„Crvene linije“ kosovske platforme za dijalog sa Srbijom

Koha Ditore Pregovarački tim ambasadori Kvinte
Foto: Koha Ditore

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Platforma za dijalog sa Srbijom, koju je pripremio pregovarački tim, biće poslata danas skupštini. Ovaj dokument predviđa da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, da se mora dobiti priznanje od Srbije, povlačenje Rezolucije 1244 i uspostaviti sud za zločine Srbije na Kosovu. 

Svaki sporazum sa Srbijom mora biti u poptpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo, koji garantuje da su suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovredivi, neotuđivi i neodvojivi i da se štite svim sredstvima definisanim ovim ustavom i zakonom. Ovo stoji u platformi za dijalog sa Srbijom, koju je list Zeri uspeo da obezbedi.

U platformi pripljemljenoj od strane pregovaračkog tima, koja će danas biti poslata Skupštini Kosova, između ostalog, predviđeno je da je glavni cilj Republike Kosova da obezbedi prizanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao nezavisne države sa pravno obavezujućim odgovornostima.

Takođe, u dokumentu se naglašava da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu.

Za Republiku Kosovo, u skladu sa platformom, pravno obavezujući konačni sporazum stupa na snagu tek nakon što se ispune sledeći uslovi: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, referendum o sporazumu je sproveden na Kosovu i sporazum su ratifikovale obe države.

Ustav Kosova nije otvoren za pregovore

Platforma naglašava da Ustav Kosova, koji uključuje obaveze iz Ahtisarijevog plana, nije otvoren za pregovore;

U njoj se govori i o poboljšanju prava albanske zajednice koja živi u Republici Srbiji u punom reciprocitetu sa srpskom zajednicom u Republici Kosovo;

Kad je reč o glasinama o drugom nivou vlasti, u platformi se ističe da u Republici Kosovo ne može postojati drugi nivo vlasti osim lokalnog i centralnog nivoa, piše Zeri.

Kosovo ima prava na prirodne resurse

Kad je reč o pravima na prirodne resurse Kosova, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika gubitka jezera Gazivode i „Trepče“ na Severu, platforma navodi da u skladu sa Ustavom i zakonima, prava na prirodne resurse i sredstva koja se nalaze na suverenoj teritoriji Republike Kosovo su isključivo Republike Kosova i prema tome nisu otvoreni za pregovore.

Pored toga, proces normalizacije i konačni sporazum trebalo bi da uključe jasno, značajno, bezuslovno i nepovratno priznanje državnosti Kosova od strane Republike Srbije. „Ovo uključuje: priznanje kosovske nezavisnosti i državnosti u okviru postojećih granica,“ stoji u platformi, između ostalog, navodi Zeri.

Sud za zločine Srbije na Kosovu

U vezi sa ratnim zločinima, nestalim osobama, žrtvama seksualnog nasilja i reparacijama, platforma predviđa da bi konačnim sporazumom trebalo da se uspostavi specijalni sud za istraživanje, gonjenje i suđenje za ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu 1998-99. Navedeno je i da bi Rezolucija UN 1244 trebalo da bude ukinuta, dok će sporazum biti postignut posredstvom EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti primene obaveza predviđenih sporazumom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.