Na Vidovdan sa Severa: Ovde je srpstvo naš branitelj i graditelj, Kosovo je srpsko jedan iz kojeg je sve ostalo izvedeno

Ni u Gračanici na liturgiji, ni na parastosu na Gazimestanu, već u Kosovskoj Mitrovici. Prvi čovek Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, uz ministra za obrazovanje, Mladena Šarčevića, pratio je svečanu akademiju u Kosovskoj Mitrovici povodom Dana Univerziteta koji se slavi na Vidovdan. Dvojica visokih zvaničnika su mitrovičkom univerzitetu uručila i 40 računara. Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici studentskih organizacija, koji su prethodno održali i svoju svečanu sednicu, kao i rektori univerziteta u centralnoj Srbiji. Đurić i Šarčević su danas takođe u KBC-u posetili Aleksandra Jevtića koji je ranjen pre tri dana kada je na njega pucano iz vatrenog oružja u Suvom Dolu.

„Ovde u Kosovskoj Mitrovici danas poručujemo celoj Srbiji da nikada nećemo odustati od vidovdanskog zaveta, da nikada nećemo prestati da budemo narod Vidovdana, da se nikada nećemo uplašiti, pobeći, posustati od onoga što je naše, da ćemo uvek baš ovde na KiM-u biti svoj na svome, da ćemo isto tako nastaviti da budemo i narod vidovdanske budućnosti,“ kazao je Marko Đurić.

Podsetio je da se ove godine obeležava stogodišnjica oslobođenja, te godina u kojoj se „isto tako prisećamo i da smo bili prvi veliki evropski narod koji je poneo teret borbe sa nadmoćnim silama osovine i ogromnim žrtvama dao doprinos slobodi saveznika i odlučujući doprinos svetskom miru“:

Dodeljena priznanja

Zvanje „Istaknuti student“, te novčane nagrade od 20.000 dinara za uspeh i zalaganje tokom studija dobilo je deset studenata univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na akademiji se u ime studenata obratila studentkinja Pravnog fakulteta, Milica Midžović.

Vidovdanska povelja za“izuzetan doprinos očuvanju, afirmaciji i trajanju Univerziteta“ dodeljena je Ðuriću i Šarčeviću.

Nagrada je takođe dodeljena i horu Fakulteta umetnosti i dirigentu koja je i redovni profesor ovog fakulteta, Jasmini Novokmet.

„Neki su naša velika dela možda i zaboravili, možda ih i ne cene, ali mi  se sećamo, kao što se sećamo svih naših predaka koji su uvek bili spremni dati kap svoje krvi za kap mleka naše države Srbije.“

Preneo je pozdrave Predsednika Srbije, a na kraju i sopstveno uverenje da će srpski narod „mnoge Vidovdane upravo ovde na KiM-u kao narod u sreći, radošću i mnogo boljim okolnostima dočekivati.“

Šarčević: Glavni interes kvalitetno obrazovanje

„Ukupno obrazovanje na KiM-u mora da bude kvalitetno, kao i u svim delovima Srbije,“ kazao je Mladen Šarčević, dodajući da je obaveza Vlade Srbije da ulaže i da insistira na kvalitetu.

Veruje da su „tu na dobrom putu“.

Prisutni smo na svim nivoima obrazovanja, uticali smo da Univerzitet bude vidljiviji, da se neke loše navike izbegnu, da mladi ostaju ovde, upisuju Univerzitet, da je taj broj studenata veći, kazao je.

Glavni je interes kvalitetno obrazovanje, zaključio je.

Grbić: Stremite novim visinama, ali nikada ne zaboravljajte vaše temelje

Imperativ je razvoj i jačanje Univerziteta u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, poručio je rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Rade Grbić.

„U svemu ovome ne možemo sami, potrebno nam je, kao i uvek, razumevanje, materijalna i moralna pomoć naše države,“ dodao je.

Posebnu poruku uputio je studentima:

A u manastiru Gračanica crkveni poglavari služili su liturgiju. Mitropolit Amfilohije je održao i besedu: Oni koji ne znaju šta je Kosovo hoće da ga dele, staviti ga na referendum može samo onaj ko nema razuma, znanja ni mudrosti

Parastos je potom služen na Gazimestanu a bez prisustva državnih zvaničnika, koji takođe nisu bili ni u Gračanici.

Dovodili su me i kad nisam znao za sebe da bih poštovao kosovske žrtve i junake, jer su pali da bi mi danas opstajali


Srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu kosovske vlasti, kako su saopštile, nisu dozvolile ulazak na Kosovo:

Kosovski „prvi tim za intervenciju“ u Mitrovici na ‘standbaju’, upozoreno na hapšenje Vulina ukoliko dođe

Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo. Kancelarija za KiM: Odluka doneta u koordinaciji PR i EU. Đurić i Šarčević sutra na Severu

„Mi smo Univerzitet koji je po svojim materijalnim mogućnostima iza bogatijih univerziteta u zemlji, posebno u inostranstvu. Ali upravo vi ste naše najveće bogatstvo. Zato upijajte nova znanja, jer vaša mladost i vaše znanje stečeno na ovom Univerzitetu čine našu osnovnu snagu.“

Savić: Nama je u biti da nosimo određeni teret, ali to dostojanstveno činimo

„Ovde na KiM temelj je srpske duše, etike, vere, kulture i države. Kosovo i Metohija je srpsko jedan iz kojeg je sve ostalo izvedeno. Mi to dobro razumemo i shvatamo, osmišljajući svoj razvojni put. Studenti UP-a neće se miriti sa činjenicom da nam prošlost ostane trajno veća od budućnosti. Ovde je srpstvo naš branitelj i graditelj,“ kaže predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i student univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Milan Savić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednici lokalnih samouprava na Severu i južno od Ibra, u srpskom i sistemu „Republike Kosovo“, kao i rukovodstvo Srpske liste, te njihovi poslanici u Skupštini „Republike Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.