Dačić Borelu: Priština isključivi krivac za blokadu dijaloga

Dačić Borel
FOTO: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom da je Priština „isključivi krivac“ za blokadu dijaloga s Beogradom i da Kosovo interesuje jedino „jednostrano postizanje njihovih iracionalnih ciljeva“.

Dačić je rekao i da Srbija, „s druge strane, želi da razgovara“ i da je „spremna da nastavi dijalog čim se za to stvore uslovi, odnosno, kada Priština povuče odluku o taksama“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Borel, koji je došao u prvu posetu Beogradu od stupanja na dužnost visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, potvrdio je spremnost za dalje unapređenje saradnje u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i zajedničkog suočavanja sa spoljnopolitičkim i bezbednosnim izazovima pred Unijom i Srbijom, navodi se u saopštenju.

On je, kako se dodaje, „posebno pohvalio“ učešće Srbije u mirovnim misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, u kojima srpski vojnici sarađuju s evropskim kolegama.

Sagovornici su se složili da Srbija u vrednosnom, geografskom, političkom i bezbednosnom smislu pripada Evropi, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je Dačić izrazio nadu da će uspešna saradnja koju je Srbija imala sa prethodnim visokim predstavnicima EU za spoljnu politiku biti nastavljena i tokom Borelovog mandata.

Borel se ranije danas sastao s predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

O sastanku sa srpskim predsednikom više čitajte ovde.

KoSSev: Borel se danas ujedno sastao sa delom predstavnika srpske opozicije među kojima, kako prenosi Beta, nisu lideri Saveza za Srbiju u zgradi Delegacije EU u Beogradu. Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Borel je juče boravio u Prištini gde se sastao sa kosovskim predsednikom i pojedinim predstavnicima parlamentarnih stranaka na Kosovu. Više o tome čitaje u:

Borel danas u Prištini, sutra u Beogradu

Borel: Ja se ne nadmećem sa Amerikancima, radićemo zajedno

Kurti: Što pre obnoviti dijalog pod pokroviteljstvom EU; Nova vlada preuzeće vodeću ulogu sledeće nedelje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.