Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentrale

Termoelektrana Obilić
FOTO: kosovskopomoravlje.net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo je pod istragom u vezi sa sporazumom za izgradnju termocentrale Novo Kosovo (Kosova e Re).

Do ovoga je došlo nakon što je Sekretarijat energetske zajednice sa sedištem u Beču izneo sumnje da je došlo do dodeljivanja nezakonitih državnih subvencija za ugovore za kupovinu energije i drugo, izveštava KTV.

Ministar ekonomskog razvoja, Valjdrin Luka (Valdrin Lluka), u pisanom odgovoru navodi da nema nelegalnih subvencija od strane države.

„Izvršili smo detaljnu ekspertizu u kojoj se navodi da državna pomoć nije ilegalna kako tvrdi Sekretarijat. Mi imamo dovoljno argumenata koji govore u prilog tome. U januaru imamo prvo saslušanje na kom ćemo izneti naše argumente i nadam se da će se do februara to razjasniti. Važno je i da se Vlada do tog vremena formira i da se nastavi dalje i u vreme dok smo pod razmatranjem Sekretarijata. Isto to Sekretarijat je učinio i sa Bosnom, dakle ovo je postupak koji se vrši za striktni monitoring, sada je Bosna nastavila sa izgradnjom termocentrale“, rekao je Luka.

Ovaj ugovor je osporavan i od koalicije NVO, jer prema njihovom mišljenju, ovaj ugovor šteti slobodnom tržištu. Između ostalog iz “Balkan Green Foundation”, kažu da ugovor može da ima uticaj i na druge životne sfere (oblasti).

Prema njihovom mišljenju, ovaj projekat ne treba da zaživi.

Koalicija NVO organizacija je tražila od nove vlade da preduzme mere u vezi sa ovim pitanjem. U međuvremenu, tokom dana, pokret Samoopredeljenje, kao pobednik izbora se nije izjasnio o tome kako će postupiti ukoliko dođe na čelo vlade. Međutim, oni su glasali protiv sporazuma sa „Contour Global“ za izgradnju termocentrale Novo Kosovo. Protiv ovog ugovora bili su i iz LDK.

Prema odredbama ovog sporazuma, Kosovo je u obavezi da nađe garanta za vitalizaciju ovog projekta do maja 2020. i otkupljuje energiju za narednih 20 godina po ceni od 80 evra za megavat.

KoSSev: U izveštaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sledeće:

Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom „Contour Global Terra 6 Sarl“ vrednim više od milijardu evra. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po ceni od 80 EUR / MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina i td.

Ugovor za izgradnju Novog Kosova bio je tema u medijima i kada je Svetska banka odbila da odobri finansijska sredstva za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu.

S druge strane Američka privredna komora na Kosovu, pružila je tada podršku odlučnosti kosovske vlade da ispoštuje ugovornu obavezu prema američkoj firmi Contour Global i nastavi sa planovima za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu, a i novi ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, u svom obraćanju Senatu izdvojio je “razvoj energetske bezbednosti“ kao jednu od prioritetnih oblasti njegovog diplomatskog osoblja, upravo ističući „izgradnju elektrane vredne 1,4 milijardi dolara koje će revolucionarizovati kosovsku ekonomiju“.

Povezani članci:

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Svetska banka neće finansirati novu elektranu na ugalj na Kosovu

Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj bez finansijske podrške Svetske banke

Američka privredna komora na Kosovu: Podrška vladi da nastavi sa projektom izgradnje termoelektrane na ugaljPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.