Odjeci Borelove posete Prištini – kritike PDK

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Funkcioner PDK i bivši kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj kritikovao je to što juče nije došlo do sastanka između odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i šefa evropske diplomatije Žozepa Borela tokom njegove posete Prištini, ali podsetio i na kritike koje u Prištini postoje prema ovom španskom diplomati zbog njegovog negativnog stava prema samostalnosti Kosova.

„Nedostatak njegove volje da dođe i sastane se sa premijerom vlade Kosova Haradinajem, naravno da je njegova prva greška u formi, ali je i u nekoliko izjava koje je dao tokom jučerašnjeg, kada je govorio o Kosovu, govorio kao da je ovo Kosovo pre 2008, što nije u skladu sa ranijim ponašanjem gospođe Mogerini i gospođe Ešton“, rekao je Hodžaj.

Od same kandidature Borela za visokog predstavnika EU, na Kosovu su se mogle čuti kritike na mogućnost njegovog izbora zbog činjenice da dolazi iz Španije, zemlje koja ne priznaje Kosovo. Međutim, sam Borel, podvlačio je više puta da kao visoki predstavnik EU predstavlja Evropsku komisiju, ne organe svoje države.

Ipak, kako je pre nekoliko dana podsetio Radio slobodna Evropa, upravo je Borel, tada španski šef diplomatije, 2019. naputio prostoriju tokom neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i regiona, a zbog prisustva kosovskog ministra. Slične najave o bojkotu predstojećeg Zagrebačkog samita od strane Španije pojavile su se u medijima dan pre Borelove posete Prištini. Naime, španski zvaničnici su, prema saznanjima RSE, upozorili domaćine predstojećeg samita da neće učestvovati na skupu na kome Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Inače, PDK, čiji su članovi do sada uglavnom predvodili pregovore pod pokroviteljstvom EU, juče je odbila da se sretne sa Borelom, navodeći da je takav susret u odsustvu vlade nepotreban, ali i zbog toga što je „proces dijaloga degradiran u poslednjih nekoliko godina a zbog nedostatka aktivnijeg i odlučnijeg stava EU kao posrednika u procesu“.

Borel je boravio juče u prvoj zvaničnoj poseti Prištini, danas je u Beogradu, a ova poseta regionu usledila je samo nedelju dana nakon što je Beograd i Prištinu posetio specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, kada su i najavljeni razgovori za otvaranje železničke linije na relaciji Beograd-Priština. Nedelju dana pre toga, u Berlinu je ujedno postignut dogovor o osnivanju direktne avionske linije između Beograda i Prištine. U oba slučaja EU nije uključena, a u pregovorima posreduje američki ambasador Ričard Grenel.

Posle nastupa francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se u regionu timači kao obeshrabrivanje Severne Makedonije i Albanije za nove poteze u procesu pridruživanja EU, najnovija američka inicijativa u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine takođe je pokrenula i novu seriju kritika javnosti na račun onoga što se doživaljava istovremeno i kao pasivnost EU po pitanju dijaloga.

Povezani članci:

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno

Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU; Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

Comments

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.