Kosovski „prvi tim za intervenciju“ na stendbaju u Mitrovici, upozoreno na hapšenje Vulina ukoliko dođe


Danas je Vidovdan. Srbi na Kosovu i Metohiji ga se na Kosovu i Metohiji sa tugom sećaju. Osim što je verski praznik, kroz istoriju se pokazao kao najsudbonosniji datum, jer su se mnogobrojni veliki događaji za srpsku naciju i državu dogodili upravo na ovaj dan, od Kosovskog boja do odvođenja Miloševića u Ševeningen. Brojnim događajima se danas širom Kosova i Metohije obeležava, od besede mitropolita Amfilohija u Gračanici, preko centralne manifestacije na Gazimestanu, do posete visokih srpskih državnih zvaničnika u Kosovskoj Mitrovici, koja je u toku – direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića i ministra obrazovanja Mladena Šarčevića. Srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin, međutim, nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo zbog „zapaljivih“, odnosno, „neprijateljskih izjava“ kako su kosovski zvaničnici objasnili. Kosovski mediji od jutros donose seriju natpisa upravo u vezi sa ovim srpskim ministrom, sa upozorenjem kosovskih institucija da će biti uhapšen ukoliko pokuša, da, kao i Đurić, prethodno u martu, „ilegalno“ uđe na Kosovo. Takođe su pojedinačni natpisi i o navodnom upućivanju specijalnih kosovskih policijskih snaga na Sever. U nastavku donosimo jutrošnji pregled kosovske štampe.

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo spoljnih poslova upozorava na hapšenje Vulina ukoliko uđe na Kosovo

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nema dozvolu za ulazak na Kosovo da učestvuje na prazniku Vidovdana. Ministarstvo spoljnih poslova je to odbacilo. A ako Vulin pokuša nezakonito uda uđe na teritoriju Kosova, onda će Kosovska policija postupiti po zakonu.

Prvi tim za intervenciju na stendbaju u Mitrovici

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Oko 50 pripadnika prvog tima za intervenciju stacionirani su u specijalnoj jedinici  ‘Belvedere’ u Mitrovici.

Oni čekaju na naređenje da intervenišu u slučaju potrebe.

Ministru odbrane Aleksanxdru Vulinu zabranjen je ulazak na Kosovo, gde Srbi danas o beležavaju praznik Vidovdan. Oni čekaju na naređenje da intervenišu u slučaju da to bude bilo potrebno.

To je napisao u svojoj objavi na Fejsbuku Pacolijev savetnik, Jetljir Ziberaj, piše Lajmi.net.

Čak je rekao i da su kosovski međunarodni partneri svesni svih aktivnosti koje će Kosovo preduzeti.

„Za svaku moguć provokaciju posledice će snositi Beograd, jer se takve provokacije namerno čine. Međunarodni partneri su obavešteni o svakoj od naših akcija. Osim zavera koje se redovno proizvode, veoma je jasno da bilo čiji nezakonit ulazak na teritoriju Kosova, podrazumeva primenu zakona od strane kosovske policije,“napisao je Ziberaj.

Ista situacija bila je i pre nekoliko meseci kada je Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo. Odlučio je da uđe nezakonito, a zatim ga je uhapsila Kosovska policija.

Za razliku od jutros sada su brojne policijske snage prebačene na sever od Mitrovice.

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Da li su specijalne jedinice za Vulina? Policija objašnjava šta se događa

Zamenik komandira za severni region Besim Hoti rekao je da je situacija mirna, barem za sada, a da se Srbi okupljaju za pravoslavni verski praznik Vidovdan, koji se slavi svakog  28. juna.

Kako kaže, pojačane snage bezbednosti prate vozila koja dolaze iz Beograda, i demantuje da je to učinjeno zbog Vulina.

„Vulin ne dolazi, jer je njegov zahtev odbijen, dok su dodatne policijske snage za praćenje vozila koja su došla iz Srbije za praznik Vidovdan u Gračanici i Gazimestanu,“ rekao je Hoti.

„Mi imamo najmanje tri posete koje su iz Vlade, i koje obezbeđujemo,“ rekao je Hoti i dodao:

U međuvremenu, ako Vulin ipak pokuša da uđe, Hoti je izjavio da će se sprovesti odluka vlade.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacolli potvrdio je juče zabranu ulaska srpskom ministru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.