Oni koji ne znaju šta je Kosovo hoće da ga dele, staviti ga na referendum može samo onaj ko nema razuma, znanja ni mudrosti

FOTO: KoSSev

„Oni koji ne znaju šta je Kosovo, oni pronose priče – hoće da dele Kosovo. Šta znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot Svetoga Kralja Dečanskog, rasparčati Kralja dečanskoga i njegove svete mošti. To znači takođe deliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetinje koje sijaju ovde kroz vekove i sijaće do kraja sveta i veka. Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici – ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo. Odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajeugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija“ – ovim porukama se  vernicima u manastiru Gračanica, na Vidovdan, obratio mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije Radović.

U Gračanici je zajedno sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i sveštenstvom služio liturgiju na Vidovdan, a pred parastos na Gazimestanu. Liturgiji su prisustvovali, uz veliki broj vernika, američki komandant u Bondstilu, Nik Dučić, gradonačelnik opštine, Srđan Popović, ali i  episkop slavonski, Jovan Ćulibrk, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović.

„Odreći se toga (Kosova) ili stavljati na referendum ili deliti, može samo onaj koji se vraća sultanu Muratu i koji pokušava da gradi na Muratu, na njegovom nasilju da gradi i budućnost svoju i drugih koji žive na ovim prostorima po Božjem znamenju,“ navodi dalje.

Nema budućnosti ni ovom narodu, ni bilo kom drugom narodu bez građenja svoje budućnosti na toj veri, na pravodi Božijoj istini božijoj na večnom neprolaznom ljudskom dostojanstvu, za žrtvovanje onog što je prolazno, za ono što je večno i neprolazno. Jer zemaljsko je za malena carstvo, to svedoči sve što se događa sa ljudima i što se sa njima događalo. Nebesko carstvo je večno i neprolazno. To je kosovski zavet, to je jerusalimski zavet, to je novi zavet u krvi Gospoda i Boga i spasa našega Isusa Hrista.

„Tiranija je bila kroz vekove na ovim prostorima, ali niko nikada od naroda ni kad je ostajao, ni kad je bežao sa ovih prostora, nije delio KiM, nije stavljao na referendum KiM, nije stavljao na referendum biće svoje, sudbinu svoju, zvanje pred Bogom, ljudima i istorijom. To nikada nije bilo i neće biti dok je razuma i dok je pameti, sve dokle je ćivot svetoga Kralja dečanskog ovde a biće dok je sveta i veka,“ dodao je dalje Amfilohije.

Ako je pretrpeo 620 godina nasilja, pa je opstao ćivot Svetoga Kralja, on je pobedilac i oni koji su njegovog duha

„Sve dokle su ćivoti svetih patrijaraha – arhiepiskopa sprskih u Pećkoj Patrijaršiji, dok je Pećke Patrijaršije i dok je Dečana, i dok je Gračanice Milutinove i Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja i dok je tog semena ovde i onih koji su verni tom semenu i koji grade i svoju ličnu i narodnu budućnost i budućnost drugih naroda oko sebe, na tom svetom semenu, na tom kamenu jedinom istinskom kamenu na kojem je Bog postavio da se gradi ljudska istorija, dokle bude toga – biće i vas. Vas koji ste verni Lazarevom zavetu, vidovdanskom zavetu, koji znate da krst nositi nama je suđeno, ali da vaskrsenja ne biva bez smrti.“

Nada je Kosova, nije beznađe nikada bilo i danas nije beznađe, nego nada i tako će to da bude i u budućim vremenima.

„Kamen koji bacaju zidari ovog sveta, on uvek ostaje i biće krajeugaoni kamen ljudske istorije, ljudske zajednice, svih zemaljskih naroda, a posebno i ovog našeg naroda, grešnog naroda, ali sa tom vrlinom da ostaje veran upravo tom svom kosovskom zavetu i opredeljenju, što znači i jerusaliskom opredeljenju, novom zavetu Hrista Boga našega, njemu koji je žrtvovao sebe za život sveta, divnome u svetim mučenicima svojim, divnome u proroku Amosu, predivnome u velikomučeniku Lazaru kosovskom i svim mučenicima koji su kroz vekove nosili taj časni krst na ovim svetim prostorima, do najnovijih stradalnika i mučenika, njemu neka je slava i hvala.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.