Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa a takođe je odredila nekoliko objekata na teritoriji Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj obolelih.

Kako se navodi u saopštenju, pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica. Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru“, navodi se u saopštenju.

Vlada je pooštrila raniju odluku koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se ta odluka odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji već i na sve lekove koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

„Vlada Srbije koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa COVID-19. Sve mere imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina“, dodaje se.

Današnja sednica započela je minutom ćutanja stradalima na pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

„Imajući u vidu vanredno stanje koje je na snazi u Republici Srbiji, time je obeleženo 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. veku, u kojem je spaljeno više od 35 srpskih crkava i manastira, spaljeno je više od hiljadu kuća, proterano više od četiri hiljade ljudi dok je njih 28 izgubilo život“, navedeno je u saopštenju Vlade.

Pročitajte još:

Vladika Teodosije: 17. Marta naneta rana našem biću

16 godina od 17. MartaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.