Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Kosovo B

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog jezika)

Vlada Kosova izrazila je odlučnost da nastavi sa projektom izgradnje termoelektrane snage 500 megavata (MW), uprkos tome što je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim (Jim Yong Kim) u sredu potvrdio da neće podržati njenu planiranu izgradnju na Kosovu – jer bi termoelektrana koristila ugalj kao gorivo, a ne jeftinije obnovljive izvore energije.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka izjavio je za Koha Ditore da će nastaviti da rade na realizaciji ovog projekta zajedno sa investitorom, američkim konzorcijumom „Contour Global“ – prema dogovoru. Kosovska vlada zatražila je od Svetske banke da osigura garancije za delimične rizike kako bi omogućila podizanja jeftinijih kredita za projekat.

Odgovarajući u sredu, tokom sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na Baliju, na pitanje jednog od kosovskih predstavnika civilnog sektora, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim rekao je da neće podržati takav projekat. On je u komentarima koji su objavljeni na veb stranici banke naveo da pravila institucije zahtevaju da “odaberemo opciju sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije sada su ispod cene uglja. Tako da bez sumnje, to nećemo da učinimo“.

Međutim, kosovski ministar Luka kaže da Kosovo neće da pravi kompromise i ugrožava elektroprivredu zemlje. „Kao ministar nadležan za energetiku, neću dozvoliti da Kosovo zavisi od uvoza energije,“ rekao je on, istakavši da Kosovo ima neverovatne potencijale za proizvodnju energije – ne samo za potrebe Kosova, već i za izvoz.

Kosovo je potpisalo ugovor sa kompanijom Contour Global 2017. godine o izgradnji termoelektrane u vrednosti od oko milijardu evra, a Luka je u sredu medijima rekao da kompanija traži alternativne mogućnosti za pozajmljivanje sredstava za izgradnju termoelektrane.

Povezani članak:

Svetska banka neće finansirati novu elektranu na ugalj na Kosovu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.