Vučić sa Borelom: Mi Srbi moramo da se naučimo na to da nas doživljavaju kao gubitnike

Visoki predstavnik EU, Žozep Borel, ponovio je danas predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, da bez rešenja u dijalogu sa Prištinom, Srbija nema evropsku perspektivu, preneo je njegove reči na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Borelom sam Vučić. Na toj poruci, predsednik mu je zahvalan jer „ljudi u Srbiji to moraju da čuju“.

Na glavnu poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, predsednik je imao sledeći odgovor:

„Rekao sam mu prijateljski, neskriveno, dakle najotvorenije, da smo možda imali neku šansu pre nekoliko godina ali da je svaka ideja o kompromisnom rešenju gotovo ubijena. Sve što smo mislili danas je nemoguće postaviti na isti način“, rekao je Vučić, dodajući da će u budućnosti rešenja biti samo „lošija i teža“.

Mogućnost kompromisnog rešenja sprečili su svi, osim kancelarije tadašnje visoke predstavnice EU, Federike Mogrini.

„Znao sam da pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najveći teret za one koji to pokušavaju da reše. Kada smo krenuli da govorimo o tome, nije postojao niko u našoj zemlji, ne postoji niko, čini mi se, u Evropi, sa izuzetkom tadašnje kancelarije visoke predstavnice EU ko nije izgovorio najgore reči, najgore gadosti, najgore neistine i o meni i o Srbiji, ali bogami i o Albancima. Kao da se to pitanje nije ticalo nas i Albanaca. Kao da se ticalo svih drugih, a samo nas ne. A ticalo se i tiče se samo nas, samo Srba i Albanaca. A samo Srbi i Albanci ne smeju da odlučuju ni o čemu. I svi drugi su odlučivali i držali nam pridike o nekoj Pandorinoj kutiji koju bismo otvorili nekakvim drugačijim rešenjem, van onoga što su oni želeli. A na moje pitanje što ste otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008. što ste otvorili Pandorinu kutiju bombardujući Srbiju 1999., nikada nisam dobio odgovor“.

Ipak, iako potvrđuje da danas „ne zna kako bi taj kompromis mogao da izgleda“ iznova je potvrdio da je Srbija spremna da razgovara o suštinskim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine, čim dođe do ukidanja taksi jer mu „ne pada na pamet da odustane od toga (kompromisnog rešenja), ne pada na pamet da to ne tražimo i ne pada na pamet da u tome ne učestvujemo i da se za to ne borimo“.

Borela je podsetio i na obaveze koje je Priština preuzela u Briselskom dijalogu.

„Danas je tačno 2480 dana od kada nije formirana Zajednica srpskih opština koja je bila ključna stvar, osnov pravljenja Briselskog sporazuma. Dakle, 2500 dana niko se ne sekira, niko se mnogo ne uzbuđuje, mi smo svoje obaveze ispunili, a neki svoju jedinu, nisu“, rekao je.

Mi Srbi moramo da se naviknemo na to i da se naučimo da nas doživljavaju kao gubitnike, kao nekoga ko mora da plati visoku cenu za sve događaje iz 90ih godina, da bismo mogli da budemo deo civilizovanog sveta

Ovo je istakao, ne zbog toga što očekuje kaznu za bilo koga, već zato što želi da pokaže da je Srbiji potreban kredibilan i pouzdan partner.

Iznova je zamerio povlačenje paralela između ukidanja taksi i obustavljanja kampanje povlačenja priznanja Kosova.

„Naša vlast ni 2008. kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost nije uvodila takse Kosovu u skladu sa CEFTA sporazumom, poštujući CEFTA sporazum. Ko ste vi da 13 godina od potpisivanja CEFTA sporazuma uvodite takse od 100% – nešto što je nenormalno u 21. veku. A onda kažete mi hoćemo da nas priznate, a vi ne smete da radite na povlačenju priznanja“, rekao je Vučić i dodao da trenutno polovina zemalja na svetu ne priznaje, odnosno priznaje Kosovo i da će Srbija, kao zemlja koja ne priznaje Kosovo, nastaviti da se ponaša u skladu sa tim.

Pored dijaloga sa Prištinom, Vučić je sa Borelom govorio i o odnosima sa EU. Izražavajući skepsu prema evropskoj perspektivi regiona, Vučić je, kako navodi Borelu predložio da „EU uradi nešto što je van uobičajenih pravila i razmotre rešenja koja će biti drugačija – ako ne možemo odmah u EU, da vidimo možemo li da nemamo granice sa EU i granice između sebe“, bio je njegov predlog.

Vučić je najavio da će razgovore sa Borelom nastaviti večeras i sutra, ali da se nada da oni neće biti „pod lupom javnosti“.

Borel: Kosovo ne može dobiti stolicu u UN bez međunarodnog priznanja

Visoki predstavnik EU, Žozep Borel, koji je juče posetio i Prištinu, poručio je da je Zapadni Balkan deo Evrope, a da treba da bude i deo Evropske unije, zbog čega će ovaj region biti visoko na listi njegovih prioriteta.. Prvo je posetio Prištinu i Beograd zato što smatra da je pred njima „važan posao“.

„Razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove i nadam se da će se to uskoro desiti, kada se to desi, EU biće spremna da nastavi sa posredovanjem u tom dijalogu, a rezultat će zavisiti od Srbije i Kosova. Nije na nama da odlučimo šta će biti konačan rezultat već je na Srbiji i Kosovu da to definišu, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego ranije, nego proteklih meseci u posredovanju“, rekao je Borel.

Iako, kako je Vučić rekao kompromisno rešenje više „nije na stolu, nešto će morati biti na stolu“, poručio je Borel podsećajući da evropska perspektiva i Kosova i Srbije zavisi od dogovora.

Borel je rekao i to da je Srbija ključan partner EU, te da EU politički i finansijski potpomaže Srbiju. Podseća da je EU u periodu od proteklih 10 godina Srbiji dodelila 2.5 milijarde evra bespovratne pomoći. Međutim, potrebno je intenziviranje saradnje u spoljnjoj politici, poručio je.

„Srbija treba da se progresivno usaglasi sa spoljnom politikom EU i treba da se zaista približimo. Ja želim da insistiram na jednom glasu,“ poručuje Borel.

Odgovarajući na pitanje kako će EU vratiti dve strane za pregovarački sto imajući u vidu to da se Priština okrenula Vašingtonu, Borel je odgovorio da, kada su pregovori Beograda i Prištine u pitanju, nema razlike u pristupu SAD i EU.

„Vašington je vrlo moćan ali oni ne mogu da ponude Kosovu stolicu u UN, postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već Kina, Rusija, Indija i oni se takođe pitaju. Mislim da svi razumeju da je na SB UN da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice“, rekao je on.

Tokom prve posete Beogradu u svojstvu šefa evropske diplomatije, Borel će danas razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem koji ga je i dočekao na aerodromu.

Za popodne je najavljen Borelov sastanak sa predstavnicima Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih gradjana i drugih opozicionih stranaka koje su učestvovale u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Borel je juče boravio u Prištini gde se sastao sa kosovskim predsednikom i liderima parlamentarnih stranaka.

Povezani članci:

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno

Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU; Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.