Borelj: Evropski plan u korist Beograda i Prištine – jedini način da se prekine začarani krug kriza

FOTO: Printscreen

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj je istakao da bi napredovanje po pitanju evropskog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, donelo značajnu korist za obe strane.

„Smatram da je to jedini način da se prekine začarani krug krize na terenu i smanji rizik od dalje eskalacije. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se konstruktivno angažuju kako bi ovaj predlog napredovao“, naveo je Borelj u ponedeljak, nakon sastanka Saveta ministara Evropske unije (EU).

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost je na redovnom ministarskom sastanaku obavestio 27 šefova diplomatije država članica EU o prošlonedeljnoj poseti delegacije Beogradu i Prištini.

Delegacija koju je predvodio specijalni evropski predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak, posetila je Prištinu i Beograd u petak, 20. januara.

U timu su uz Lajčaka bili i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), izaslanici Francuske Emanuel Bone, Nemačke Jens Pletner i prvi put u delegaciji je bio Frančesko Talo, savetnik premijera Italije.

Prema Borelju, poseta je imala za cilj nastavak razgovora o predlogu o normalizaciji odnosa, odnosno takozvanom francusko-nemačkom planu za dijalog.

Nakon prošlonedeljnog susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim očekivao od premijera Kosova „bolje razumevanje“ za evropski predlog o normalizaciji odnosa.

Radi se o predlogu EU koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD, koji je predstavljen u septembru i decembru.

Sa druge strane, nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izjavio je da je predsednik Srbije tokom sastanka „pokazao odgovoran pristup i spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije“.

Prošlonedeljna poseta je trebalo da bude važna u cilju priprema za narednu rundu razgovora lidera u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, po mogućnosti već u toku januara.

Predsednik Srbije i kosovski premijer su se u kontekstu dijaloga prošle godine sastali u dva navrata, u avgustu i novembru, ali nijedan susret nije dao rezultate.

RSE

Pročitajte još:

 

Vučić potvrdio: Evropski plan de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, ZSO završena u mesecima pred nama

 

SNF poziva vladiku Teodosija da sazove Crkveno-narodni sabor, nakon Vučićevih izjava u vezi sa KiM

 

Otadžbina traži referendum o evropskom predlogu – da građani kažu da li se odriču KiM ili ne

 

Đorđević: Stvari izlaze na čistac, građani da se opredele – za Vučića i „izdaju Kosova“ ili protiv

 

Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.