Ko je prištinski gangster koji je osuđen na 30 godina zatvora?

Sekirača
FOTO: KoSSev

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Enveru Sekirači (Enver Sekiraqa) danas je po drugi put potvrđena osuđujuća presuda za podsticanje na ubistvo policajca, pripadnika specijalne jedinice, Triumfa Rize (Triumf Riza).

Sud ga je osudio na 30 godina zatvora. Još 2016. godine Osnovni sud u Prištini osudio ga je na 37 godina zatvora. Međutim, slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje.

Ko je Enver Sekirača, prištinski gangster?

Poznat kao prištinski gangster, Enver Sekirača, bio je vođa opasne bande poznate po brojnim zločinima, posebno u glavnom gradu.

Godine 2005. u Swiss kazinu došlo je do tuče između Envera Sekirače i policajca Triumfa Rize.

Upravo u to vreme je Triumf Riza počeo da održava intimne sastanke sa pevačicom, Adeljinom Ismajlji (Adelina Ismajli). Riza je bio svestan činjenice da je pevačica devojka Envera Sekirače. Veruje se da je to ubrzalo sukob između Sekirače i Triumfa Rize.

U Swiss kazinu u Prištini, Riza i njegov kolega, policajac po imenu Arben Seljmani (Arben Selmani), razgovarali su sa Sekiračom i drugim članovima njegove grupe.

Prepirka je izmakla kontroli i počeli su da se svađaju, što se završilo razmenom vatre u kojoj su povređeni Arben Seljmani i jedan član grupe Envera Sekirače, Valjdrin Gaši (Valdrin Gashi), koji je takođe bio prisutan.

Nakon incidenta, protiv Envera Sekirače je pokrenuto nekoliko postupaka i on je završio u zatvoru.

Ovde se njihova svađa, međutim, nije završila.

Krajem avgusta 2007. godine u Prištini je ubijen pripadnik specijalne jedinice, Triumf Riza. Ubio ga je Arben Beriša. Ime prištinskog mafijaša Envera Sekirače pomenuto je ubrzo nakon zločina, međutim.

Iako je očekivao da bi ubistvo policajca moglo da za njegovu bandu predstavlja trijumf, taj dan je zapravo označio i početak pada Sekirače. To je bio početak njegovog kraja.

Osim što je povezana sa sukobom u Swiss kazinu, priča o sukobu između Sekirače i Rize, prema rečima Rizine porodice, datira još iz ranijih vremena. Oni su tvrdili da je sukob između njih započeo još 2000. godine.

„Sekirača je tada pokušao da aktivira bombu kako bi ubio Triumfa zajedno sa pakistanskim policajcem. To se dogodilo ispred prištinske medicinske škole, kada je Sekirača, zajedno sa još 14 ljudi, ušao u školu i u hodniku pretukao učitelje da bi potom nasilno odveli tri devojčice. Ali tada je KFOR intervenisao i uhapsio Sekiraču“, rekao je otac Triumufa Rize, Šefket Riza (Shefket Riza).

UNMIK je 2007. godine izdao međunarodnu poternicu za Enverom Sekiračom zbog sumnje da je počinio krivična dela međunarodni organizovani kriminal, krađa, seksualno zlostavljanje itd. Nekoliko godina Sekirača je bio u bekstvu. Predao se policiji 2012. godine.

Optužnicom podignutom u aprilu 2014. godine, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo optužilo je Envera Sekirača za tri krivična dela, za podsticanje ubistva Triumfa Rize, prisilu i silovanje. Tužilaštvo tvrdi da je incident u Swiss kasinu između Sekirače i Rize bio jedan od motiva koji su doveli do ubistva Triumfa Rize.

Godine 2016. sud ga je proglasio krivim za ubistvo policajca Specijalne jedinice, Rize, ali i za prinudu, odnosno naplate reketa od pevačice Adeljine Ismailji. Međutim, tada je Enver Sekirača oslobođen krivice po trećoj tački optužnice koja se odnosila na sumnju za silovanje. Osuđen je na 37 godina zatvora. Sekirača je takođe odslužio dvogodišnju kaznu zbog incidenta sa policijom u Uroševcu, ili krivičnog dela pretnji i ometanja službenika tokom vršenja službenih dužnosti. Ovi policajci su tada osuđeni za eksploziju u njegovim prostorijama u Prištini. Meta eksplozije, u kojoj je bilo dvoje mrtvih, bio je Sekirača.

Sekirača se pominje i u diplomatskim krugovima koje je objavio Vikiliks 2011. godine, pozivajući se na događaje iz 2007. godine, a koji ga opisuju kao gangstera sa vezama sa moćnim političarima. Vikiliks piše da nije baš blizak ljudima iz LDK i da se nikada nije sastao sa Ibrahimom Rugovom, ali da jeste zatražio glasove za tu stranku. Činilo se da je Sekirača koji je zahtevao glasove za LDK bio neprijateljski nastrojen prema PDK.

Oslobodilačka vojska Kosova zatvorila je Sekiraču tokom rata zbog sumnje da je sarađivao sa režimom Slobodana Miloševića. Sam je tvrdio da ga je OVK mučila, ali iz drugog razloga. Rekao je da je komandant operativne zone Lab, Rustem Mustafa (Rrustem Mustafa) zatražio da se sastane sa njim i da su od njega  tražili 600.000 maraka, ali im je Sekirača rekao da nema toliki novac.

Enver Sekirača je uspeo da pobegne iz ruku OVK. Nakon što se predao policiji 2012. godine, nekoliko godina je trajalo njegovo suđenje.

Nakon više od decenije od zločina koji je potresao zemlju – ubistva policajca, danas je Osnovni sud u Prištini osudio Sekiraču zbog podsticanja na ubistvo policajca. Osuđen je na 30 godina zatvora.

InDoks je u dokumentarcu „Trijumf i pad Envera Sekirače“ ispričao drugačiju priču o prištinskom mafijašu, Enveru Sekirači.

Povezani članci:

Enver Sekirača osuđen na 30 godina zatvora zbog podsticanja na ubistvo Triumfa RizePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.