Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU; Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

Foto: Tviter

Vest je ažurirana

20:41 – Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

Dijalog uz posredstvo EU, treba biti što pre revidiran i obnovljen, poručio je danas nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom, Aljbin Kurti.

Nešto drugačiju poruku Kurti je, par sati nakon objave na Tviteru, poslao na Fejsbuku.

„Razgovarali smo o odnosima Kosova i EU u okviru procesa integracije i dijaloga koji je vodila EU. Ponovio sam naš stav o preispitivanju do sada potpisanih sporazuma, njihovoj primeni i uticaju i potrebi za razgovorom sa gospodinom Brelom o novoj fazi dijaloga sa Srbijom. Moramo da preispitamo i procenimo kvalitet prethodnih sporazuma pre pregovaranja i potpisivanja novih sporazuma. Ne treba dalje odlagati, ali ne možemo ni žuriti“, napisao je on, dodajući da je obavestio Borela o naporima koje preduzima za formiranje nove vlade koja će „preuzeti vodeću ulogu sledeće nedelje“.

„Vladavina prava, ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih i žena biće naš prioritet“.

Nakon sastanka sa Borelom, a pre ove objave na Fejsbuku, mediji u prištini su javili da je, na zahtev Kurtija, za sutra zakazana sednica Predsedništva Skupštine Kosova. Šefovi parlamentarnih grupa razmotriće Kurtijev zahtev da za 3. februar zakažu plenarnu sednicu Skupštine Kosova na kojoj će se razmatrati predlog sastava nove vlade.

16:45 – Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU

Kurti, mandatar nove kosovske vlade i lider pokreta Samoopredeljenje (LVV) se godinama isticao u kritikama upućenim prema samom dijalogu, ali i ulozi Evropske unije u ovom procesu, danas međutim, ima drugačiju poruku.

„Evropska unija je sila za dobro i ostaje nezamenjiva za budućnost regiona“, napisao je on na Tviteru nakon sastanka sa Borelom, dodajući da dijalog treba nastaviti što pre.

Prve korake ka dijalogu Kurti je načinio već danas, pa se trenutno, prema pisanjima kosovskih medija, po prvi put nakon proglašenja pobede LVV na izborima, sastaje i sa predstavnicima Srpske liste sa kojima će, prema navodima portparola LVV, Arljinda Mandžuke, razgovarati i o ministarskom mestu koje prema kosovskom ustavu pripada srpskoj zajednici, a koje moraju odobriti srpski poslanici.

Poruka Kurtija o potrebi obnavljanja dijaloga pod pokroviteljstvom EU dolazi i u trenutku kada su SAD preuzele primat u posredovanju između dve strane, izdejstvovavši potpisivanje Pisma namere o uspostavljanju leta između Beograda i Prištine i pokretanjem pregovora o uspostavljanju železničke linije na istoj relaciji.

Istovremeno, PDK, čiji su članovi do sada uglavnom predvodili pregovore pod pokroviteljstvom EU, danas je odbila da se sretne sa Borelom, navodeći da je takav susret u odsustvu vlade nepotreban, ali i zbog toga što je „proces dijaloga degradiran u poslednjih nekoliko godina a zbog nedostatka aktivnijeg i odlučnijeg stava EU kao posrednika u procesu“.

Inače, odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora, Kurti je u, tada brojnim intervjuima za svetske i regionalne medije, najavljivao da će prva stvar koju će uraditi u vezi sa pregovorima sa Beogradom biti revizija svih dogovora.

Borel se danas sastao sa brojnim političkim predstavnicima u Prištini, a o tome detaljnije u posebnoj vesti Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.