Bogdanović: Vučićev izveštaj pokazao – nema rešenja za Kosovo; Lazarević: Vlada stereotip zamrznutog konflikta

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je izveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pregovorima sa Prištinom, koji je podneo Skupštini Srbije, pokazao da on ne zna šta je kompromisno rešenje i da u stvari nema rešenja za Kosovo. Ukazuje da je u izveštaju svega bilo, ali najmanje o pregovorima. „Nismo mogli da čujemo šta su srpski zahtevi, šta su naše crvene linije, dokle smo stigli u pregovorima… Čuli smo da su svi drugi krivi sem njega, ništa novo nismo mogli da čujemo, i sve je to bilo u nekim frazama“, ocenjuje Bogdanović.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenjuje da je Vučićev govor bio „višeslojan školski primer idealnog govora za selektivnog slušaoca, kakav je prosečan konzument vesti u Srbiji i u regionu, u šta, nažalost, spadaju i intelektualci“.

„Ako se učitava samo jedan sloj onoga što je kazao, nikako ne informiše javnost, već je dezinformiše i navodi slušaoca na pogrešan trag. Njegove poruke je jako važno razumeti kroz tu dvoslojnost, on ima poruke za ciljane javnosti, istovremeno ih saopštava svojim biračima, međunarednim partnerima, opoziciji. Njegove poruke treba vrlo pažljivo prevesti i razumeti ih kao celokupnu poruku“, kaže Lazarević u Novom danu na TV N1.

Ona ocenjuje da Vučić nikada ne priča „tek tako“ i da je sa aspekta korišćenja medijsko-manipulativnih i propagandnih tehnika, svaki govor Aleksandra Vučića uspešan, sa preciznim porukama i da je on uvek pripremljen za govore.

Komentarišući Vučićevu izjavu da je jedino rešenje u pregovorima sa Prištinom kompromisno, ali da ne zna šta je kompromis, Bogdanović smatra da ako „glavni pregovarač, koji pregovara u prethodnih devet godina i niko ne zna šta je ispregovarao, i sam prizna da ne zna šta je kompromis, onda se običan građanin pita čemu pregovori“.

„Mi treba da znamo šta treba da bude interes Srbije u tim pregovorima, šta su crvene linije… Crvene linije treba da budu, sem nepriznavanja Kosova, da Kosovo ne sme da bude članica UN, da Kosovo ne bude unitarno – da Srbi ne smeju da imaju nikakva prava, ali bojim se da je to sad sve kasno, jer Briselski sporazum je mnogo toga poništio“, ukazuje Bogdanović.

Lazarević dodaje da iako su se crvene linije do sada „sužavale“, ona jeste bila vidljiva a to je da Srbija pod ovom vlašću neće formalno da prizna Kosovo.

Komentarišući Vučićevu izjavu da se plaši zamrznutog konflikta, Bogdanović poručuje da je protiv zamrznutog konflikta i dodaje da on najmanje koristi Srbima na Kosovu, „dokle god bude zamrznut konflikt biće nas sve manje“.

„Ako smo potpisali Briselski sporazum, dogovorili ZSO, ne vidim razlog zašto se i dalje pregovara o tim temama, moramo ići dalje. Čemu idemo dalje u pregovore, ako ono što je osnovno i najviše neophodno srpskoj zajednici nije implementirano“, kaže Bogdanović.

Lazarević ukazuje da je reč „zamrznut konflikt“ postala „stereotipija u prethodnih 20 godina“.

„Nikome od Srba nije u interesu nikakav konflikt, pa ni zamrznut, i oni svoj život u poslednjih 20 godina ne vide kao nikakav zamrznuti konflikt. Ovde se život veoma dinamično odvija, uz teškoće, one su postojale i tokom rata i pre rata i vekovima unazad. Deo tog kosovskog mita jeste na strašnom mestu postojati, ne nužno uvek u ratu, ali pristajati na teške uslove života. Nisam videla Srbe koji banalizuju, pojednostavljuju svoj život na Kosovu kroz priču o zamrznutom konfliktu“, ističe Lazarević.

N1

Kakve su ostale reakcije i šta se dešavalo juče, čitajte u:

Petković: Predsednikov „istorijski“ govor kamen međaš nacionalnih crvenih linija

Marinković o Vučićevom govoru u Skupštini: Iznenađuju tonovi defetizma ili možda realnosti?

Lutovac: Kosovo i cela Srbija režimu služe za pranje novca

Jeremić: Srbija nikad ne sme priznati Kosovo, a strane sile menjaju stavove

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Kamberi: Srbija umorna od Kosova; Dijalog put ka okončanju vekovnog neprijateljstva dva naroda

Vučić u skupštini: Na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.