Borelj: Bez dogovora, tenzije na Severu samo simptom šireg pitanja nerešenog odnosa, ali ne odustajem

Nema dogovora o tablicama, ili bilo čemu drugom na današnjem sastanku Vučića i Kurtija u Briselu, ali se razgovori nastavljaju, uz nadu da će se do 1. septembra postići neki dogovor, jer ni EU, ni Žozep Borelj ne odustaju. U pitanju je krizni menadžment i ono što se događa na Severu je samo simptom šireg pitanja njihovog nerešenog odnosa. Ovo je rezime razgovora u Briselu prema onom što je kazao visoki predstavnik za spoljnu politiku EU posle skoro sedam sati od kada je sastanak dvojice lidera iz Beograda i Prištine započeo. Sastanak se u međuvremenu prekidao radi odvojenih konsultacija sa evropskim posrednicima.

Borelj kaže da sastanak „nije bio normalan“. Iako treći u nizu razgovora na visokom političkom nivou srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija do sada, to ipak nije bio redovan sastanak, čiji rezultat treba da bude postizanje tzv. sveobuhvatnog konačnog sporazma o normalizaciji odnosa.

Svrha današnjeg sastanka bila je da se smiri situacija na terenu, kaže Borelj.

Tako se pitanje tablica nametnulo kao glavna tema, upravo zbog tenzije koja je, kako je potvrdio Borelj, nastala zbog njih i ulazno – izlaznih dokumenata za lica koja sa srpskom ličnom kartom dolaze na Kosovo.

Zahvalio se Lajčaku na dobrom radu i kazao da su današnji sastanak organizovali upravo zbog „veoma negativnog razvoja na terenu i rastućih tenzija“ na Severu Kosova.

„Možemo reći da je sastanak bio o odgovornosti oba lidera da traže rešenja u dobroj veri kako bi osigurali da mir i stabilnost prevagnu u ovom delu Kosova, na Severu“, rekao je Borelj u kratkom obraćanju medijima.

Kaže da se tenzije na Severu dešavaju u kritičnom trenutku za Evropu, odnosno rata sa kojim se Evropa suočava, usled ruske invazije na Ukrajinu.

„Ovo nije trenutak da se tenzije povećavaju, vreme je da se pronađu rešenja kako bi se rešilo dugo i veliko pitanje“, navodi Borelj, dodajući:

„Kazao sam dvojici lidera da je to bio sastanak kriznog menadžmenta, nije bio redovan sastanak, svrha sastanka je bila da se smiri situacija na terenu. Fokusirali smo se i na put napred ka sveobuhvatnoj normalizaciji. Oba lidera imala su mogućnost da o tome govore u detaljima, o samom sveobuhvatnom sporazumu i trenutnoj krizi, kroz šire simptome ovog nerešenog statusa odnosa“.

Kaže da ono što se trenutno dešava na terenu upravo jeste „samo simptom šireg pitanja nerešenog statusa njihovog odnosa“, te ono što se, kako kaže „i desilo ovde, sutradan može da se desi negde drugo jer postoji naglašen problem“.

A međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije na terenu, zbog čega je odgovornost prebačena upravo na dvojicu lidera.

„Međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzije u narednom periodu, te će strane u dijalogu biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu ukoliko do nje dođe. Na nesreću, nismo još uvek postigli sporazum danas, ne izvinite, ali nije ovo kraj priče. Obojica lidera su se složila da je potrebno da se u Briselu nastavi i razgovori se nastavljaju narednih dana. Još uvek postoji vreme do 1. septembra, ja ne odustajem, danas nemamo sporazum, ali ne odustajemo, potrebno je da se razgovara, potrebno je da tražimo rešenje i zato nastavljamo“.

Na kraju sastanka obojici lidera stavio je do znanja da prijem u EU treba da bude njihov ultimativan cilj kojem su se već posvetili.

A prvi korak je da pronađu rešenje za trenutnu situaciju.

„Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti razumeli da nema alternative dijalogu kako bi se rešio ovaj problem. Postoje svakako dobro poznate razlike o tome kako vide da konačni status između Kosova i Srbije treba da bude, ali su se složili da se sastaju na redovnim osnovama u narednom periodu kako bi proces normalizacije krenuo brže napred“.

Upravo je to visoko i na agendi samog Borelja i Lajčaka.

Zato je za njih danas glavni rezultat da se zajednički dijalog nastavi narednih dana na politički „odgovoran i inteligentan“ način, i to ka sveobuhvatnom i obostrano prihvaćenom rešenju u situaciji kada tenzije stvaraju nesigurnu i nestabilnu situaciju prvo za same građane regiona, ali za celu Evropu, dodao je Borelj, naglašavajući:

„Zato je i naša odgovornost i obaveza da nastavimo da radimo kako bismo pronašli rešenje koje na žalost danas nije bilo moguće“.

Javnosti se još uvek nisu obratili ni Aljbin Kurti, ni Aleksandar Vučić, ali je medijima prethodno potvrđeno da će se predsednik Srbije u nedelju sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, dok je direktor Kancelarije za KiM najavio da će se Vučić medijima obratiti sutra po povratku iz Brisela.

O tome šta se dešavalo danas, ali i prethodnih dana čitajte u posebnim vestima:

(AŽURIRANO) Mediji o razgovorima u Briselu: Završena i druga runda, čeka se obraćanje Borelja

Petković: Srpska delegacija danas se neće oglašavati, Vučić sutra ima najznačajnije obraćanje

Mediji o razgovorima u Briselu: U toku druga runda, nakon prve i bilateralnih sastanaka

Susreti u Briselu: Lajčak očekuje dogovor, ne konačni; Eskobar o ZSO; Kurti o mogućnosti da se ne izdaju dokumenta ako BG odustane

Kurti: Srbija se u Briselu složila da još od sredine januara 2018. prestane da izdaje tablice gradova na Kosovu

Stoltenberg: Prisustvo KFOR-a može da deeskalira situaciju; Kurti o KM tablicama: Nasleđe Miloševićevog režima

Vučić sa Lajčakom uoči razgovora sa Kurtijem: „Do kompromisa bez pritisaka i ultimatuma“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.