Borelj: Francusko-nemački plan je predlog EU, BG i PR ga nisu odbile; Bisljimi stiže u Brisel

Žozep Borelj
Foto: EFE

„Nema svrhe raditi na novim sporazumima, ukoliko se već dogovoreni ne sprovode“, kazao je večeras visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, nakon završenog sastanka ministara spoljnih poslova EU. Potvrdio je da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu, te da ga strane nisu odbile, ali i podcrtava da je trenutno fokus na rešavanju novonastale krize sa tablicama i to pre 21. novembra.

Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine, kazao je večeras Borelj i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Šef evropske diplomatije najavio je da će glavni pregovarači večeras početi da rade na „sledećim koracima“. Ujedno najavljuje mogućnost održavanja sastanka na nivou lidera.

„Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem sastanak lidera, ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra”, kazao je Borelj.

Ne smemo da dočekamo taj datum bez dogovora

Bisljimi otputovao za Brisel

Da je prištinska delegacija otputovala za Brisel, odnosno glavni pregovarač, Besnik BIsljimi, javili su prethodno i prištinski mediji, pozivajući se na potvrdu iz njegovog kabineta.

U međuvremenu Jugpress javio je da je u timu Besnika Bisljimija i savetnica Aljbina Kurtija, odnosno predsednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, Ardita Sinani.

Upravljanje krizama i izbegavanje „velikog sukoba“

Borelj precizira da je u poslednje 2-3 godine bio sve vreme angažovan na upravljanju krizama i to jednom za drugom.

„Ovo nije način da rešimo problem. Potreban nam je bolje strukturiran pristup da se osvrnemo na duboka pitanja i da pokušavamo da sprečimo da se krize dese“, navodi Borelj.

I nadam se da ćemo uspeti da izbegnemo veliki sukob, sada kada nema policije na Severu Kosova, pravosuđe, mera, kada postoji vakum kada su u pitanju institucije

Francusko-nemački predlog je predlog EU koji ove dve zemlje podržavaju

Ukoliko „prebrodimo ovaj opasan trenutak“, kako kaže Borelj, onda bi trebalo da „gledamo problem drugačijim očima“:

„Ne kao upravljanje krizama, već kroz strukturna rešenja“.

Kao strukturno rešenje i korak napred vidi upravo nemačko-francuski predlog, koji, kako dodaje, nijedna strana nije odbila.

„I ovo je korak napred, novi pristup i moram da kažem da obe strane, ne bih rekao da se slažu, ali ne odbacuju predlog. Što nije malo“, rekao je Borelj.

Ovaj evropski zvaničnik je večeras ujedno saopštio da je francusko-nemački predlog zapravo predlog EU, a da su ga ove dve zemlje „veoma podržale“.

„Predlog koji smo predstavili i sada mogu da kažem da sam srećan zbog toga što su Francuska i Nemačka veoma podržavale ovaj predlog, ovaj takozvani francusko-nemački predlog je zapravo francusko-nemačka podrška, ali predlog smo predstavili ja i Miroslav Lajčak, on je evropski predlog“, dodao je Borelj.

Borelj, kao i do sada nijedan drugi zvaničnik EU, nije želeo da ulazi u detalje samog predloga, već je ponovio da prvo mora da se reši aktuelna kriza.

Osvrnuvši se na „institucionalni vakum“ na Severu, kaže da u njemu „ono najgore može da se desi“.

Uputio je poziv stranama da budu fleksibilne te ponovio zahteve EU – Srbi da se vrate u institucije, Priština da produži rok za tablice i da bez odlaganja počne razgovore za formiranje ZSO:

„Očekujemo evropsko ponašanje od onih koji žele da uđu u EU. Moraju da odluče gde žele da idu, ka EU ili prošlosti“, zaključio je Borelj.

Pročitajte još:

Borelj upozorio da rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra, Bisljimi otputovao za Brisel

Borelj predao Beogradu i Prištini predlog za rešenje nastale krize

Evropski ministri spoljnih poslova danas o kosovskoj krizi

Borelj sa Vučićem i Kurtijem o hitnim rešenjima za krizu; Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu


O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.