Petković na Severu: Ispred bolnice sa dr Elekom, Srbija misli o vama

Vest je ažurirana

„Poruka naša odavde iz Kosovske Mitrovice je da želimo da gradimo budućnost, mir i slogu, jer jedino tako možemo da opstanemo i ostanemo na našim vekovnim prostorima, i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima, možemo da gradimo mir i prosperitet na celom zapadnom Balkanu, jer smo duboko uvereni da je istorijsko pomirenje Srba i Albanaca ključ za stabilnost u regionu“, poručio je Petar Petković u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za KiM, boravi danas i sutra na Severu Kosova. Posetu je započeo ispred KBC u Kosovskoj Mitrovici gde ga je dočekao direktor centralne zdravstvene ustanove na Severu Kosova dr Zlatan Elek, uz veću grupu zdravstvenih radnika.

„Na svakom mestu da pomognemo naš zdravstveni sistem, vas lekare i medicinske sestre kako bi mogli svi zajedno da se izborimo sa ovom pošasti koja nas je snašla i da zajednički nastavimo da izgrađujemo našu budućnost“, naveo je kao razlog svoje posete vladin zvaničnik.

Naglasio je značaj uloge ove zdravstvene ustanove, posebno sada u borbi protiv pandemije, kao i podršku Srbije, te spomenuo nedavno otvaranje PCR laboratorije. Istakao je da su zdravstveni radnici „na prvoj liniji fronta“.

Zaista, u 21. veku ako je neko heroj, to ste upravo vi i zbog toga puno poštovanje. Država Srbija će znati još više i bolje da vam se oduži za sve što ste učinili i što činite

U većinski srpskim sredinama u nekoliko navrata odobreno je da se zaposli po 70 lekara i 200 medicinskih sestara. Potom je zaposleno još 45 lekara i preko 83 medicinske sestre. Sada je raspisan i novi konkurs za 38 medicinskih sestara, kazao je Petković, dodavši da upravo to „najbolje govori“ koliko država brine o narodu sa KiM-a.

„Koliko vodimo račina da i vaše kolege vam priteknu u pomoć, jer ima i velik broj zaraženih ali ipak da se borite i da ovde u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji činite sve da i epidemiološkim merama i vašim angažovanjem sačuvamo sve naše ljude i da nekako stavimo pod kontrolu epidemiju koja se širi“, kazao je Petković.

Poželeo je brz oporavak svim pacijentima u ovoj ustanovi.

Petković je nakon sastanka sa rukovodstvom bolnice, bez prisustva medija, potom obišao novu PCR laboratoriju. Od direktora Zlatana Eleka dobio je zahvalnicu za, kako je Elek objasnio, podršku koju Kancelarija upućuje ovoj ustanovi.

Direktor bolnice Zlatan Elek je stanje po pitanju zdravlja u većinski srpskim sredinama u epidemiji ocenio kao „dosta komplikovano i zabrinjavajuće“. U ovoj ustanovi je trenutno smešten 161 pacijent, od kojih je 68 na lečenju od kovid-19.

Osim toga, u ovoj ustanovi je koronavirusom zaraženo oko 100 zdravstvenih radnika i tehničkog osoblja.

Ipak, nema mesta za paniku, situacija je pod kontrolom, naglasio je Elek.

Nedavno otvorena PCR laboratorija olakšala je rad, jer se testiranja na koronavirus sada izvode u Kosovskoj Mitrovici i mnogo brže.

Takođe, dovoljan je broj zdravstvenog osoblja, i oni su, kako je naglasio dr Elek, posebno stimulisani i zadovoljavajućim primanjima, koja su u poslednje dve godine povećana i do 60 odsto.

„Današnja poseta uliva dodatno samopouzdanje da će Srbija biti uz nas i jeste uz nas“, naglasio je nakon što je dočekao Petkovića, dodavši da tome doprinosi i to što je Petković upravo odabrao KBC za prvu odrednicu svoje prve zvanične posete u kapacitetu novog direktora za KiM.

Elek je takođe otkrio da će se sada raditi na nabavci novih santitetskih vozila.

Posle posete zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica, kao i PCR laboratoriji, Petković nastavlja da dalje obilazi institucije.

Uslediće, prema planu, sastanci sa novoizabranim gradonačelnikom i čelnicima Srpske liste. Planirana je poseta manastiru Banjska, kao i boravak u opštini Zubin Potok.

Petković će se u birou Kancelarije za KiM sastati sa novoizabranim gradonačelnikom Severne Mitrovice, Milanom Radojevićem, kao i sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i predsednikom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandarom Spirićem.

Petković za podne ima zakazan sastanak sa rektorom Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Zdravkom Vitoševićem, a sat vremena kasnije i posetu sedmočlanoj porodici Nedeljković kojoj je, kako se navodi u saopštenju, opština uz pomoć Kancelarije za KiM obezbedila sredstva za adaptaciju kuće.

Petković će se nakon planiranih obaveza u Mitrovici uputiti ka manastiru Banjska, gde će se sastati sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Za kraj dana planiran je obilazak Zdravstveno–turističkog kompleksa „Rajska banja“, u 15:00.

Sve aktivnosti biće sprovedene u skladu sa zdravstvenim merama zbog trenutne epidemiološke situacije, prouzrokovane virusom korona, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Najava Petkovićeve posete Severu Kosova stiže nakon što je krajem novembra zabranjen ulazak na Kosovo zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, potom i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, ali i najave kosovske šefica diplomatije, Meljize Haradinaj Stuble, da Vučić, niti bilo ko drugi, neće moći da poseti Kosovo dok se ne „izvini za genocid i dok odgovorni za genocid ne budu procesuirani pred međunarodnim sudom“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.