„Contour Global“ obustavila planove za izgradnju termoelektrane na Kosovu

Obilić, FOTO: AP/ Visar Kryeziu

Izvor: Reuters (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Proizvođač električne energije iz Londona – „Contour Global“ kompanija obustavila je planove za izgradnju termoelektrane na ugalj jačine 500 megavata na Kosovu i najavila da neće vršiti dodatna ulaganja u termoelektrane na ugalj.

Projekat bi ovoj balkanskoj zemlji – koja se suočava sa nestašicom električne energije -obezbedio otprilike polovinu potrebne električne energije.

„Nećemo razvijati ili kupovati termoelektrane na ugalj u budućnosti“, navodi kompanija u svom godišnjem izveštaju objavljenom u utorak.

Kosovo je prošlog meseca formiralo novu koalicionu vladu – skoro četiri meseca nakon vanrednih izbora koji su održani nakon što je tadašnji premijer dao ostavku.

„Kao rezultat političke situacije na Kosovu… naš razvojni projekat nije u mogućnosti da dostigne prekretnice pre datuma završetka projekta,“ saopštila je „Contour Global“ kompanija.

„Contour Global“ – koja upravlja sa više od 100 termoelektrana širom Evrope, Latinske Amerike i Afrike – prijavila je godišnji porast prilagođene osnovne zarade u vrednosti od 15,2 odsto, koji je ostvaren nakon prodaje 49 odsto udela u portfelju španskih solarnih termoelektrana.

Prilagođena zarada pre kamata, poreza, otpisa i amortizacije (EBITDA) porasla je na 703 miliona dolara – u periodu do 31. decembra, za razliku od prošlogodišnje zarade od 610 miliona dolara.

„Contour Global“ je u decembru upozorila da očekuje da celogodišnja EBITDA zarada dostigne vrednost manju od prethodno očekivane, koja je iznosila 720-770 miliona dolara.

Povezani članci:

KTV: KEK zahteva momentalno raskidanje ugovora sa „Contour Global“

Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentrale

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Svetska banka neće finansirati novu elektranu na ugalj na Kosovu

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Američka privredna komora na Kosovu: Podrška vladi da nastavi sa projektom izgradnje termoelektrane na ugalj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.