Borel za N1: Dijalog mora da se obnovi uz specijalnog predstavnika EU


Beograd i Priština moraju da obnove dijalog, da normaliziju odnose i za to treba imenovati specijalnog predstavnika Evropske unije koji će se konstantno baviti dijalogom, izjavio je u intervjuu za N1 visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na kraju sinoćnje posete Beogradu.

„Da se obnovi, zasigurno. Do sada dijalog nije bio naročito pozitivan. Na kraju je u zastoju zbog uvođenja taksi sa jedne strane i diplomatske borbe za povlačenje priznanja Kosova sa druge“, rekao je Borel, dodajući da ima još mnogo rana koje treba da zacele.

Potrebno je još puno napora da se utaba put kao miru i solidarnosti i Evropska unija bi sa zadovoljstvom pomogla da sve zemlje Zapadnog Balkana slede primer Francuske i Nemačke koje su ratovale a sada žive u miru, dodao je.

Prema njegovim rečima, rešavanje odnosa Beograda i Prištine je neophodno da bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na putu ka EU.

„Ovo pitanje je jako važno za Srbiju, to je jedan od uslova za pristupanje“, rekao je i dodao da je EU samo posrednik, a da od dve strane zavisi kako će teći pregovori.

Borel je istakao da postoji mnogo prepreka u odnosima Beograda i Prištine, navodeći da obe strane moraju da učine napor i prihvate promene, ali je dodao da nije na njemu da im kaže šta treba da rade. „Mi smo posrednici, mi nismo oni koji diktiraju konačno rešenje. Mi smo oni koji pokušavaju da stave obe strane za isti sto i da stvorimo pozitivan dijalog“, rekao je.

Visoki predstavnik EU je naveo da treba da se imenuje specijalni izaslanik jer je, kako je ocenio, potrebno da neko stalno radi na dijalogu.

Vučić sa Borelom: Mi Srbi moramo da se naučimo na to da nas doživljavaju kao gubitnike

Dačić Borelu: Priština isključivi krivac za blokadu dijaloga

Borel je prekjuče boravio u Prištini gde se sastao sa kosovskim predsednikom i pojedinim predstavnicima parlamentarnih stranaka na Kosovu. Više o tome čitaje u:

Odjeci Borelove posete Prištini – kritike PDK

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno

Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU; Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

„Ne samo jedan vikend, pa onda opet sledećeg meseca. To zahteva ne samo političku veštinu, već i tehnički kapacitet, poverenje ali i volju da se dođe do kraja procesa“, rekao je Borel.

„Uradiću sve što mogu, moram da budem uključen, zato što je Zapadni Balkan za EU nešto što nije daleko od naše istorije ili kulture već deo Evrope. Uspeh ovde bi doveo do stabilnosti i sigurnosti celog regiona. Najvažnije je da imamo garancije stabilnosti, demokratije i prosperiteta. Ako se to desi na Zapadnom Balkanu, onda je to dobro za nas“, rekao je Borel i upozorio da se region suočava sa značajnim migracijama. „Puno ljudi napušta ove zemlje i broj stanovnika se smanjuje. Ako se ovaj trend nastavi biće mnogo problema“, ocenio je. „Ovo treba da se reši, mora da se reši i mi ćemo na tome raditi. I ja lično, ali pošto imam mnogo drugih obaveza, i biće mi potrebna pomoć nekog ko će ovome biti posvećen celog dana, nedelje, meseca, da bude upućen na ovaj konkretan problem“, rekao je Borel.

„Sa evropske tačke gledišta, nije pametno bojkotovati izbore“

Visoki predstavnik je na pitanje o sastanku sa delom opozicije, ali ne i sa predstavnicima Saveza za Srbiju, rekao da je pitanje bojkota unutrašnje pitanje o kome su predstavnici EU razgovarali i sa vlastima i sa opozicijom.

„Ja sam im rekao da, sa evropske tačke gledišta, nije pametno bojkotovati izbore. Pozivam obe strane da razgovaraju i dođu do sporazuma u okviru Venecijanske konvencije da bi se rešila sva pitanja i da pokažu da u Srbiji postoji demokratija koja ispunjava najviše standarde izbornog procesa“, dodao je.

Upitan o stanju medija u Srbiji i napadima na N1, Visoki predstavnik je istakao da generalno podržava slobodu izražavanja i raznovrsnost medija. „Za EU je veoma važna zaštita i unapređenje kvaliteta medija kao i zaštita raznovrsnosti izvora informacija. Sve što ograničava slobodu izražavanja je protivno našim principima i našem razumevanju političkog života“, naglasio je Visoki predstavnik EU.

N1/Dušan Mlađenović

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.