Vesiću zabranjeno da uđe na Kosovo i prisustvuje obeležavanju Dana opštine K. Mitrovica

Vesić - Zgrada Samački blok
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, sprečen je jutros da uđe na Kosovo jer kosovske vlasti smatraju da on predstavlja „opasnost za bezbednost“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Vesić, čija je poseta Kosovskoj Mitrovici najavljena 2. novembra kada je predsednik privremenog organa, Aleksandar Spirić, boravio u poseti Beogradu, trebalo je da danas, na Dan opštine, potpiše Povelju o bratimljenju Beograda i Kosovske Mitrovice.

Iako najavljena početkom novembra, poseta je delu lokalnih medija potvrđena tek noćas. KoSSevu nije dostavljen ni plan današnje posete koji je jutros oko 9 časova objavila agencija Tanjug.

Tanjugu je bilo najavljeno da će poseta početi polaganjem venaca palim borcima na “Partizanskom brdu – brdu Kukavica“, nakon čega je trebalo da obiđe i radove na izgradnji parka i igrališta u ulici Kralja Petra Prvog.

Vesić je trebalo da obiđe i Radio Kosovsku Mitrovicu koji obeležava godišnjicu svog postojanja, kao i radove na izgradnji druge stambene zgrade koju finansira Grad Beograd, javio je jutros ovaj radio pozivajući se na Tanjug.

Vesić bi za kraj posete, dobio i Povelju počasnog građanina te opštine.

Zbog ovakvog postupka kosovskih vlasti, oglasila se Kancelarija za KiM ocenom da on predstavlja „najotvoreniju demonstraciju nespremnosti Prištine da doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na Kosovu i Metohiji“.

Zabranu ulaska Vesiću vide i kao kršenje sporazuma o slobodi kretanja, a obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na Kosovu i Metohiji bio „opasnost za bezbednost“ nazivaju apsurdnim.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je najavila da će o ovoj zabrani informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Iako najavljena, Vesićeva poseta Mitrovici nije bila i potvrđena, ali su tokom vikenda kosovski mediji izvestili o navodnom zahtevu srpskih zvaničnika da posete Kosovo. U tom zahtevu, međutim, dozvolu za posetu su tražili predsednik Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i Marko Đurić.

Ovaj zahtev kosovska ministarka označila je kao „uvredu“ u okolnostima kada je u Srbiji nedavno otkrivena masovna grobnica u kojoj su, kako se veruje, osobe sa Kosova i rekla da će u takvim okolnostima „odgovor Srbiji uvek biti isti“.

Za KoSSev, međutim, iz srpskog Predsedništva nisu želili da komentarišu ove navode kosovskih medija o zahtevu za posetu.

Inače u Severnoj Mitrovici će se u nedelju održati izbori za gradonačelnika, a na najave o poseti srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića, uoči kosovskih parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da će takve zahteve u toku kampanje za izbore odbiti, odnosno da „kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“.

Do objavljivanja ove vesti KoSSev nije dobio potvrdu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova o zabrani ulaska Vesića, dok su nas iz Kosovske policije uputili na adresu upravo ovog ministarstva.

Ne meni već Beogradu zabranjeno da uđe na Kosovo

Vesić je na Jarinju snimio poruku u kojoj je naveo da su njegov ulazak sprečila „dva džipa puna naoružanih kosovskih policajaca“.

On je pobrojao aktivnosti, odnosno obilaske koje je planirao, a koji su sprečeni zabranom prištinskih vlasti i izneo da oni takvim postupkom pokazuju „da ne žele da srpska deca u Kosovskoj Mitrovici imaju igralište, ne žele da izbeglice koje su oni proterali iz Prištine imaju krov nad glavom“.

„Danas su u stvari pokazali da ne žele da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji“, poručio je još dodajući da je saradnja opština i gradova i jedna od nadležnosti ZSO koju Priština i dalje odbija da sprovede.

„Danas su ovde želeli incident“, tvrdi još Vesić, ali delegacija iz Beograda to nije želela i poručio je kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, da on ne bi bio sprečen ukoliko bi želeo da u Preševu sagradi igralište.

Vesić još navodi i da su mu se službenici na prelazu izvinjavali i rekli da im je žao što on ne može da uđe na Kosovo što Vesić vidi kao dokaz da „obični ljudi, Srbi i Albanci žele da sarađuju i žive zajedno“.

Nasuprot tim željama običnih ljudi, stoji zvanična Priština, tvrdi Vesić – cilj im je da incidentima zadrže vlast i:

„Njihova politika je, bez obzira ko je na vlasti, da se proteraju Srbi sa Kosova i Metohije“, poručio je Vesić ali i dodao da će Beograd nastaviti da pomaže narodu na Kosovu.

Povezani članci:

Bratime se Grad Beograd i Kosovska Mitrovica

Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

Kosovski mediji: Vučić zatražio da poseti Kosovo sa Vulinom i PetkovićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.