Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno

Hašim Tači i Žosep Borel
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, izjavio je nakon današnjeg sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem da će EU posredovati u dijalogu između Beograda i Prištine, bez nadmetanja sa Amerikancima, prenosi Gazeta Express. Prištinskim zvaničnicima poručio je da vladu moraju da formiraju što pre, te da ne zna kada će doći do liberalizacije viznog režima.

„Ja se ne takmičim sa Amerikancima, radićemo zajedno i neće biti podela. Nismo ovde da se međusobno okrivljujemo. Verovatno nismo dovoljno glasni, ali smo veoma uključeni u to“, poručio je danas medijima u Prištini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, prenosi Gazeta Express.

Samo pre nedelju dana Beograd i Prištinu posetio je i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, kada su i najavljeni razgovori za otvaranje železničke linije na relaciji Beograd-Priština. Nedelju dana pre toga, u Berlinu je ujedno postignut dogovor o osnivanju direktne avionske linije između Beograda i Prištine. U oba slučaja EU nije uključena, a u pregovorima posreduje američki ambasador Ričard Grenel.

15:40 – Srpska lista: Borelov dolazak doprinosi normalizaciji odnosa

Kako javlja RTV Kim, Srpska lista je u svom saopštenju nakon današnjeg sastanka sa Borelom, ocenila da je njegov dolazak „značajno doprineo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”. Poručuju da će se boriti za unapređenje uslova u kojima živi srpski narod te da „neće stajati na putu formiranja institucija, kako bi se što pre ukinule takse i nastavio dijalog“.

15:00 – Ljimaj i Tahiri nakon sastanka: Razgovarali smo o viznoj liberalizaciji i dijalogu Beograda i Prištine

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednosti, Žozepom Borelom, medijima su se obratili predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA, Famir Ljimaj i član predsedništva AAK, Besnik Tahiri. Teme razgovora, poručuju, bile su dijalog Bograda i Prištine i vizna liberalizacija.

Ljimaj je istakao da je na sastanku sa Borelom poručio da je potrebna hitna akcija kada je u pitanju vizna liberalizacija i da bi EU „trebalo da pređe sa reči na dela“.

Dodao je da je još jedna tema ovog sastanka bila dijalog Beograda i Prištine, za koji kaže da je neophodna koordinacija sa SAD-om.

„Želimo dogovor, koji u srži ima priznanja. Da biste zatvorili ovu temu jednom za sva vremena. Predodređeno je da regionalne inicijative propadnu jer postoje dve zemlje koje se mrze. Ne može biti dogovora, sve dok šef države negira genocid i zločin na Kosovu. EU želi jasan stav u vezi s tim. Dijalog zahteva koordinaciju sa SAD-om“.

Sa druge strane, formiranje vlade, te pregovori o koaliciji, prema njegovim rečima, unutrašnje su pitanje.

Da je jedna od tema sastanka bila i liberalizacija viza, potvrdio je i član predsedništva AAK, Besnik Tahiri.

„Izneli smo svoje stavove u javnosti. Pokazali smo svoju posvećenost ispunjenju SSP-a. Zahtevali smo da se liberalizacija viza što pre stavi na dnevni red“, kazao je Tahiri i dodao da je kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, međusobno priznanje jedino rešenje.

Sa druge strane, pozdravio je posvećenost Merkelove, Makrona i Grenela, uz naznaku da su uputili zahtev Berlinu da ima aktivniju ulogu u dijalogu.

14:09 – U toku sastanak sa liderima partija, Veselji odbio da prisustvuje

U toku je sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borela sa liderima kosovskih političkih partija.

Sastanku prisustvuju predsednik LVV Aljbin Kurti, kao i lider LDK Isa Mustafa, predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj, član predsedništva AAK, Besnik Tahiri i predsednik Srpske liste Goran Rakić kao i potpredsednik SL i poslanik u kosovskoj skupštini, Igor Simić. Sastanku prisustvuje i šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

Neposredno pre sastanka predstavnika EU sa liderima parlamentarnih partija, predsednik PDK, Kadri Veselji, poručio je da neće prisustvovati ovom sastanku. Kako je naveo, današnji sastanak je „besmislen u odsustvu vlade i novih institucija“.

„Današnji sastanak je besmislen u odsustvu Vlade i novih institucija i svaka inicijativa za pokretanje procesa dijaloga sa srpskom stranom je zastarela i neodrživa“, poručio je Veselji, naglasivši da dve stranke pobednice na oktobarskim izborima i dalje ne uspevaju da formiraju vladu.

Prema Veseljiju, sastanak sa Borelom i povezivanje dijaloga sa formiranjem novih institucija Kosova je štetno i ne doprinosi samom dijalogu.

Odbijanjem da prisustvuje ovom sastanku, PDK ujedno želi da pošalje poruku da je proces dijaloga degradiran u poslednjih nekoliko godina a zbog nedostatka aktivnijeg i odlučnijeg stava EU kao posrednika u procesu.

Osim toga, nepojavljivanjem PDK pokazuje zabrinutost zbog toga što Kosovu još uvek nije odobrena vizna liberalizacija, poručio je Veselji.

Navodi da je njegov posao da olakša dijalog između Beograda i Prištine, a da:

„Probem koji postoji između Kosova i Srbije samo oni sami mogu da reše i onda će doći do rezultata – dogovor mora da se postigne, nema druge solucije”.

Govoreći o tome da pet zemalja EU još uvek nije priznalo Kosovo Borel poručuje da on predstavlja EU, te da nije njegov posao da ubeđuje države članice da to urade.

Borel: Vladu formirati što pre

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost poručio je bi nova kosovska vlada trebalo da bude formirana što pre, ali i da Evropska unija nije celovita bez Zapadnog Balkana.

„Za mene EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana. Stabilnost u regionu je u našem interesu. Ne možemo sebi dozvoliti podeljen Balkan“.

„Građani Kosova su slobodni da sami odlučuju o svojoj sudbini. Nova vlada mora biti uspostavljena što je pre moguće. Predsednik me je obavestio da će se to desiti ubrzo, presrećan sam zbog toga“, poručio je Borel.

Kada je reč o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Borel navodi da to zavisi od država članica, te da ne može reći kada će do nje doći. Ali je i naglasio da je Kosovo ispunilo sve zahteve.

„Podržali smo Kosovo. Uložili smo milione. Danas ćemo im ponuditi 75 miliona evra za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“, dodao je Borel, govoreći o investiciji EU u Termoelektranu Kosovo B u Obiliću, s ciljem umanjenja štetne emisije gasova.

Tači: Sa Borelom o sporazumu između Beograda i Prštine, vizama i evropskoj budućnosti

Kosovski predsednik rekao je nakon današnjeg sastanka da je sa Borelom razgovarao o „evropskoj budućnosti Kosova“.

„Imali smo sjajan razgovor o budućnosti Kosova, o evropskoj budućnosti. To je moćna poruka Borelove posete. Pokazuje rastuće interesovanje EU za region. Poseta je veoma dobrodošla. Kosovo će se truditi da bude deo NATO-a i EU. To zahteva posvećenost svih strana uključenih u proces uspostavljanja mira u regionu“, poručio je Tači.

I dok Borel ne zna kada će doći do vizne liberalizacije, Tači kritikuje „onemogućavanje slobode kretanja građanima Kosova“.

„Ali nažalost u pogledu viza prema Kosovu se postupa nepravedno, zato što je Kosovo ispunilo kriiterijume. Zato sam i danas izrazio razočarenje zbog nedostatka vizne liberalizacije za Kosovo. EU je napravila stratešku grešku time što nije odobrila liberalizaciju viza Kosovu. To koči budućnost Kosova. Sa Borelom, nadam se da će se ovaj pristup hitno promeniti“, dodao je Tači.

Tači je rekao da je sa predstavnikom EU razgovarao i o konačnom sporazumu između Beograda i Prištine.

„Takođe smo razgovarali o mogućnosti konačnog sporazuma sa Srbijom. Borel ima iskustva u kreiranju politika. Uveren sam da će sa svojim timom i zemljama članicama raditi na transparentnom dijalogu koji nam donosi prosperitetnu budućnost. Ključ za postizanje konačnog sporazuma je jedinstvo EU i saradnja sa SAD. Očekujem od Brisela i Vašingtona pojačane napore da se to uspešno okonča“.

Sastanak Borela sa predstavnicima političkih stranaka na Kosovu održaće se nakon sastanka sa kosovskim predsednikom.

Borel će nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka na Kosovu posetiti i Termoelektranu Kosovo B u Obiliću, kako bi inaugurisao radove finansirane od strane Evropske unije i Prizren. Sutra će biti u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dačić uoči posete Borela: Želimo mu uspeh u radu, zna sve naše probleme

Uoči prve posete Žozepa Borela Beogradu, u funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu i politiku bezbednosti, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je da se, raduje poseti te da je Srbija imala dobru saradnju i sa Ketrin Ešton i sa Federikom Mogerini i spremna je da tu saradnju nastavi i sa novim visokim predstavnikom EU, prenose beogradski mediji.

Dačić je podsetio da je Borel kao ministar spoljnih poslova Španije bio u poseti Srbiji i da dobro zna „sve naše probleme“.

„Želimo mu uspeh u radu, jer će njegov uspeh, na neki način, biti koristan za sve nas“, dodao je.

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.