Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo. Kancelarija za KiM: Odluka doneta u koordinaciji PR i EU. Đurić i Šarčević sutra na Severu

Srpskom ministru vojnom, Aleksandru Vulinu, zabranjen je ulazak na Kosovo za Vidovdan. Vest je potvrdio savetnik ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj u izjavi za kosovske medije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u saopštenju za javnost. Osim što se radi o „skandaloznoj odluci“ Prištine, kako to ocenjuju iz ove kancelarije, za ovakvu odluku optužuju evropske posrednike u dijalogu: „Jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spolјne poslove s namerom da se ponizi Srbija.“ Slede i hitne konsultacije ministra vojnog sa Predsednikom Srbije, navode. Na Kosovo, ipak, sutra dolaze direktor ove kancelarije, Marko Đurić i ministar obrazovanja, Mladen Šarčević, takođe je saopšteno iz ove kancelarije u novom saopštenju.

„Poseta ministra Vulina najavlјena je u skladu sa ustalјenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublјe kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija,“ navode.

Pojedini predstavnici hteli Srbiji da „uvedu verbalni delikt“

„Predstavnici pojedinih država su proteklih dana, takođe, probali da u našoj zemlјi uvedu verbalni delikt, pokušavajući da našim državnim zvaničnicima sugerišu kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan, što je događaj bez presedana u diplomatskoj praksi“ – saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju i da je ova odluka tim gora što dolazi posle „pristanka“ prištinske strane na sastanku u nedelјu u Briselu da se pridržava do sada postignutih sporazuma i ponaša sa „uvažavanjem i poštovanjem prema strani sa kojom, navodno, želi dogovor“.

A o najavljenom hitnom sastanku ministra vojnog i Predsednika Republike navode da će javnost o sadržini da bude „blagovremeno obaveštena“.

Iz Prištine za sada nema zvaničnog objašnjenja zašto je Vulinu zabranjen ulazak.

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Ziberaj, za Express je kratko naveo: „Ne, neće mu biti dozvoljeno da uđe na Kosovo.“

Ipak, isti portal navodi da je Vulin jedini srpski zvaničnik kojem je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, te da se to dogodilo zbog „nacionalističkih izjava protiv Kosova“.

Na Severu Kosova će sutra ipak da borave direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i ministar obrazovanja Srbije, Mladen Šarčević. Iz kancelarije nije, međutim, precizirano da li je Vulin trebalo zajedno sa Đurićem i Šarčevićem da učestvuje u najavljenim aktivnostima na Severu, ili na nekom drugom događaju.

Dvojica zvaničnika Vlade Srbije će, prema najavama iz kancelarije, u 13 sati u Kosovskoj Mitrovici da prisustvuju Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta.

Pre Svečane akademije, u 12 sati u sali Rektorata Univerziteta, Šarčević i Đurić će prisustvovati zajedničkoj svečanoj sednici Konferenciji univerziteta Srbije i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije, nakon koje će uručiti 40 laptopova i 5 tableta Univerzitetu.

Laptopovi i tableti su donacija privrednika iz centralne Srbije, koja se realizuje u okviru nastavka akcije pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, nakon razgovora predsednika Srbije sa građanima u Lapljem Selu, koji je održan januara, neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.