Osmani sa Ebotom: Ona o posvećenosti Prištine uzajamnom priznanju, a on o rešavanju hitnih pitanja

Nikolas Abot Vjosa Osmani
FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu sastala se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu, Nikolasom Ebotom. Razgovaralo se o trenutnim dešavanjima na Kosovu, dijalogu, uzajamnoj saradnji kao i „hitnim pitanjima“.

Sastanak dolazi u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelih razgovora u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovske predsednice, Osmani je ovom zvaničniku predstavila stav i zabrinutost Prištine u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Takođe je iznela „proaktivnu posvećenost Prištine u procesu dijaloga, a koja je usmerena ka uzajamnom priznanju“.

Istakla je i značaj održavanja mira, bezbednosti i vladavine prava na Kosovu.

Iz kabineta Osmani ističu da su se sagovornici osvrnuli i na saradnju Prištine sa Ujedinjenim Kraljevstvom, te da se Osmani zahvalila na britanskoj podršci.

Ebot se povodom njihovog sastanka oglasio na svom Tviter nalogu.

Kaže da je sa Osmani imao „pozitivnu diskusiju“ o bilateralnoj saradnji i regionalnim odnosima.

Sa druge strane, poručio je da je „rešavanje hitnih pitanja od suštinskog značaja za Kosovo da bi postiglo svoje dugoročne ciljeve“.

Kosovska predsednica se juče sastala i sa ambasodorom nemačke Jornom Rodeom.

Sa ovim ambasadorom, ali i ambasadorom Francuske, Olivijeom Geroom, potom je razgovarao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Na trilateralnom sastanku Kurtija i međunarodnih predstavnika, fokus razgovora stavljen je na neuspele pregovore u Briselu.

Kurti je ponovio isto što je i Osmani istakla na sastanku sa Rodeom, ali i Ebotom – da je „Kosovo konstruktivno, spremno i zainteresovano za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju, sa uzajamnim priznanjem u centru“.

Sastanci sa međunarodnim predstavnicima i pojačana krizna diplomatija dolaze u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelih razgovora u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama. 

Ujedno ističe i rok od 48 sati na koji je pretprošle noći pristao kosovski premijer Aljbin Kurti da odloži primenu druge faze sprovođenja odluke o tablicama – kažnjavanje vozača automobila sa KM tablicama na Severu. To je od njega, uoči primene same odluke, zatražio američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Međunarodne diplomate listom se oglašavaju nakon intervencije Hovenijera. Oni pozivaju na hitno smirivanje tenzija i nastavak dijaloga, a ponavljaju se i zahtevi koje su međunarodni zvaničnici i tokom novembra isticali više puta – da se produži rok za primenu ove odluke kosovske vlade.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.