu i u međunarodnoj javnosti, uz odobravanje i podršku širom Srbije, ali i snažno osporavanje i pritisak vlasti da se ne održi. Ocenjen je kao čin hrabrosti, ali je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i Srpsku listu – to neuspeh i debakl. Sam Marko Đurić je pred održavanje protestne šetnje tri dana boravio u Kosovskoj Mitrovici i to posle dužeg odsustva, a Srpska lista je preko tri institucije organizovala takođe protest dan ranije.

O tome čitajte više u:

Organizator #1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici: Pretnje otkazom i zbog lajka na Fejsbuku

Za organizatore je protest u Kosovskoj Mitrovici hrabrost, a za Đurića neuspeh

#1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici: Dosta terora

Đurić: Protest #1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici politički neuspeo

Srpska lista: „Protest protiv Srbije doživeo debakl“

Sa „#1od5miliona“ iz Novog Sada poruka podrške Mitrovici

Marko Jakšić podneo ostavku na funkciju odbornika SO Severna Mitrovica

#1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici: Protiv razbijenih glava, zapaljenih automobila, pretnji, otpuštanja i ubistva

Đurić iz Kosovske Mitrovice: Ako u drugim delovima Srbije neko i protestuje, ovde tome jednostavno nema mesta

Organizatori #1od5miliona u Mitrovici Marku Đuriću: Ako se bilo kome od nas desi bilo šta loše ili bude bilo provokacija odgovoran si Ti

Pretnje Marku Jakšiću zbog protesta u Kosovskoj Mitrovici

„Mali Marko Jakšić glumi žrtvu, izaziva pažnju javnosti“

Profesori, studenti i medicinari sutra protiv „aneksije severne Kosovske Mitrovice“

Jakšić: Neko je od jedne obične šetnje napravio pitanje života i smrti

Sa današnjeg protesta građana i srpskih institucija: Sutra će ih biti trista puta manje nego što nas imaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.