Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti

“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.

“Trubite braćo, silnije bolje, opet je srpsko Kosovo Polje”, stihovi su pesme o kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio u Skupštini Srbije. Kosovo Polje nije srpsko od ratnih sukoba, a većina srpskog stanovništva odselila se iz ovog grada tokom martovskog pogroma 2004. godine. Međutim, netačna je predsednikova izjava da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina.

Ekipa RTV Kim posetila je danas Kosovo Polje i razgovarala sa tamošnjim Srbima.

Najbrojnije srpsko stanovništvo u ovom gradu živi u takozvanom “Mašinskom parku”. U tri zgrade živi 45 Srba, među kojima je nekoliko dece. U ovom naselju imaju svoj frizerski salon i kafanu. Sa komšijama Albancima ponekad imaju problema, ali ih muči i to što ih je, kako kažu, država Srbija otpisala.

„Velika je hrabrost danas živeti u Kosovu Polju. Mada naš gospodin predsednik tvrdi da nema Srba u Kosovu Polju, ali nas ima. Mnogo boli to što smo čuli, ja ne znam ko njemu daje te podatke ali realnost je sasvim drugačija. Ima nas i biće nas, nadam se“, kaže Mirjana Marković.

Slično odgovara i Mirjanin komšija Rajko Trandafilovski.

“Oni negiraju da u Kosovu Polju ima Srba. To nas najviše boli. Evo pitajte bilo kojeg Albanca u Kosovu Polju: Da li u Kosovu Polju ima Srba, on će da vas dovede do nas. Pitajte predsednika Srbije: Da li u Kosovu Polju ima Srba, on će da vam kaže da nema. To je sramota”, kaže Rajko Trandafilovski.

„Ova vest mi deluje deprimirajuće, kada vas predsednik otpisuje, šta onda da očekujemo od drugih. Osećamo se na taj način odbačeno, ali nisam samo ja tu, već i porodica, deca. Dakle, oni ne postoje, neko i njih briše“, govori Slaviša Delibašić za RTV Kim.

Postavlja se pitanje – Ko predsedniku šalje podatke o Srbima na Kosovu i kako? Da li je moguće da troje poslanika sa Kosova u Skupštini Srbije, ali i predstavnici Srpske liste koji su na skupštinskom balkonu pratili Vučićevo izlaganje, ne znaju da u Kosovu Polju žive Srbi?

„Ne znam da li ne znaju ili neće da znaju da ima Srba u Kosovu Polju. Jednostavno prikrivaju taj podatak. Moja majka je živela pored samog Ministarstva za zajednice i povratak, nemoguće je da ne znaju“, kaže Mirjana.

Međutim, pojedini stanovnici Kosova Polja najviše zameraju lokalnim predstavnicima u institucijama države Srbije. Ističu da su nadležni u PO Kosovo Polje dužni da zvaničnike u Beogradu informišu o pravoj situaciji na terenu, te da ih se sete samo pred izbore.

„Kad je glasanje svi su tu da nas zovu da dođemo da glasamo, mi smo svi na biračkom spisku. Za glasanje smo svi tu i zovu nas, tada smo Srbi iz Kosova Polja. Dolaze na vrata i zovu nas da glasamo i normalno da smo glasali za predsednika. Tada znaju da postojimo“, kaže Radmila Lučić Papović.

Crveni krst: U Kosovu Polju živi do 95 Srba

Prema podacima Crvenog Krsta, U Kosovu Polju trenutno živi bližu sto Srba raštrkanih po čitavom gradu.

„Sa sigurnošću mogu da kažem, da kada smo pre dve godine radili evidenciju socijalnih karata u Kosovu Polju bilo je oko 130 Srba, posle dve godine, a prema našoj evidenciji ima 90 ili 95 Srba u Kosovu Polju“, ističe za RTV Kim sekretar Crvenog Krsta Jovica Mitrović.

Zato Srbi ali i njihove komšije drugih nacionalnosti iz kosovopoljskog naselja „Mašinski park“ imaju poruku za predsednika Srbije:

“Ovom prilikom pozdravljam našeg voljenog predsednika Vučića. Pošto kaže da u Kosovu Polju nema Srba, biće nam drag gost i neka izvoli neka dođe kod mene da gostuje i da ga upoznam sa Kosovim Poljem”, kaže Dragiša Mijatović.

„Ako predsednik nekad gleda ovaj video, neka dođe i nekog pita da li nas ima“, poziva Slaviša Delibašić.

„Doći će. I Tadić je bio kad je bio predsednik. Neka svrati, da vidi koliko nas ima, stvarno bi nam značilo“, poručuje komšinica Lenče Malinovska, inače, po nacionalnosti Makedonka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i pre tri godine napravio grešku u proceni broja stanovništva u Kosovu Polju, ali u Čaglavici i Bresju. Ovoga puta se ispravio pa je kazao da u Bresju „ima nešto malo Srba“, ali i da „gubimo Ugljare i Čaglavicu“.

KoSSev: Slična priča dogodila se i pre tri godine, kada je takođe srpski predsednik, Aleksandar Vučić, govorio o odlivu Srba sa Kosova i tome da u Kosovu Polju ne živi ni jedan Srbin.

Ekipa Glasa Amerike obišla je u julu 2018. godine Bresije, Čaglavicu i Kosovo Polje, gde je na terenu pokazala drugačije podatke od onih koje je izneo Vučić tada.

O tome opširnije u posebnoj vest: VOA u srpskim selima na KiM-u pokazala netačne podatke Vučića o tome koliko Srba živi u Čaglavici, Bresju i Kosovu PoljuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.