Svetska banka neće finansirati novu elektranu na ugalj na Kosovu

Obilić, FOTO: AP/ Visar Kryeziu

Izvor: Prishtina Insight (tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Svetska banka objavila je u sredu da povlači finansijsku podršku za izgradnju najnovije elektrane na Kosovu.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim (Jim Yong Kim) potvrdio je tokom sastanka sa predstavnicima organizacija globalnih civilnih društava na Baliju, u Indoneziji, koji je održan u sredu, da međunarodna organizacija neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu.

Vlada Kosova je 2015. godine saopštila da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo dogovor sa Svetskom bankom i američkom kompanijom Contour Global koji bi otvorio put ka ugovoru o izgradnji fabrike Kosovo e Re (Novo Kosovo).

Svetska banka je 2016., rekla BIRN-u da će da podrži projekat tek nakon što sve relevantne ekološke, društvene i tehničke analize budu sprovedene i nakon konsultacija sa javnošću i drugim akcionarima.

Nakon postavljenog pitanja izvršnog direktora Balkanske zelene fondacije Visara Azemija, Kim je rekao da je Svetska banka donela čvrstu odluku da ne nastavi sa pružanjem finansijske podrške termoelektrani na ugalj na Kosovu.

„Naši podzakonski akti zahtevaju da odaberemo opciju sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije sada su ispod cene uglja. Tako da bez sumnje, to nećemo da učinimo,“ rekao je on.

Nakon što je vlada Kosova potpisala ugovor vredan 1,3 milijarde evra sa Contour Global-om, Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) rekao je da će „projekat ugroziti evropsku budućnost Kosova“ i da bi vlada trebalo da radi na razvoju efikasne energije na Kosovu.

Azemi je rekao da bi građani Kosova morali da plaćaju 50 odsto veće račune za utrošenu energiju ako bi se elektrana i izgradila – zbog velikih troškova njene izgradnje i da bi to imalo značajan uticaj na životnu sredinu usled sagorevanja lignita koji se koristi kao gorivo.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je ranije ove godine da fabrika mora da se izgradi, uprkos ekološkim opasnostima – kako bi se energija proizvodila na lokalnom tržištu.

„Ako bismo morali da uvozimo i električnu energiju, kako neki predlažu, da kupujemo električnu energiju od suseda, svi bi morali da postanemo izbeglice,“ rekao je on. „Tačno je da energija koja se dobija korišćenjem uglja nije čista kao i druge energije, to nije alternativna, već je to napredna tehnologija.“

Burim Ejupi iz Instituta za razvojnu politiku, marta ove godine rekao je da negativne posledice čine ovaj ugovor jednim od najštetnijih ugovora koji je potpisan od 1999. godine.

„Ako ovaj ugovor oživi, državni budžet bi bio pod pritiskom i mnogi neophodni projekti za Kosovo neće da budu u mogućnosti da se ostvare, jer će fokus da bude na pokrivanju troškova ove investicije vredne milijardu dolara,“ rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.