Brnabić na pitanje Insajdera: Što me pitate za ugovor sa Blerovim institutom, a ne za povećanje plata

Pitanje kako je moguće da Institut za globalne promene Tonija Blera savetuje najviše državne funkcionere Vlade Srbije bez ikakvog ugovora, premijerka Ana Brnabić nazvala je „spinovanjem“. Ona je danas odgovarajući na to pitanje Insajdera rekla da ga postavimo Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije i upitala kako je moguće da nas ne zanima povećanje plata medicinskim radnicima.

Još otkako je objavljena vest da Institut za globalne promene Tonija Blera pruža savetničke usluge Vladi Srbije i najvišim državnim funkcionerima, novinari Insajdera pokušavaju od Vlade da dođu do ugovora koji tu saradnju reguliše. Na prošloj konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić uputila nas je na Generalni sekretarijat Vlade, navodeći da pretpostavlja da oni imaju taj dokument.

Međutim, u Generalnom sekretarijatu Insajderu je rečeno da Vlada nema nikakav ugovor sa Blerovim institutom ili bilo kojom njegovom kompanijom.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da taj institut pruža savetničke usluge najvišim državnim funkcionerima, a da Vlada nema nikakav ugovor sa njim, premijerka je danas rekla da to pitamo Generalni sekretarijat.

„Ovo se dešava n-ti put. Imali smo u petak otvaranje sedišta prve međunarodne organizacije ikada u Srbiji. Nismo imali pitanje na tu temu. Ok, razumem. Nije dovoljno važno valjda što je Sekretarijat transportne zajednice kao međunarodne organizacije u Srbiji. Valjda to nije pokazatelj dovoljnog napretka Srbije i toga da idemo u pravom pravcu. Ali zar danas kada govorimo o pozitivnom rebalansu, kada prvi put imamo prihode i povećanje plata od 1. novembra, i mi se i dalje vraćamo na uvek iste teme“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare na kojoj je najavila povećanje plata u javnom sektoru.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da na pitanje odgovori sa „pitajte Generalni sekretarijat“, Brnabić je navela da je to administrativno pitanje.

„Kako je moguće da vas ne zanima povećanja plata medicinskim radnicima“, rekla je ona.

Premijerku smo podsetili da ni u nekoj firmi ne bi smelo da se radi bez ugovora i upitali kako je moguće da u Vladi Srbije radi neko bez ikakvog ugovora.

„Neću da koristim današnji dan da spinujem na neke druge teme. Zato što je previše važan, previše lep i ja sam previše ponosna na naše rezultate da spinujem na drugu stranu“, rekla Brnabić.

Premijerka prećutala da ugovora nema

Iako je Insajder u nekoliko navrata zatražio od kabineta premijerke Ane Brnabić da nam dostavi ugovor o saradnji Vlade i Blerovog instituta i na tu temu postavljao pitanja na konferencijama za novinare, premijerka do danas nije rekla da ugovor ne postoji. Na našu molbu na konferenciji za novinare, koja je održana još u februaru ove godine, da nam ga dostavi, Brnabić je izjavila da prvo mora da vidi kako je ta saradnja regulisana.

Na pitanje zašto njen kabinet nije dostavio Ugovor ovom mediju, na prošloj konferenciji, premijerka je rekla da „ne zna“.

„Nisam se time dalje bavila. To su administrativne stvari. Niti mislim da treba ja da se bavim njima, niti imam vremena za to. Ja se tim stvarima ne bavim“, navodi Brnabić.

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera početkom decembra prošle godine raspisao je konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije. Međutim, nakon interesovanja medija, konkurs je uklonjen s njihovog sajta pre vremena iako je u njemu pisalo da ističe 21. decembra.

Kako su u Blerovom institutu rekli za Insajder, ponude za posao su sklonjene jer su kandidati nađeni. Takođe su naveli da ova dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije. Na pitanje ko ih plaća, nisu želeli da odgovore.

„Ponude za posao su sklonjene (sa sajta) jer smo identifikovali kandidate. Ove pozicije su povezane s projektom Instituta u Srbiji koji služi kao podrška jačanju javnih službi. One čine deo šireg, neprofitnog rada Instituta koji služi kao podrška vladama širom sveta i nije koštala Vladu Srbije“, rekao je za Insajder portparol Instituta Benedikt Mejkon-Kuni.

Premijerka Ana Brnabić prethodno je izjavila da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“ počelo u vreme bivšeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

„Deliviri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili. To ne plaćaju građani Srbije“, navela je Brnabić.

Insajder

KoSSev: Porodica Bler često povezivana sa beogradskom vladom

Govoreći u Novom danu na N1 televiziji, predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, izneo je krajem prošle godine tvrdnje da ideju razgraničenja u Berlinu i Vašingtonu, a u ime Srbije zagovara bivši premijer Velike Britanije i jedan od glavnih zagovornika NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, Toni Bler.

Ovo je ubrzo demantovao i Aleksandar Vučič, ali i sam Institut Tonija Blera za globalnu promenu.

U pisanom odgovoru imejlom tada za KoSSev, sa potpisom portparola Džuli Krouli (Julie Crowley) iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova“, odgovorila je.

Međutim, nekoliko nedelja nakon toga, BIRN je izvestio da je upravo ovaj Institut raspisao konkurs za višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade).

Ovaj konkurs je ubrzo uklonjen sa sajta ovog Instituta, a beogradski Insajder, uprkos brojnim pokušajima i zahtevima Vladi Srbije da odobri uvid u ugovore između Vlade i ovog Instituta je do sada samo dobio odgovor premijerke Brnabić da se usluge ovog Instituta ne plaćaju iz budžeta Republike Srbije.

S druge strane, Blerovo ime povezivali su i kosovski mediji sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem koji je takođe njegovoj kompaniji plaćao konsultantske usluge, a aprila ove godine prištinska Gazeta Express je pisala o tome da kompanija supruge Tonija Blera, Šeri Bler pruža kosovskoj vladi usluge u vezi sa Specijalnim sudom.

Kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, potvrdio je tada za T7 da Vlada Kosova dobija savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Srbiji u ovom procesu.

Povezani članci:

Ekskluzivno: Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu

Ima dug u Londonu ali će Tači tamo promovisati knjigu

Kršenje milionskih ugovora za lobiranje, otvaraju se vrata Tužilaštvu

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

Kabinet Ane Brnabić za Insajder: Pitajte Blerov institut ko ga plaća da savetuje Vladu Srbije

Kompanija supruge Tonija Blera savetuje kosovsku vladu o Specijalnom sudu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.